Pari sanaa tästä itse tekemisestä, josta mainitsinkin aiemmin. Teemme mahdollisimman paljon itse raksalla, mutta tämä edellyttää tietenkin asioista tarkkaan selville ottamista! Meillä on hankkeessa mukana kattaus alansa mestareita, joilta kysytään neuvoja ja jotka tekevät kriittisiä työvaiheita. Hirsikehikon pystytys on tällainen työvaihe, jotta kehikosta saadaan varmasti tiivis. Ja katonkin teossa toimitaan vain hanslankareina, ei nyt sentään talkoilla aiota mennä katolle. Katossa onkin useampia jiirejä, joten taitoa tarvitaan niiden tekemiseen.
Rakettitiedettähän rakentaminen ei välttämättä ole, mutta huolellisuutta ja tietoa vaativaa kylläkin. Ja tieto on sellaista, joka tässä asiassa päivittyy. Mietitään vaikka 70-luvun rakentamista, jolloin mutkia oiottiin nykykäsityksen mukaan melkoisesti. :D Eipä vuoden -90 rivitalokodissammekaan ollut sadevesijärjestelmää ollenkaan, vaan ne kaivettiin talkoilla maahan jokunen vuosi sitten. Tuon operaation jälkeen joka syksy talon pihamaalle nousseet sienet katosivat saman tien, eli putkituksella oli selvästi vaikutusta kosteuden hallinnassa.
Koontina maatyövaihe käynnistyi puiden kaatamisella, maan kuorimisella, kantojen nostolla ja pois kuskaamisella. Sitten ajettiin hiekkaa täytemaaksi. Talon pohjalla anturan tasolla on perusmaata, josta on poistettu maatuva aines eli juuret, multapaakut ja muut vastaavat. Tähän kuuluu myös syksyn lehdet, joita harmillisesti leijaili valamisen jälkeen sisätäytön päälle. Nekin joutuu poistamaan, etteivät jää lattian alle maatumaan.
Yläkuvassa näkyy multakerros ja juuria, joka vielä kuorittiin pois talon kohdalta. Alakuvassa alkoi talon paikka hahmottumaan! Sepelikerros on kiertämässä anturatason alla, jonka päälle muotit laitettiin.
Maa pitää tiivistää täryttämällä. Myös se, että talon pohjalla ajellaan isoilla koneilla, tiivistää toki maata lisää. Pidimme viimeiseen saakka toisen päädyn auki ja muotittamatta, jotta sisälle pääsi ajamaan koneilla. Kun pohjamaa oli tasoiteltu ja tärytetty, laitettiin suodatinkangas erottamaan maakerrokset toisistaan. Päälle leviteltiin pikkuisen sepeliä, jotta kuorma-auto pääsi kippaamaan sepelikuormat suoraan kankaan päälle, eikä kangas irronnut paikoiltaan.
Siinä se, sisätäyttö 8/16 sepelillä vaadittavat 30 cm, samalla aineksella on sokkelin ympärykset ulkopuolelta. Päätimme laittaa sepeliä terassinkin alle, jotteivat muurahaiset asetu asustelemaan kovin mieluusti talon nurkille. Talon kohdalla oli alunperin kaksi muurahaispesää, jotka siirrettiin pois.
Tien pohja pihaan alkoi sateessa mennä kovin veteläksi, jolloin siihen tilattiin kuorma 0/52 sepeliä. Sillä jämäköityi hyväksi ja kesti taas isojen koneiden ajoa. Muistaa kun ensimmäinen rekkakuormallinen putkikuljetuksia saapui tontille ja mietittiin mihin ihmeeseen nämä kaikki saadaan mahtumaan. :) Sinne ne vaan maahan upposivat. Perustus laitetaan talvehtimaan nyt niin, että sisätäytön päälle levitetään eristelevyjä. Sisävalu ja lattialämmityksen asentaminen tehdään kevättalvella, kun hirsikehikko on pystyssä.
Seuraavaksi alkaa hirsipystytysurakoinnin kilpailutus ja kattovalmistajan valinta. Lisäksi käteen otetaan pohjapiirrustus ja ryhdytään miettimään elämää talossa. Kuten sähkösuunnitelman näkökulmasta, jotta saadaan pistorasiat oikeaan paikkaan ja sopiva valaistus oikeaan paikkaan. Myös pihan suunnittelu on ollut mielessä ja sitä luonnostellaan paperille asti. Keittiösuunnitelmat on aikomus lyödä piakkoin lukkoon. Blogissa onkin mielenkiintoisia juttuja luvassa syksyn mittaan! Kiva kun luet. :)
Aika nopeasti edenneet teillä nuo maatyöt! Hankimme tänä kesänä puolisoni kanssa tontin Kuopion seudulla ja ensi vuonna on siis edessä samanlaiset hommat. Tähän mennessä olemme vasta katsastelleet erilaisia kuljetuspalveluita ja hieman tehneet alustavia suunnitelmia talon suhteen. Odotan kyllä innolla ensimmäistä vaihetta eli puiden kaatoa tontilta.
VastaaPoistaNoissa maanrakannustöissä on kyllä parasta se kun viimein näkee miten talo oikein tulee asettumaan tontille. Meidän talo valmistui tänne Espooseen jo muutamia vuosia sitten, mutta välillä kaipailen tuota rakennusurakkaa, ehkä aika on kullannut muistot. Olihan se rankkaa hommaa varsinkin kun sade sai koko pihan ihan velliksi ja eilaisia koneita oli pihassa metelöimässä jatkuvasti.
VastaaPoista