tiistai 14. marraskuuta 2017

Operaatio vesiputki

Kaivoon saatiin ennen pakkasia viimeiset renkaat paikoilleen ja vesijohto-ojan peittäminen on käynnissä. Meillä on kaivolta kotiin aika pitkälti, mutta tärkeintä on, että saatiin tehtyä rengaskaivo. Kaivon kansi on vielä väliaikainen, lopullinen kansi on ollut työstettävänä. Siihen on kiinnitetty erinäisiä lenkkejä tulevan vesipumpun ripustukseen ja rakennettu huoltokannelle lukitus.


Kaivon ympärille laitettiin puhdasta kaivohiekkaa. Kaivonympärys on routaeristetty ja renkaita vasten pystyyn laitettiin vielä metrin verran suikaleita. Toiseksi ylimpään kaivonrenkaaseen on tehty reikä sähköjohtoa varten.

Vesijohto-ojaa täyttäessä on tärkeää katsoa, ettei isoja kiviä jää putken viereen. Ne voisivat vahingoittaa putkea routiessaan. Putken päälle laitetaan ojaan koko matkalle kaksi kerrosta Styroplast pro Routa -eristettä. Sähköjohto pötköttelee ojassa suojaputkessaan routaeristeiden päällä. Suojaputkissa oli valmiina vetonaru. Kaapelikela asennettiin tuollaisen sokkelimuotin yläosan tuentaan käytetyn "tikapuun" päälle pyörimään toiseen päähän käyttämällä rimaa akselina. Aika painava oli kaapelikela, ainakin 150 metrin kela tuollaista voimavirtakaapelia.


Mitäpä muuta marraskuiselle raksalle kuuluu? Suodatinkankaat ehdittiin laittaa kiertämään sokkelia, terassin alueella kankaan laitto on kesken. Jos säitä riittää, tehdään se valmiiksi ennen talvea. Nyt on taas ollutkin ihan sula maa. Sisätäytön päältä on viimeisetkin puiden lehdet kerätty. Sepelitäyttö on tasoitettu ja tärytetty tiiviiksi sokkelin viereltä. Tärytystä ei voitu tehdä ennen kuin betoni oli kuivunut riittävästi. 

Kaivonrenkaaseen tuli läpiviennit 75 HT viemäriputkella ja 40 millimetrin paineputket ovat niiden sisässä. Putken pään kohta on tiivistetty Meltexiltä löytyneellä kumitiivisteellä, tosi näppärä oli asentaa ja panta kuului pakettiin mukaan. Se oli tarkoitettu valmiiksi eristettyjen putkien päähän, mutta toimii se tässäkin. Paineputkia menee kaivolle kaksi, toinen on varaputkena. Tähän alakuvan kallioon tyssäsi jätevesiputkiojan kaivaminen. Nyt on pohdinnassa miten edetään. Tehtiin harjateräksestä parimetrinen päästä teroitettu tanko, jota iskettiin maahan eri kohtiin. Toiveena oli, että löytyisi edes saostuskaivoille paikat. Tutkittiin asiaa näin, ettei tarvitsisi ihan joka paikasta koekaivaa. Kovin on vaihtelevaa kallion pinta. Ehkä putkilinjat on koetettava raivata sinne, minne saostuskaivot löytävät paikkansa. Tähän asti maatöissä kalliolta onkin ihmeen kaupalla vältytty! 

2 kommenttia:

  1. Onhan tuossa ollut hommaa! Varmaan saitte hyvä ratkaisu. Liityimme jokin vuosi sitten vesiosuuskuntaan, ja vähän sama remppa tehtiin. Nyt saadaan puhdasta vettä ja jätevesikin hoituu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hommaa todellakin on ollut, onneksi voiton puolella jo. Vesiosuuskunta on varmasti hyvä ratkaisu! On tuo vesiasioiden sujuminen vaan niin oleellinen asia omakotitaloasujalle.

      Poista