torstai 11. tammikuuta 2018

Suoran sähkön kaveri

Yhteistyössä Bygghemman kanssa

Meillä oli rivitaloasunnossamme ilmalämpöpumppu ja mökilläkin on sellainen suoran sähkölämmityksen kaverina. Jokaisen rakentajan ja remontoijan aarreaitta on Taloon.com, josta löytyy myös ilmalämpöpumput ja lämmitysjärjestelmät. Ilmalämpöpumput saa tilattua Taloon.comista kätevästi kotiin toimitettuna. Asentajan voi sitten hankkia lähistöltä. Ilmalämpöpumpun käy aina asentamassa kylmäkoneasentaja, koska pumpun sisällä on kylmäainetta ja sähköasennuksiin tarvitaan sähkömiestä. Asunto-osakeyhtiöissä tarvitaan vielä taloyhtiöltä erillinen lupa asennukseen. 

Rivitaloasuntoomme Jyväskylässä asennukset hoiti paikallinen yritys muutamassa tunnissa. Toinen asentaja asensi ulkoyksikköä ja toinen sisäyksikköä. Sähköt järjestelmään kulkevat sisäyksikön kautta, jolle laitettiin oma uusi vikavirtapistorasia. Kylmäaineputket ja ulkoyksikön sähkönsyöttö vietiin sisältä yläpohjaan ja sieltä talon päätyyn. Päätyasunnossa se oli järkevin asennuspaikka. Työkaluna putken ohjaamiseen sisälle yläpohjasta toimi katuharjan varsi. :D Putket koteloitiin sitten nätisti sisällä ja ulkona. Sisällä sisäyksiköstä täytyy johtaa kondessivesiputki joko ulos tai viemäriin, joten sekin vaikuttaa asennuspaikkaan. Tälläinen jälkiasennus oli kuitenkin nopea, kun homma oli suunniteltu etukäteen.
Pumpun hankinta tuo mukanaan pienempiä sähkölaskuja, mutta se on hyvä muistakin syistä. Sähkölämmitys on varsin kuivaa, joten atoopikkona talvet olivat hankalia pelkän sähkölämmityksen varassa patterien hohkatessa ja kuivattaessa ihoa ja silmiä. Sisäilman laatu muuttuikin pumpun asennuksen myötä paljon miellyttävämmäksi! Kovillakaan pakkasilla ei tarvinnut pitää kuin paria patteria päällä. Kesällä ilmalämpöpumppu taas toimii käänteisesti raikastaen sisäilmaa ja poistaen ilmasta kosteutta, kun laittaa viilennyksen päälle. Monissa ilmalämpöpumpuissa on lisäksi suodatin, joka puhdistaa sisäilmaa bakteereista ja se toimii siten samalla ikään kuin ilmanpuhdistimena. Oikeastaan ainoat huoltotoimenpiteet neljän vuoden aikana meillä oli säännölliset sisäyksikön suodattimien puhdistukset imuroimalla. Muutoin laite oli jatkuvasti käytössä.

Sisäyksikkö on hyvä olla sellaisella paikalla, josta se pääsee puhaltamaan ja siten vaikuttamaan koko asuntoon. Ulkoyksikönkin sijoittelua on hyvä miettiä hetki, hurinaa kuitenkin vähän kuuluu ja se resonoi seinästä. Jos on jokin muu paikka kuin makuuhuoneen seinä, kannattaa laittaa se toisaalle. Meillä se oli toisen makuuhuoneen takaisella seinällä ja vähän hurinaa kuului sisälle asti kovemmilla pakkasilla. Mökillä seinän takana on pukuhuone, eikä hurinaa kuulu tiloihin, joissa oleskellaan enemmän. Ulkoyksikkö kiinnitetään sokkeliin, seinään tai maatelineeseen. Taloon.comista löytyy tarvikkeet myös ulkoyksikön kiinnittämiseen. Ulkoyksikön voi vielä verhoilla talon ilmeeseen sopivaksi ja maalata väriin sointuvaksi, mökillä vielä on tuo nikkarointi odottamassa vuoroaan. 

1 kommentti:

  1. Kekseliäs keino tuo katuharjan varsi asennuksessa. Itse olen myös ollut todella tyytyväinen ilmalämpöpumppuumme. Asennuskin onnistui melko vaivattomasti ja kätevästi.

    VastaaPoista