lauantai 10. maaliskuuta 2018

Työnantajana raksalla

Talkootyö on suuri osa meidän taloprojektia. Silloin yritämme huolehtia, että kaikilla on mukavaa, taukoja pidetään sopivasti ja termarissa riittää kahvia. Ja talkoovakuutus on voimassa tarpeeksi monelle hengelle. Mutta monia ammattilaisia tarvitaan työmaalla ja tällöin on muutamakin eri tapa maksaa työstä. Helpoimpia ovat ammattilaiset, jotka laskuttavat oman yrityksen tai laskutuspalvelun kautta ja tulevat työmaalle omine työkaluineen. Tällöin hommaksi jää maksaa lasku ja kaikki kulut sisältyvät laskuun, myös mahdolliset vakuutukset, matkakorvaukset ja työkalujen käyttö. Tällöin laskutus menee yleensä tuntihinnalla. Myös urakkapalkkasopimuksia voidaan tehdä. Urakassa on hyvää tietenkin se, että tiedetään työlle lopullinen hintalappu, joskin urakkatöissä on omat ongelmansa. Urakkapalkka sopiikin yleensä lyhyihin töihin tai selkeisiin kokonaisuuksiin, joissa esimerkiksi ostetaan jokin tuote samalla.

Jos työväkeä tarvitsee isomman ja pitempikestoisen työvaiheen tekemiseen, jonka kestoa on hankalampi arvioida, tulee yksityiselle rakentajalle edullisemmaksi palkata heidät työntekijöiksi. Onneksi tämä on tehty melko helpoksi ja onnistuu esimerkiksi palkka.fi -sivuston kautta. Palveluun kirjaudutaan ja syötetään työntekijöiden tiedot. Palkkalaskelmien teko ja tulostus tapahtuvat palvelun kautta. Itse on ensin tehtävä työsopimukset ja muistettava hankkia työntekijöille työeläkevakuutus sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutukset. Palkka.fi toimittaa tiedot edelleen verohallintoon, työeläkeyhtiöön ja työttömyysvakuutusrahastoon. Palkka.fi ei suorita mitään maksuja, mutta tekee laskelmat ja antaa maksutiedot, joilla palkat maksetaan itse suoraan työntekijälle ja muut sivukulut muunmuassa verottajalle. Työsopimuspohjan tulostimme Rakennusliiton sivuilta. Rakennusalalla palkan maksu on kahden viikon välein, joka on hyvä huomioida budjettia laskiessa. 

Palkkaus.fi on toinen vaihtoehto. Palkkaus.fi hoitaa maksut eri tahoille yhdellä maksutoimenpiteellä, mutta ottaa tuosta pienen korvauksen. Loppujen lopuksi palkanlaskenta on kaikkein työläin vaihe, joka on samankaltainen palvelusta riippumatta. Niinpä jos jaksaa itse maksaa pari tilisiirtoa enemmän, niin säästää muutaman kympin kuussa työntekijää kohti. Työsuhteen päättyessä kirjoitetaan työtodistus ja palautetaan verokortti työntekijälle. Työtodistuksia työntekijät tarvitsevat jos heille vaikka tulee työttömyyspäiviä työmaiden välillä.

Rakennusalalla timpureiden palkka koostuu sovitusta tuntihinnasta, jos on tuntityöläinen, työkalulisästä ja matkakulukorvauksesta. Työkalulisä ja matkakulukorvaus maksetaan Rakennusliiton taulukoiden mukaan. Tuntihinnan päälle lasketaan vuonna 2018 lomakorvaus 18,5 % tuntipalkasta ja erillinen palkanosa 7,7 %. Palkanosa on eräänlainen korvaus yli 7,5 tuntisista päivistä ja lomakorvaus on lomaraha sekä palkanosa lomapäivistä rakennusalalla. Eli todellinen maksettava bruttotuntipalkka on 26,2 % korkeampi. Palkka.fi laskee eri maksut ja osuudet palkasta ja antaa lopulta todellisen työntekijälle maksettavan palkan. Käytännössä työnantajalle maksettavaa tulee sovitun tuntipalkan päälle noin 66 % lisää. Jos työntekijä olisi yrittäjänä samalla tuntihinnalla, päälle tulisi vielä 24 % arvonlisävero ja mahdolliset katteet. Eli käytännössä palkkaamalla työntekijät säästyy arvonlisäveron maksulta.

Tällaista talkoota on ollut tällä kertaa. Lautakasoja muuten riittää ja muutenkin pihan siivousta! Muutaman kerran on sauna lämmitetty näillä pätkillä ja pitemmistä laudoista saakin vielä kaikenlaista rakennettua. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti