tiistai 19. joulukuuta 2017

Louhintaa ja lohkareita

Työt edistyvät pala ja lohkare kerrallaan. Viemäriputkitusten laitto viivästyi kallion vuoksi, mutta nyt päästään jatkamaan hommia. 


Kallion räjäytys, eli tässä tapauksessa kanaalilouhinnaksi kutsuttu työ, tapahtuu poraten kallioon noin metri kertaa metri ruudukkoon 1,4 metrin syvyisiä reikiä. Niihin mahtuvat dynamiittipötköt, jotka yhdistetään sähkönalleilla yhteen. Nalli sytyttää dynamiitin. Kyse ei siis ole mistään sarjakuvista tutuista säkenöivistä sytytyslangoista. :)

Räjäytys on aina luvanvaraista ja panostaja hakee poliisilta luvan räjäytystyöhön. Kallioon reiät voidaan porata käsin, mutta nykyään tuon työn hoitaa nopeammin ja mukavammin poravaunu. Se on tuollanen langattomasti kauko-ohjattava kone, jossa on iso kivipora varren päässä. Poraaja sanoi, että kallio oli aika kovaa, mutta silti pora näytti uppoavan aika vauhdilla. Yhdessä 1,4 metrin reiässä meni kolmisen minuuttia aikaa. Poravaunussa on myös imuri, joka tekee hommasta siistiä, kun pöly ei leviä ympäriinsä. Tällä kertaa parin reiän jälkeen koneesta joku imurin läppä meni pakkasessa epäkuntoon ja loput reiät porattiin ilman imuria. Reikiä porattiin parikymmentä, kahdessa erässä. Välissä peiteltiin panostetut reiät ja räjäytettiin. 

Muuten työmaa näyttää tältä, eli perustus on paketissa. Kestopeitteet suojaavat ja sisätäytön päälle kasatut eristeet toivottavasti pitävät maan sulana. Vesijohto-oja on peitetty, maalämpökaivolle haarautuva oja on vielä auki. Maalämpökaivon poraus on tammikuun alussa. Talolle menevän sähkökaapelin oja on vielä kaivamatta. Toivottavasti säät sallivat vielä sen verran, että saadaan tontille sähkö lopulliseen paikkaan heti kun sähköyhtiö tulee sen kytkemään. Toistaiseksi on riittänyt aggregaattien tuottama sähkö.1 kommentti:

  1. Oho aika hurjaa hommaa tuollaiset räjäytykset. Olin viime viikolla seuraamassa kun tuttavani tontilla Riihimäellä tehtiin vähän samantyppistä louhintaa. Seuraavaksi heillä taitaakin olla viemäreiden läpivienti timanttiporauksena, saa nähdä kerkeäisikö sitäkin käydä todistamassa.

    VastaaPoista