sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Sokkeli esittäytyy

Muutama päivä valun kuivumisen jälkeen leikattiin muotin näkyvä osa pois ja voilá - valmista sokkelipintaa paljastuu! Ensin tukipuut poistettiin päältä ja sitten leikattiin sähkösahalla. Ai niin, tätä ennen piti lapioda sepelituentaa sivuun. Vähän aikaa leikkaamisen jälkeen sokkelissa näkyy tummemmat viirut, jotka haalenevat pian pois. Jäi vähän epäselväksi mistä johtuu, mutta varmaan on joku ilmiö raudoituksista ja muotin kennorakenteesta johtuva ero kuivumisnopeudessa.

Tässä vaiheessa on mukava kaivaa rakennuspiirrustukset ja sokkeleita asentaessa ahkerassa käytössä ollut mittakela esiin. Nimittäin tarkistaa niinkin oleellinen asia, onko perustus oikean kokoinen ja korko oikein. Perustuksen koolle nyt ei enää mitään voi, mutta korkoa ehtisi vielä ennen hirsien tuloa tuunata, jos sattuisi heittämään jostakin kohtaa. Vielä ei olla ehditty korkoa tarkistaa, mutta ristimitat ja muut mitat otettiin. Tarkat on! Erkkerin kohdalle oli tullut kuuden millimetrin heitto, mutta tuo heitto ei maata eikä taloa kaada. Asentajan mukaan alle 10 millimetrin tarkkuus on jo hyvä ristimitoissa. Asennusvaiheessa on paras käyttää teräsmittaa, sillä muovisilla on taipumus venyä, jolloin mittaus ei enää ole tarkka. Teräsmitoissa taas vaikuttaa jonkin verran lämpötila missä niitä käytetään, mutta ongelma tulee vastaan lähinnä äärilämpötiloissa. Mitoissa yleensä vähän pienempi on parempi kuin liian iso. Sokkelin mitat ovat joka tapauksessa hirsien ulkomittoja pienemmät, noin 40 - 60 millimetriä päästä päähän. Hirren reuna nimittäin tulee sokkelin yli ja pieni heitto alle tässä ei tällöin haittaa. Jos mittauksissa esiintyy jotain mitta-ongelmia, niitä voi korjata muuttamalla hirsien mittoja perustuksiin sopiviksi. Olettaen, että niitä hirsiä ei vielä ole tehtaalla valmistettu.







Tältä näyttää terassin tolppa. Kiinnityslaattateräkset on leikattu mittatilauksena paikallisessa laser-leikkauksia työstävässä yrityksessä. Mieheni piirsi kuvan levystä reikineen ja tuon suunnitelman mukaan tuli juuri oikeanlaiset HST (haponkestävät) 5 millimetrin lattateräslevyt valmiiksi rei'illä. Reikiä on joka kiinnikkeessä neljä kappaletta, joista kolme toimii ankkureina betonin sisässä. HST on aika kovaa materiaalia, joten on mukava, kun niitä ei enää tarvinnut työstää. Hinta on käytännössä samaa luokkaa kuin jos olisi alkanut etsimään jotain rautakaupan hyllyissä olevia rautoja. Lattateräkset aseteltiin valuvaiheessa linjalankojen avulla suoraan linjaan.


Seuraava ohjelmanumero on siistiä ja vähän hioa reunoja sekä lapioida sepelit takaisin. Samalla laitetaan jo suikaleet suodatinkangasta sokkelin vierelle, sepelin alle. Nyt sitten betoni saa rauhassa kuivua ja odotella helmikuussa saapuvia hirsiä! 

Työmaalla urakka jatkuu syksyn ajan vielä pihan tasailulla, kaivohommilla, sisätäytön tasoittamisella ja eristyslevyjen laitolla.

2 kommenttia:

  1. Tuosta mittanauhakelasta tulee ala-asteen liikuntatunnit mieleen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kieltämättä tuo mittanauha muistuttaa kouluajoista. :) Ulkomittauksissa raksalla se on kyllä kätevä, kun umpikelaan menisi kuitenkin hiekkaa sisälle ja saattaisi jumittua.

      Poista