torstai 7. joulukuuta 2017

Valoa pihalle

Ulkovalaistusasia ehti jo aiheuttaa vähän harmaita hiuksia, koska piakkoin Finnlamellille on jo ilmoitettava hirsiin porattavien sähköjohtovarausten paikat. Vaan alkaa nuo paikat nyt hahmottua ja pilkkopimeä vuodenaika lisää ainakin motivaatiota ottaa valaistusasia pöydälle. Finnlamellilla hirsiin porataan siis kätevästi tehtaalla valmiiksi sähköjohdoille reiät pystysuunnassa hirsiin. Kannattaa miettiä paikat, joihin seinässä olevia ulkovaloja mahdollisesti haluaa, vaikkei kaikkia samantien ole asentamassakaan. Myös ulkopistorasioiden sijainnit, vaikka terassin jouluvaloja tai auton lämmityspistoketta, varten mietitään nyt. Tämä alkaakin hipoa sähkösuunnitelmaa, joka niin ikään on tekeillä parhaillaan.

Ulkovalaistuksen tarkoitus on luoda tunnelmaa ja turvallisuutta pihan käyttöön, eli suunnittelulle on hyvä varata tovi aikaa. Vaaran paikkojen, kuten rappusten tai kynnysten, valaiseminen on tärkeää. Ulko-ovien sekä autopihan hyvä valaisu tekevät pihan käytöstä mukavampaa pimeällä. Tästä valaistusoppaasta löytyi hyviä vinkkejä ulkovalaistussuunnittelun avuksi.

Ajatus on toteuttaa terassin ja ovien valaistus ylös ja alas suuntautuvin seinäledvaloin, ne ovat mukavia kun eivät häikäise. Valoilla samalla ohjataan kulkua etu-ovelle, koska pääovi tulee talon pohjoispuolelle. Pääsisäänkäynnin molemmille puolille laitetaan lyhtyvalot. Olen miettinyt, lasketaanko koiraa sisälle ja ulos useimmiten olohuoneen takaovesta vai kodinhoitohuoneesta. Käytännössä varmaan molemmista, joten takapihan valokatkaisijoiden sijainti on mietittävä sen mukaan. Kenties on laitettava kytkimet molempien ovien liepeille. 

Pari Airamin Kallio -pollarivaloa laitetaan talon etupuolellekin. Takapihalle tulee kolme pylväspihavaloa ja terassin kattoon mahdollisesti spotit. Terassin kohdalle saatiinkin viime viikolla suodatinkankaat laitettua ja sepelikerros päälle, että se alue on terassin nikkarointia varten valmis.

Putkiojan kohtaa on mittailtu ja todettu, että noin 11 metrin matkalta ja korkeimmalta kohdaltaan ainakin 40 senttiä pitäisi saada pois. Joudutaan nyt tosiaan räjäyttämään, kun räjäyttämällä lähtee kerralle enemmän tavaraa pois. Tälläistä työtä kutsutaan nimellä kanaalilouhinta. Timanttileikkurilla olisi voitu lyhyempi pätkä leikata, mutta metrejä tuli lisää, kun kaivantoa jatkettiin. Ensi viikolla pyritään tekemään tämä alta pois, jotta saa tähänkin tulevat putket piiloon ennen kovempia pakkasia ja talon ympärykset tasaiseksi. 

Vielä on talokaapeli kaivettava odottamaan kytkentää, niin olisi sähkötkin tontilla alkuvuodesta. Sähkösopimus on jo tehty ja odotellaan sähköyhtiötä tekemään tontilla yksi sähkötolpan siirto. Jospa siihen tulisi vauhtia, kun liittymämaksu on jo maksettu ja ovat luvanneet sähkön tolppaan, mitä ei ole vielä tontilla pystyssä. :D Seuraavaan postaukseen koetan laittaa lisää kuvia tontilta, perustuksen ympäryksiä on tasoitettu ja raivattu muutenkin paikkoja. Perustus on peitelty odottamaan talon pystytyksen aloittamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti