lauantai 23. lokakuuta 2021

Kuinka säästää rakennuskustannuksissa

Koska aiempi Asiaa asuntolainasta -postaus oli niin suosittu, jatkan aihetta vähän lisää ja kokoan näin jälkeenpäin katsottuna muutamia vinkkejä, joiden avulla rakentamisessa saa säästöjä aikaan. Samalla mausteeksi kuvakavalkadi muutamista matkan varrella tekemistämme työvaiheista.
















Siispä tässä säästövinkkejä rakentajalle:

-Oma työpanos on tärkein säästö. Itse tehden säästää, mutta kolikon kääntöpuoli on toki se, että amatöörirakentajana usein opetellaan itselle uusia työvaiheita ja tämä kaikki vie aikaa enemmän. Mutta ainakin työmaasiivous ja maalaaminen onnistuu varmasti suoraan keneltä vaan ja monet muut asiat ovat täysin opeteltavissa. Työkaluhankintoja tulee välttämättä enemmän, kun tekee hommat itse. Niistä on toki hyötyä myöhemminkin ja työkaluja voi myös vuokrata. Unohdinkin aiemmin asuntolaina -postauksessa mainita listan jatkoksi, että myös keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteet on meillä itse asennettu. 

-Talkootyö on monella hartiapankkirakentajalla myös oleellinen osa kokonaisuutta. Parhaimmillaan talkoot ovat mukavaa yhdessä tekemistä, tässä tärkeää on kuulostella ketkä läheiset tarjoutuvat, haluavat ja kerkeävät olla avuksi. Muista kertoa, että tietenkin olette itse käytettävissä vastavuoroisesti apuna kun myöhemmin joku talkoolainen tarvitsee itse jotakin apua.

-Hyvä ja asiantunteva vastaava mestari. Tämä on erittäin tärkeä asia, koska vastaava mestari on tärkein kumppani rakentajalle. Hän osaa niin vinkata luotettavia suorittajia eri työvaiheisiin kuin ehdottaa toimivia rakenneratkaisuja ja järkeviä materiaalivalintoja. Hän myös antaa vinkkejä ja apuja eri työvaiheiden suorittamiseen, koska hän myös valvoo niiden olevan rakennusvalvonnan hyväksymiä. On myös hyvä, että vastaava mestari on perehtynyt juuri kyseessä olevan rakennustyyppin kikkoihin eli meidän tapauksessa hirsitalon rakentamiseen tai jos joku rakentaa kivitaloa, kivitalojen kiemuroihin.

-Varustelutaso ja rakenteet. Meillä on rakenteeltaan tavalliset lattiakaivot ja perinteiset wc-istuimet ja suihkut, eli ei mitään seinään upotettavia malleja. Tämäntyyppisillä mahdollisimman simppeleillä ratkaisuilla tulee merkittävä säästö, sillä erikoisrakenteet ovat työläitä toteuttaa ja maksavat siten paljon. Talomalli ja neliöt vaikuttavat toki paljon kokonaishintalappuun, samoin esimerkiksi ovatko terassit katettuja vai ei. Toisaalta meillä on katossa jiirejä, joiden tekeminen tuli tietenkin kalliimmaksi kuin suorat lappeet. Mutta tämä onkin niitä valintoja, joita rakentaja tekee puntaroidessaan mitkä asiat ovat itselle tärkeitä.
 Meidän talomalli on silloisesta Finnlamellin mallipankista, se ei siis ole suoraan katalogista, mutta oli kuitenkin valmis malli eli mitään arkkitehtejä ei ole erikseen käytetty. Muutamat muutokset malliin suunnittelimme itse ja muutosten tekeminen piirrustuksiin sovittiin talomyyjän kanssa tilauksen yhteydessä.  

-Tarjoukset. Hyödynnä rautakauppojen jämäerälaatat, kakkosluokan laatat, parkettierätarjoukset, poistotuotteet, ruuvipakettitarjoukset.. Me budjetoimme erilaisiin nippeleihin ja nappeleihin, tiivistemassoihin ynnä muuhun menevän budjettiosuuden alakanttiin, eli tällaisia tarvikkeita kannattaa metsästää tarjouksina. Syksyllä saa usein kesätavaraa kuten terassitarvikkeita alennuksella ja keväällä taas syksytavaraa kuten eristeitä ja muuta. Tähän liittyy kuitenkin se, että mieti missä pystyt säilyttämään tarjoustuotteita etteivät ne mene pilalle, jos ne eivät vielä liity sen hetkiseen rakentamisen vaiheeseen.

-Muilta rakennustyömailta jääneet tarvikkeet. Mekin ostimme toisilta rakentajilta muun muassa jämäeristeitä, laattaleikkurin ja joitakin muitakin rakennustarvikkeita. Muista kuitenkin, että netissä liikkuu myös etenkin työkalupuolella varastettua tavaraa, eli tarkista luotettavat myyjät.

-Kilpailutus. Vaikka hintavertailu vie aikaa ja on työlästä, on raksalle niin paljon hankittavaa, että sinnikkäällä kilpailuttamisella saa aikaiseksi merkittävät säästöt kokonaisbudjettiin. Rahdilla on usein merkittävä osuus summasta, koska rakennustuotteet ovat isoja ja painavia kuljetettavia. Usein siis paikallisesta rautakaupasta hakemalla tuotteen itse saa sittenkin edullisimman hinnan. Toisaalta tilasimme joitakin tarvikkeita myös ulkomailta.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja hyötyä teille muille rakentajille! Mukavaa syyslomaa myös kaikkiin syyslomaa viettäviin perheisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti