lauantai 24. maaliskuuta 2018

Kuisteja ja karalankkuja

Tässä nämä ulkotilat eli terassi ja kuisti. Niiden rakentamiseen on mennyt aikaa enemmän kuin arvattiin, erityisesti kattorakenteiden teko on ollut aikaa vievää. Halusimme kuitenkin taloon vanhan ajan huvilafiilistä, jossa on konstikkaita katoksia ja jiirejä. Terassista tuli ehkä vähän turhankin suuri, toisaalta nyt ei sateinenkaan kesä haittaa. Katoksen alle mahtuu ulkosohvaryhmä, grilli, ruokapöytä ja lasten ehdottama riippumattokin. :)

Terassille jää myös kattamaton alue aurinkoterassiksi. Voin kuvitella, että koira tuossa mielellään köllöttelee! Terassi nikkaroidaan entisessä kodissa hyväksi havaitusta lehtikuusesta, joka on myrkytön ja ekologinen vaihtoehto kovilla aineilla kyllästettyihin terassilautoihin verrattuna. Terassin runko on kyllä painekyllästettyä lankkua, joka tuli talotoimituksessa mukana. Lehtikuusta käytetään myös laivojen kansissa ja se harmaantuu ajan kulkuun kauniisti, joskin se on mahdollista halutessaan käsitellä ja sävyttää. Lehtikuusi on luonnostaan lahoamista kestävää ihan ilman mitään käsittelyä. Minusta se on myös varsin kaunista puuta.

Lasten kanssa vietetään paljon aikaa ulkona, joten ulko-oleskelutilat ovat tärkeitä. Suosittelen ken rakentaa ja talomallia pähkäilee, miettimään ulkotiloja tarkasti oman perheen tarpeita ajatellen. Sitä helposti keskittyy pohjaratkaisuun ja terassien miettiminen voi jäädä vähemmälle. Terassirakennelmat nostavat kustannuksia paitsi tarvikkeiden myös rakenteluun kuluvan ajan vuoksi. Toisaalta ei liian pientäkään terassia kannata rakentaa, jota sitten joutuisi kenties laajentamaan. Kuva: FinnlamelliTalon etupuolen kuistin katto on vielä vaiheessa. Runko on paikoillaan mutta ruodelaudat, aluskate, otsalaudat ja pellit puuttuvat. Finnlamellilta sai lisätilauksesta terassin ja verannan kattovasat esileikattuna piirrustusten mukaan ja numeroituna yllä olevan kuvan mukaisesti, joka on yksi toimituksen mukana saamistamme kuvista. Tällä nopeutettiin hieman asennusta ja jiirien tekoa, kun puutavara on niin sanotusti Precut -paketti. Normaalisti tuo puutavara tulee pitkänä tavarana. Kuistin kattoa eivät tosiaan rakennusmiehet enää ehtineet tehdä lähtiessään seuraaville työmaille, mutta onneksi mies on näppärä ja osaa tehdä sen loppuun. Minä taasen olen askarrellut ikkunaprojektin kimpussa ja valmistellut karalankkuja asennusta varten. Niittipyssy on tullut tutuksi näitä tehdessä, vielä näissä on kyllä puhdetta joksikin aikaa.  
Seuraavana ohjelmassa on lisäksi räystäiden maalausta, koska Vesivekin miehet ovat tulossa piakkoin asentamaan meille rännit, syöksytorvet ja tikkaat katolle. Raksantäyteinen viikonloppu on siis luvassa!

2 kommenttia:

  1. Suomen kesässä ja talvessa katettu terassi ei voi olla liian iso. Kauniskin kesäpäivä muuttuu yllättäen kaatosateeksi, yleensä silloin kun pöytä on katettu ja ruoka tarjolla. Ihana hirsitalo tulossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se on kyllä totta, että vähintään sadekuuro aina kastelee kaikki.

      Poista