perjantai 8. huhtikuuta 2022

Puutarhakirjoja ja kotipuutarhurin säästövinkit

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Näinä aikoina ruuan kasvattaminen on varmasti ajankohtaisempaa kuin aikoihin. Hyviä oppeja saa paitsi kantapään kautta kokeillen, myös alan kirjoista. Minulla on ollut luettavana tässä muutama mukava kirja, joissa on hyviä vinkkejä puutarhan ystäville. 

Kati Jukaraisen, Maria Kesäsen ja Hanna Sumarin Keittiöpuutarha - siemenestä lautaselle* antaa hyviä neuvoja etenkin idätysvaiheeseen, taimien koulimiseen ja karaisemiseen eli ulkoilmaan totuttamiseen. Kirjassa on myös osio hedelmäpuista ja marjapensaista sekä reseptejä. 

Sonja Lumpeen Kotipihan kasvihuone* on kiva fiilistelevä ideaopas erilaisiin tapoihin ja materiaaleihin toteuttaa kasvihuone. Kirja esittelee myös yleisimmät kasvihuoneessa kasvatettavat kasvit ja niiden tuholaiset sekä näiden luonnonmukaisen torjunnan kuten nokkosista liotetun torjuntasuihkeen valmistuksen. 

Bella Linden ja Lena Granefeltin Omasta maasta - omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja* on tietopaketti viljelyn perusteista niin maaperän kuin muiden viljelykasvien kasvatusolosuhteiden suhteen. Kirjan kansilehdillä on myös puutarhurin vuosikalenteri. Toki koska kirja on ruotsalainen, eivät kaikki ajoitukset aivan osu yksiin meidän ilmaston kanssa, mutta viitteellisesti. 

Tiina Hälvän ja Marcel Hägglundin Ruokaa omasta maasta on samantyyppinen opas kotipuutarhaan kasvualustasta lähtien. Tässä kirjassa on runsaasti kivoja reseptejä.

Puutarhan hoitoa, kuten mitä vain muutakin harrastusta, voi tehdä joko isolla tai pienellä budjetilla. Minulle tärkeää puutarhassa on, että se on edullinen iloa tuottava harrastus, josta on hyötyäkin eli syötävien kasvien viljely on merkittävä osa sitä. On mukavaa, kun puutarhasta saa tarjottavaa omaan pöytään. Rento ote on lisäksi itselleni tässä tärkeää, joskus onnistuu ja joskus ei niinkään. 

Kotipuutarhan hintaan vaikuttaa paljon esimerkiksi se, kasvattaako kasvit itse siemenestä asti tai minkä kokoisina taimina kasvit ostaa. Tai rakentaako kasvihuoneen itse vanhoista ikkunoista ja muista jämätarvikkeista vai ostaako sen valmiina. On monta muutakin tapaa säästää puutarhassa ja tässä muutama vinkki koosteena. Puutarhahommissa luovuus on valttia!

* Kasvata kasvit ja kukat itse siemenestä tai jos et halua ihan niin alusta lähteä, osta kasvit ja kukat ihan pikkutaimina. Itse kylvän vihannekset enimmäkseen siemenestä, mutta ostan esimerkiksi lempikesäkukkani petuniat pikkutaimina, jotka istutan entisiin amppeleihin ja kesäkuun puolivälissä ne yleensä jo rönsyilevät kauniisti yli amppelista. Tulee edukkaammaksi kuin ostaa valmiina amppeleita.

* Idätä siemenet vaikkapa tomaattirasioissa, noutolounasrasioissa, joissa on kirkas muovikansi (minikasvihuone!), kananmunakennoissa tai maitopurkin pohjissa. Myös sanomalehdistä voi taitella maatuvat idätysastiat.

* Kerää syksyllä kukkien siemeniä talteen. Tällaisia helposti kerättäviä ovat esimerkiksi krassien ja monien muiden kesäkukkien siemenet.

* Käytä kukkaruukkuina käytöstä poistettuja hauskoja esineitä kuten vuotavia kiuluja, vanhoja kattiloita ja muuta vastaavaa. Tai vaikka rikkinäisiä kumisaappaita! Tässä on vain mielikuvitus rajana.

* Kompostoi keittiöbiojäte ja käytä valmis komposti puutarhan maanparannukseen. Käytä myös käytettyjä kahvinpuruja lannoitteena ruusuille, hortensioille ja muille rodokasveille, jotka viihtyvät happamassa ja tykkäävät juurikin kahvinpuruista lannoitteena. Kaikki kukat ja kasvit eivät tästä pidä eikä puruja kannata kovin suuria määriä laittaa kerralla niillekään, jotka siitä pitävät.

* Jaa perennakasveja ystävien kesken! Meillä on syreenit, kuunliljat, vuorenkilvet, ruusu sekä vaahterapuu lahjaksi saatuja ja muualta siirrettyjä. Suosi muutenkin monivuotisia kukkia ja istutuksia, niin ei tarvitse joka vuosi hommata uusia kesäkukkia. Esimerkiksi monivuotisen orvokin voi syksyllä istuttaa kukkapenkkiin ja sieltä siirtää tarvittaessa taas kukkaruukkuun kesäksi. Muista myös pistokkaista lisääminen.

Näin huhtikuussa onkin aika kylvää ja esikasvattaa monia puutarhakasveja, kuten paprikaa ja tomaattia. Tomaatit onkin taimella, kohta ne on koulittava suurempiin ruukkuihin. Huhti-toukokuun vaihteessa menee esikasvatukseen seuraava erä puutarhakasveja, muun muassa maissia ja kesäkurpitsaa. Mukavaa kevään odotusta!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti