maanantai 1. marraskuuta 2021

Lokakuun porkkanakokeilu ja syksyn väritMinulla oli muutama säkki puutarhamultaa jäljellä ja tarkoituksena on vaihtaa mullat viljelylaatikkoon, joten päätin samalla toteuttaa pikku kokeilun. Tätä en ole aiemmin tehnytkään eli kylvänyt porkkanan siemeniä näin loka-marraskuun vaihteessa. Loppusyksy on kuulemma oikein hyvää aika kylvää porkkanoita! Kannattaa vaan katsoa, ettei satu ihan tosi sateisia päiviä kylvämisen aikaan. Ideana on siis kylvää niin myöhään, etteivät siemenet lähde sentään jo syksyllä itämään. Jännä nähdä tuleeko näistä mitään. Ja jos eivät lähde itämään, ei muuta kun uudet vaan keväällä sitten.

Laitoin siis laatikon toiseen reunaan ensin pohjalle sanomalehdet, kippasin uudet mullat laatikkoon ja kylvin pari riviä värikkäitä ja tavallista porkkanaa keväältä jääneistä siementen jämistä. Taidanpa laittaa vielä tilliäkin tuohon lisäksi, en ole oikein kesäisin saanut tillin viljelyä kunnolla onnistumaan, joten kokeillaanpa näin syyskylvönä. Myös esimerkiksi valkosipulit voisi kylvää jo syksyllä. Multaa onkin hommattava sitten lisää keväällä lopulle osalle laatikkoa. Viljelylaatikon ja lavakaulusten hyötyhän on siinä, että niissä kasvukausi pääsee alkamaan vähän aikaisemmin, koska multa laatikon sisällä on lämpöisempää kuin maassa muuten. Ja tämän syyskylvön idea on myös aikaistaa kasvukautta, kun siemenet ovat jo valmiiksi maassa ja valmiina itämään kun keväällä lämpenee.

Yksi sinnikäs samettiruusu viihtyy kuistilla hyvissä voimin edelleen ja kanervat tuovat kaivattua väriä marraskuun harmaaseen. Meillä oli kesällä vanhassa kattilassa niittykukkia kasvamassa ja niiden rippeistä sai vielä kerättyä kimpun maljakkoon pöydälle. Muuten on kesäkukat jo laitettu pois tai viety talvisäilöön. Orvokkien kohdalla tein tänä vuonna niin, että istutin ne penkkiin ja katsotaan jos ne tuossa talvehtivat ja lähtevät keväällä kukkimaan. Orvokkihan on monivuotinen kukka. 

Ruska oli kyllä tänä vuonna nätti ja kesti suhteellisen pitkään, nythän se on jo ollutta ja mennyttä tältä syksyltä. Kuvissa on vielä vähän ruskafiiliksiä. Jotenkin kyllä odottaakin jo toisaalta talvea ja lunta. Oikein mukavaa marraskuun alkua kaikille!

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti