sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Valua kohti

Palataan hetkeksi ajassa taaksepäin siihen erävoittoon, kun lämpöperustusmuotit saatiin paikoilleen. Itse muottien laitto kävi näppärästi ja nopeasti, meillä oli muottitoimittajalta asiansa osaava ja tosi mukava tekijä. Homman laajuus liittyy siihen, että salaojat, sadevesijärjestelmät ja routaeristeet laitetaan kaikki valmiiksi ennen valua. Mutta onpahan kaikki tarvittava sitten valmiina ja valu on ikäänkuin loppusilaus perustukselle. Alkuperäinen suunniteltu valupäivä siirtyi parilla viikolla eteenpäin, jotta kaikki saatiin tehtyä rauhassa valmiiksi. Syksyrakentajan riesana on, että muutamana päivänä kastuttiin perusteellisesti, kun satoi aamusta iltaan. Työt ei samaa tahtia sellaisina päivinä etene.





Muotit asetellaan sepelin ja erityisten muovilautojen päälle, jotka jätetään perustuksen alle. Muotit katsotaan laserilla vaateriin siten, että muovilaudat laitetaan oikeaan korkoon, jolloin muotti asettuu nätisti oikeaan korkoon. Muotteja vielä lopuksi vähän siirreltiin ihan potkimalla, jotta ristimitat saatiin kohdilleen. Seinälinjat merkitään linjalangoilla muotin yläpään tuentaan käytettäviin puihin, jolloin seinään suoruutta voi tarkkailla ja korjata tarvittaessa. Hirsitalossahan on erityisen tärkeää, että perustus on tarkasti oikean kokoinen. Alakuvassa on valmistumassa olohuoneen erkkerin nurkka. Soklexilla voisi toteuttaa myös pyöreitä seiniä - vaikka Muumitalon! :D

Muoteissa on raudoitukset mukana ja ulkopuolella oleva viiva on valun jälkeen muotin leikkaamiselle apuviiva. Kaikki muut muotin eristeet jäävät lämmittämään perustusta eikä niitä tarvitse erikseen laittaa. Ne ovat tiiviisti kiinni valmiissa betonissa, todella näppärä systeemi tämä ainakin meidän mielestä! Hintaeroakaan ei juuri tule tälle perustamistavalle, kun tavallisesti tehtävät työvaiheet laudoitusten rakenteluineen, raudoitusten virittelyineen ja eristämisineen jää pois. Raudoituksien jatkokset kulmissa taivutetaan putken pätkällä ja sidotaan lopuksi sidontalangalla. Tarvittaessa voidaan pätkiä harjateräksestä lisää raudoitusta.







Yläkuvassa routaeristeet on paikallaan ja tuentaa jo tehty merkkiviivaan asti. Viivan kohdalta valun kuivumisen jälkeen leikataan sokkeli näkyville. Meidän muoteissa viiva oli 55 cm kohdalla muotin yläpinnasta, jolloin näkyvälle sokkelille jää kunnan vaatima minimi 40 cm leikattaessa vähän viivan yläreunasta. 

Vielä ennen valua tuetaan korkeammalle, jotta betonin aiheuttama paine ei puske muottia ulospäin. Terassin pilarit toteutettiin pilarimuoteilla, joissa myöskin muotti jää eristeeksi maahan ja pilarit valetaan samalla kertaa perustuksen kanssa. Näihinkin muotteihin kuuluu valmis raudoitus. Pilarimuotit on kustannustehokkaat, eikä juuri kannata erillisiä pilarianturoita tai harkkoja alkaa muuramaan. Näitäkin muotteja oli helppo muokata. Yhdessä kohtaa jouduttiin muotin anturaa katkaisemaan kapeammaksi, jotta salaojaputket mahtuvat kulkemaan muottien välistä. Pilareissa on 600 mm x 600 mm anturat ja korkeus on tilattavissa tehtaalta halutuksi. Alla olevassa kuvassa näkyy muotteihin piirrettyjä apuviivoja kohdistusta varten.




Yllä kuvassa tuenta tehty valmiiksi. Ja alla kuistin lattia raudoitettuna. Juuri ennen valua lisättiin varmuudeksi vielä parit L:n muotoiset raudat talon sokkelin ja kuistin laatan rajaan. Kuistin lattia toteutettiin reunavahvistettuna laattana ja valettiin samalla kertaa. Tuosta tilasta on tarkoitus joskus tulla puolilämmin "kesähuone", jonne viedään paprikantaimet keväällä ikkunalle ja tunnelmoidaan syyssateita. Eli jolla jatketaan kesää kummastakin suunnasta. :) Lasitettu tila siis. Me kutsutaan sitä "kylmäksi eteiseksi", mutta en tiedä mikä virallinen nimi on.





Lopulta kaikki muotit on paikoillaan tuettuina ulkoa ja sisältä käsin ja valua vaille valmiina. Ylemmässä kuvassa tuenta puuttuukin vielä päätyseinästä, alakuvassa on valmis. Tuenta tehdään vuoron perään molemmin puolin sokkelia, jotta muotit eivät liikahda paikoiltaan. Linjalangoilla tarkistetaan suoruus. Sisätäyttö on myöskin jo tehtynä. Viimeinen seinä muotitettiin käytännön syistä vasta kun sepeli oli kuorma-autolla ajettu ja kipattu sisään asti suodatinkankaan päälle. Näin sepeliä ei tarvinnut siirrellä erikseen ja koneilla pääsi levittämään sen helposti. Lapiohommia silti on riittänyt, aivan muottien vierellä tuenta tehtiin ihan lapiolla, etteivät koneet kolhisi muotteja.

Valun jälkeen muutaman päivän kuluttua pääsee jännittämään sokkelin paljastumista, kun muotin näkyvä osa leikataan pois. Tällöin silmiä pitäisi hivellä sileä betonipinta. :) Nuokaan pois leikattavat palat eivät mene hukkaan, vaan jäljelle jää hyvää eristettä vaikka vesijohto-ojaan laitettavaksi. Ei siis jää tavallisen sokkelin valamisesta seuraavaa betonin sekaista lautakasaa. Kokonaisuutena olemme tähän asti tosi tyytyväisiä siihen, että valitsimme juuri tämän perustamistavan!

1 kommentti:

  1. Aikamoinen homma kyllä tuo muottien asennus ja perustusten valu. Oma talomme on valmistunut jo muutama vuosikymmen sitten, mutta pieniä huoltotöitä on vuosien varrella tullut tehtyä. Se kiva juttu noissa perustuksissa myös on, että talo alkaa vihdoin ottaa muotoaan.

    VastaaPoista