torstai 1. maaliskuuta 2018

Maalari maalasi

Yhteistyössä Virtasen Maalitehtaan kanssa

Etsimme tovin perinnemaalia, joka olisi kestävä ja hengittävä eli varmasti hyvä valinta hirsitalon ulkomaaliksi. Päädyimme Virtasen 4 Öljyn Laatumaaliin, joka on pellavaöljyvernissan ja kolmen muun luonnonöljyn seosta. Koska kyseessä on öljymaali, se siis myös ohennetaan pellavaöljyvernissalla. Talomme pystytetään talvella, joten hyvä juttu tässä maalissa on, että sillä voi maalata pakkasellakin. Purkin kyljessä luvataan -20 asteessa maalaaminen. Minulle tämä talvimaalaaminen olikin uusi tieto! Virtasen maalitehtaan sivuilla on kerrottu monta syytä, miksi maalata talvella. Saaristossa onkin perinteisesti maalattu venevajat jäiden päältä. Paraisilla sijaitseva Virtasen Maalitehdas on valmistanut 4 Öljyn Maalia jo vuodesta 1963. Vuodesta 2013 maalissa on ollut lisäksi UV-suoja, joten sen sävyn keston luvataan olevan omaa luokkaansa.

Tätä maalia ei ihan joka rautakaupan valikoimissa ole, ainakin Jyväskylässä Seppälän K-Raudassa on hyvät valikoimat Virtasen tuotteita ja sieltä hankimmekin ensimmäiset purkit. Taitaa olla eri koulukuntia siinä, että laitetaanko hirsiin ennen maalaamista homeenestoainetta vai ei. Kaikki eivät sitä halua laittaa ja mekin puntaroimme asiaa. Päätimme levittää hirsien pintaan laimennettavaa homeenestoainetta Virtasen Homeentappajaa. Aineen annetaan vaikuttaa vuorokaudesta kahteen ja sitten voikin maalata päälle sävytetyllä maalilla. Homeenestokäsittelyä suositeltiin meille ja toivomme kuitenkin nimenomaan, ettei hirren pintaan tai räystäiden alusiin ilmaantuisi homepilkkuja ainakaan ihan heti. Emme myöskään haluaisi heti parin vuoden kuluttua käsitellä maalipintaa uudestaan, vaan toive on että nyt tehtävä maalaus kestää kauniina vuosia. 

Homeentappajassa käsittelylämpötila ei tosin ole sama kuin maalilla, mutta saimme Virtasen Maalitehtaalta neuvon, että pikkupakkanen ei vielä haittaa. Aine on ilmeisesti pääosin etanolia, isopropanolia ja desinfioivaa ainesosaa. Lämpimällä vedellä laimennettuna käsittely onnistui niiltä osin, kun oli tarve ensimmäisiä maalauksia tehdessä.

Siinähän tuota työmaata olisi. :D Olen kuullut paljon hyvää Virtasen 4 Öljyn Maalista, etenkin sen helposta maalattavuudesta. Koska talvimaalaaminen tosiaan tällä maalilla onnistuu, maalasimme jo räystäslautoja ja erkkerin terassin puoleisen katon lipan, joka on niin ahdas kohta, että se on helpompi käsitellä ennen peltien laittoa. Räystäslaudat ovat pohjamaalattuja, mutta nekin maalataan nyt jotta saadaan toinen kerros pintaan ennen peltien laittoa. Kokonaan talo maalataan keväämmällä luultavasti huhti-toukokuussa lattiavalun kuivuessa, kun silloin ei sisällä voi rakentaa. 

Kerron maalauskokemuksista lisää, kunhan saadaan kunnolla pensselit käteen! Testilautoja maalaillessa ja noita ensimmäisiä maalauksia tehdessä pääsi jo käsiksi tuntumaan maalin helposta levittymisestä. Vaikka lämpötila oli -10 pakkasen puolella, ei eroa juuri huomannut koostumuksessa lämpimällä maalaamiseen. Kuivumiseen 4 Öljyn maali tarvitsee useamman päivän aikaa ja se kuivuu lähinnä valon vaikutuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti