sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Ikkunoita akkunoita

Ikkunoiden asennus hirsitaloon alkaa ottamalla käteen moottorisahan ja sahaamalla ikkuna-aukot merkkien kohdalta auki. Tai me sahasimme näitä kyllä kaikilla mahdollisilla sahoilla. Käytössä oli lopulta niin pistosaha, puukkosaha, sähkösaha kuin moottorisahakin. :D Tehtaalla on tehty hirsiin valmiiksi urat, joita pitkin leikataan. Ikkuna-aukkojen sahauksen jälkeen saakin imuri hyrrätä, sisälle kun ei juuri saisi jäädä sahanpurua. Lattiavalua ei ole vielä tehty ja sisällä on sepelipohja. Ainakin yritettiin suojata pohjaa pressuin ennen sahaamista ja putsattiin loput lattialle livahtaneet purut imurilla.Kun ikkunoiden kohdat on aukaistu, asennetaan sivuihin karalankut. Niihin on ensin tehty kiinnitysurat esimerkiksi upotussahalla tai moottorisahalla ja kiinnitetty niittaamalla hirren ja laudan väliin tuleva tiiviste. Finnlamellin toimituksessa tuli Jyremarkin eristettä. Ikkuna- ja oviaukot näyttävät suurilta, koska niiden yläpuolelle jää painumavara. Ikkunat tulevat siis kiinni vain karalankkuihin, jotta ne eivät hajoa talon painuessa. Karalankkujen pontti menee hirsissä olevaan uraan. Leveät listat ja vuorilaudat peittävät sitten alleen tuon painumavaran raon.


Karalankkuihin tehdyissä urissa ruuvit on siis laitettava uraan ylös, jotta ruuvit liikkuvat alaspäin hirsien painuessa. Yläkuvassa on sovellus karalankun sijaan painumavaralle erkkerin kohdalla, jossa on monta ikkunaa vierekkäin. Tällöin laitetaan raudat kiinni palkkiin ja kiinnitys on alapuolella, sillä rauta painuu alaspäin lankun pysyessä paikallaan. Näitä painumasuuntia joutuu miettimään monessa kohtaa, muunmuassa följäreihin ne tulevat riippuen kummasta päästä rakenne on lukittu.
Seuraavaksi nostetaankin ikkunalasit paikoilleen oikeaan kohtaan ja korkoon kiilojen avulla ja ruuvataan kiinni karalankkuihin karmeineen päivineen. Erkkerin kohdalla karmit ovat meidän ikkunoissa kiinteästi mukana. Kuvassa näkyvät ikkunat ovat painavia, kun niissä on kuuden millimetrin turvalasi. Eli nostajia tarvitaan monta! Meidän rakennusprojekti alkoi ja tilasimme talotoimituksen vuonna 2017, jolloin vaatimukseksi riitti kuuden millimetrin turvalasi sisällä. Turvalasi vaaditaan, kun ikkunan lasipinta on lattiapinnasta alle 700 millimetriä. Vuoden 2018 alusta vaatimukset ovat nousseet ja näissäkin ikkunoissa tulisi olla laminoitua tai karkaistua lasia, jolloin lasi on vielä kestävämpi. 

Kun ikkunat ovat paikoillaan, seuraava vaihe on pursottaa uretaania väliin. Tässä on oltava tarkkana, jotta uretaania menee sopiva määrä! Koska se laajenee, saattaa ainetta mennä liikaakin. Lopuksi asennuslaudat otetaan pois ja voikin alkaa miettiä, että millä konstilla nuo yläikkunat saadaan aikanaan pestyä.

1 kommentti:

  1. Jännä projekti tuo ikkunoiden sahaus. Itse on tullut käytettyä moottorisahaa vain puiden harventamiseen pihamaalta. Vielä on pari kuusta pihassa, jotka olemme säilyttäneet jouluja silmällä pitäen. Tosin nyt hajosi moottorisaha juuri näin joulun lähestyessä. Onneksi naapuri lainaa meille mielellään omaa Echo merkkistä konettaan. Ihanan muotoiset muuten nuo teidän päätyikkunat!

    VastaaPoista