perjantai 15. lokakuuta 2021

Kasvimaan pohjatyöt

Tällä hetkellä puutarhasta löytyy pari karviaispensasta, raparperi ja yksi viljelylaatikko. Viljelylaatikoita on tarkoitus hommata jatkossa jokunen lisää, ne ovat tosi näppäriä. Tänä kesänä viljelin lisäksi terassilla isoissa ruukuissa yrttejä, salaatteja ja paprikaa. 

Kotipuutarhassa palkitsevaa on tietää mistä ruoka tulee ja minkä vaivan sen tuottamiseen on itse nähnyt. Samalla voi vaikuttaa muun muassa siihen, viljeleekö luomuna. Olen vuosikaudet kasvattanut vähintäänkin yrttejä ja chilejä ikkunalaudalla, mutta nyt kun tilaa on enemmän, on suunnitelmissa tehdä mukava kotipuutarha, josta saa sitten ihan kohtuullisenkin sadon erilaisia vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Syksyn mittaan olemme tehneet varsinaisen puutarhan ja kasvimaan pohjaa, joka luontevasti asettuu tontillamme olevaan maapoteroon. Projekti alkoi kaatamalla ensin muutama tiellä ollut puu ja potero täytettiin savisella maalla. Täytemaassa tuli kastemadotkin mukana, eli on hyvää kasvimaan pohjamaata. Syötävien kasvien kasvatuksessa oikea kasvualusta onkin tärkeimpiä asioita. Jos mullassa ei ole ravinteita, eivät kasvit kunnolla kasva. Kasvimaan pohja saa nyt painua talven ajan ja keväällä tasoitellaan vielä loput kasat. Sitä odottaakin jo, että pääsee istuttamaan lisää marjapensaita ja hedelmäpuita. Keväällä hommataan lisäksi multakuorma, nurmikon perustaminenkin jäi ensi keväälle, joten pihatyöt jatkuvat sitten. 

Nyt syksyllä ehdittiin saada myös ruusutarhan puolelle odotettu uusi asukas eli juhannusruusu. Tämän juhannusruusun emäkasvi on yli satavuotias ja tämäkin siirretty pensas oli jo kasvanut ihan kunnon ruusupensaan kokoon. Ruusupensas toi pihalle samalla mukanaan mukavan punaisen ruskan, toivottavasti se nyt kotiutuu ja juurtuu hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti