keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Katto päälle joka säälle

Yhteistyössä Weckman Steel Oy:n kanssa

Valintamme talon kruunuksi on Weckmanin Progantti lukkosaumakate. Weckman Steel on suomalaisessa omistuksessa oleva kokemusta huokuva perheyritys, joka on perustettu 1962. Tehtaat noutomyymälöineen sijaitsevat Vierumäellä ja Iisalmessa. Eli pellit voi itsekin käydä noutamassa jos kalustoa on, meille kattopellit ja tarvikkeet tulevat kätevästi työmaalle toimitettuina.Progantti on siis lukkosaumakatto, joka ihastutti meidät tyylikkäällä ilmeellään ja teknisillä ominaisuuksillaan. Proganttiin laitetaan peltien alle vaimennusnauhat, jotka hiljentävät katolta kuuluvia ääniä, eli sitä sateen ropinaa tai tuulen ulinaa. Reunapelteihin taas tulee Weckmanin kehittämät sivukiinnikkeet. Ne poistavat lämpötilavaihteluista johtuvia naksahteluääniä, koska niiden ansioista myös reunapellit pääsevät elämään vapaasti. Yleensähän reunapellit on kiinnitetty läpi ruuvaamalla koko matkalta, joten ne alkavat jossakin vaiheessa aaltoilemaan. Taloomme tulee kyllä yläpohjan eristettä reilusti muutenkin vaimentamaan samalla jonkun verran katon ääniä.

Katon ja talon väriä on arvottu nyt kuumeisesti pari kuukautta. Valinnat alkavat vahvistua ja katon väriksi valitsimme RR23 tumman harmaan. Mietimme ensin onko sävy liian tumma, mutta oikein hyvältä näytti mallipelti luonnossa ja tätä vaaleampi tuntui liian vaalealta valkoiseen taloon. Progantissa on 20 vuoden pinnoitetakuu. Ensi vuonna 2018 on tulossa uusi GreenCoat Pural BT pinnoite, jolle annetaan 25 vuoden takuu! Pinnoite on samalla ympäristöystävällisempi, sillä se pohjautuu rypsiöljyyn. Jos materiaalia on tumman harmaana peltinä jo saatavilla helmikuuhun mennessä, niin meidän katto olisi tulossa tuolla uudella pinnoitteella.

Weckmanilta saa kätevästi tilattua samassa satsissa kattoturvatuotteita, meidänkin pakettiin tulee lumiesteet ja kattosillat. Kun toimittaa rakennuspiirrustukset tehtaalle, saadaan menekistä tarkat laskelmat. Lukkosaumapellit tulevat yhtenäisinä harjalta räystään reunalle. Pellin päädyssä on taitos, jolloin sitä ei tarvitse ruuvata kiinni. Tehtaalla tehdään pellit katon mittojen mukaan, jiirit leikataan työmaalla. Meillä onkin noita jiirejä useampia. Peltien pituudet siis vaihtelevat jiirien mukaan ja tarvittavien peltien määrä ja mitat lasketaan alla olevan kuvan mukaisesti.


Nyt odottelemaan, että päästään helmikuussa kattohommiin! Odotellessa voi selailla vaikka näitä Weckmanin varsin selkeitä asennusohjeita ja fiilistellä Progantin asennusta videolta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti