tiistai 23. tammikuuta 2018

Keruuputket lämpökaivoon

Yhteistyössä KS Geoenergin kanssa

Maalämpökaivon porausta seuraava vaihe on asentaa keruuputkisto, jotta lämpö saadaan kaivosta talteenkin. Meillä kun ei teknistä tilaa vielä ole, niin asennukset sisällä tehdään vasta kesän mittaan. Syksyllä teknisen tilan läpivienneistä laitetut eristetyt Meltexin maalämmön siirtoputket päästiin nyt liittäämään valmiiksi kaivoon.

KS Geoenergiltä tultiin asentamaan keruuputkisto porausta seuraavalla viikolla. Putkirulla kulki näppärästi kaivon luo tällaisen telaketjukulkupelin päällä. Putki täytetään etanolinesteellä, joka toimii lämmönsiirtäjänä kaivosta putkistoon ja estää myös veden jäätymisen putkissa. Seuraavaksi keruuputkisto laitettiin kaivoon. Tässä vaiheessa kaivon ympärys kaivetaan auki ja ylimääräinen suojateräsputki leikataan pois.









Maalämmön siirtoputket liitetään kaivoon, laitetaan väliin tiivisteet ja hitsataan liitokset kiinni. Hitsaus tapahtuu liitospalalla, johon kytketään sähköhitsauskone. Kone lämmittää liitoksessa olevat vastukset ja putket sulavat tiivisti kiinni. Kone ottaa huomioon ulkolämpötilat ja pitää sen mukaan virtaa päällä. Liitoksen teon aikana oli vielä ihmeen lämmin sää, nyt pakkasten aikana liitoskohta on suojattu jäätymiseltä eristelevyin ja pressuin. Nuo keruuputket ovat uritetut TurboCollector putket, joiden lämmönsiirtokyky on parempi kuin sileissä putkissa. Tällöin virtausnopeus voi olla matalampi, mikä taas laskee painehäviötä. Keruuputkien asennus ja liittäminen sujui kaikkinensa hyvin, muutamassa tunnissa tuli valmista! 




Lämpökaivo jätetään usein vain maan alle sellaisenaan ja peitellään. Me teemme kuitenkin tarkistuskaivon mahdollista huoltoa varten, kun olimme alunperin varautuneet sellaisen tekemiseen. Ilmeisesti tästä tarkistuskaivojen teosta on luovuttu nykyään ja tulisihan se edullisemmaksikin. Laitamme nyt tähän kaivonrenkaat ja kannen. Liitos jää noin kahden metrin syvyyteen, kun kaikki täytöt on tehty. Tarkastuskaivon pois jättäminen onkin varmasti hyvä vaihtoehto jos liitoksen syvyys on reilusti alle yhden metrin, jolloin EPS-eristeet päällä riittävät suojaksi.

3 kommenttia:

  1. Onko poraaminen huomattavasti vaikeampaa talvella kun maat ovat jäässä? Vaikka hirveän nopeasti se teillä kyllä sujui, olisin luullut tuollaisen urakan kestävän muutaman tunnin sijaan useita päiviä. Meidän olisi tarkoitus porata suuntaporauksella viemäriputkistot, mutta rakennusurakka viivästyy hieman ja luulen, että saattaa mennä talven puolelle.

    VastaaPoista
  2. Poraaminen ei ole sen vaikeampaa talvellakaan, yhtä kovaa on kallio talvella kuin kesällä. Toki ensin porataan eri terällä muun maa-aineksen läpi ja vaihdetaan sitten toinen pora kalliota varten. Meillä oli muuta maata tuossa pari metriä ennen kalliota.

    VastaaPoista
  3. Tuttavillamme on menossa myös talonrakennusprojekti Turussa ja olen seuraillut ja hieman avustanutkin hommassa. Heille tehdään ensi viikonloppuna lämpökaivo timanttiporauksena. En ole koskaan päässyt tuollaista hommaa seuraamaan, joten on varmaan ihan mielenkiintoista. Ihmeen nopea homma jos parissa tunnissa hoituu!

    VastaaPoista