perjantai 29. joulukuuta 2017

Putkitusta pakkasella

Vielä näitä riittää, putkihommia. Ennen joulua pääsimme viemäriputkitusten kimppuun. Ihmeen hyvin onnistuivat maatyöt joulukuussakin. :D Ihan sulaa maata oli lapioida, joten mikäpä näitä oli tehdessä. Ensin kaivettiin putkien läpiviennit esille, tasoitettiin pohja tuttuun tapaan ja laseroitiin se niin, että laskua tulee tasaisesti kaksi senttiä metrille. Tuo kaadon määrä on määritelty WC-viemäröinnille Suomen rakentamismääräyskokoelmassa D1, jos WC huuhteluvesimäärä on alle kuusi litraa, minimissään neljä litraa. Monet uudet WC-istuimet ovat vettä säästäviä kahden ja neljän litran huuhtelulla. Seuraavaksi laitettiin putket, päälle hiekkaa ja kaksi kerrosta Styroplast-routaeristeitä. Putket voivat olla ihan vierekkäin. Nyt ne ovat noin 15 sentin etäisyydellä toisistaan, harmaalle vedelle ja WC-vesille on siis omat putkensa. Putkiin ei meidän tapauksessa tarvita ylimääräisiä tarkistusputkia enää talon nurkalla olevien lisäksi, koska välimatka jää alle 40 metrin, vaikka kallion takia alkuperäisistä suunnitelmista joudutaan hieman poikkeamaan. Määräysten mukaiset tarkistusputket vaatisivat asennuskohdalla vähän suuremman etäisyyden toisistaan, noin 40 senttiä. Tontilta löytyi riittävän syvä paikka saostuskaivoille, niiden laittoa jatketaan keväällä.

Kunnalliseen jätevesijärjestelmään liittyessä riittää yksi viemäriputki, mutta haja-asutusalueella on suositeltavaa tehdä kaksoisviemäröinti koko matkalle. Tällöin voidaan WC-vedet tarvittaessa johtaa erikseen umpisäiliöön.

Kalliota jäi vähän mutkan kohdalle, joten eristelevyä laitettiin putkien suojaksi ja kylmän hohkaamista vastaan.Aika vonkaleita nousi vielä räjäytyksen jäljiltä, vaikka monta kuormaa oli kuskattu jo lohkareita pois. Nyt talon toinenkin pääty on tasoitettu odottamaan rakennustelineitä!

1 kommentti:

  1. Oliko nuo kaivuuhommat hankalampia talvisaikaan? Meidänkin pitäisi kutsua putkimies tutkimaan putket täällä Jyväskylässä ja luulen, että isompi remontti on edessä. Putket ovat sen verran vanhat. Mietin vain onko helpompi odottaa kevättä. Aika isoja lohkareita muuten nousee räjätyksen jäljiltä!

    VastaaPoista