tiistai 4. syyskuuta 2018

Piippu numero kaksi ja kylpytilojen väliseinät

Saunanpiipuksi ajattelimme ensin valmista teräspiippua, mutta kuitenkin muurattu piippu tuntui mukavammalta ja paloturvalisemmalta vaihtoehdolta. Niinpä vastaava työnjohtajamme ehdotti Schiedelin Isokern -piippua, joka on nopeasti muurattava islantilaisesta laavakivestä valmistettu piippu. Harkot ovat tuollaisia yksiosaisia 25 senttimetrin korkuisia paloja, jotka "liimataan" yhteen. Meidän malli on 160-hormikoolla.
Kylpytilojen väliseinät muurattiin Kahi-tiilillä. Niitä kannettiinkin urakalla sisälle ja valmista alkaa olla. Kylppärin sisustus on sekin jo aika pitkälti selvillä. Meille tulee kaksi suihkua ja halusimme muuratun syvennyksen shampoopurkeille. WC-pöntön yhteyteen tulevalle käsienpesualtaalle oli niukasti tilaa, joten allaskaappi päädyttiin upottamaan hitusen seinän sisään. Niinpä allaskaapille on myös muurattu syvennys. Kiukaan piippu on sekin osa tuota saunan ja kylppärin väliseinää.

Puukiukaalla suojaetäisyyksien kanssa saa pienessä saunassa olla aika tarkkana, jotta kaikki etäisyydet ovat kohdillaan. Schiedelin Isokern -piipun suojaetäisyys on 50 millimetriä palaviin materiaaleihin T600 luokassa, joka on vaadittu paloluokka kiukaan yhteydessä. Saunan puolella kiukasta lähtevä yhdyshormi taasen vaatii enemmän tilaa ja sen ympärille laitettava kivikori puolittaa vaadittavat suojaetäisyydet. Teorissa minimi olisi kolme kertaa putken halkaisija, mutta 500 millimetriä olisi hyvä ja kivikorilla tästä riittää puolet eli 250 millimetriä. Kiukaan ympärille tulee muurattu syvennys, joten ainoat lähellä olevat palavat materiaalit ovat lauteet ja katon paneelit. Kattoon pitää jättää enemmän tilaa, joka riippuu vähän kiukaasta. Puolitoista metriä kattaa aika monta yhdistelmää.

Finnlamellin toimitussisältöön kuuluu Warkopin tervaleppälaudepaketti, joka meille tulee. Laudepaketin perusmittoja onkin vähän mittailtu näitä etäisyyksiä suunnitellessa.


Seuraavassa postauksessa kerron tarkemmin meidän takkaleivinuunista ja sen piipun muurauksesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti