perjantai 7. syyskuuta 2018

Meillä muurataan

Yhteistyössä Tiilerin kanssa

Takkakuvastojen selailun päätteeksi tulisijaksemme valikoitui Tiilerin varaava takkaleivinuuni Amanda, johon tulee olohuoneen puolelle takka ja taakse keittiön puolelle leivinuuni. Tiileri on yrityksenä toiminut jo yli 60 vuoden ajan ja sillä on tällä hetkellä kolme tehdasta.

Leivinuunin luukku olisi voinut olla myös sivussa, mutta meidän pohjapiirrustuksesta jätettiin palomuuri muuraamatta ja takka toimii samalla tilanjakajana. Yksihorminen Tiilerin savupiippu on muurattu takan viereen. Päädyimme leivinuunin, vaikka haudutusuunikin oli hetken pohdinnassa. Nyt ei ruuanlaitto ainakaan siitä jää kiinni, ettei tarpeeksi kuumaksi saa uunia. Haudutusuuneissahan maksimilämpö on 200 astetta. Olemme tosi tyytyväisiä valintaamme, kyllä takkaakin vaan kannatti muutama kuukausi pohtia kaikessa rauhassa jotta asia varmistui mielessä ja valinta tuntuu oikealta.

Muuraus aloitettiin piipusta. Tiilerin yksihormisen piipun tiilissä on kaarrokkeet sisällä, jolloin hormista tulee pyöreä sisältä. Tiilihorminkin kanssa on huomioitava suojaetäisyydet rakenteisiin.


Enpä tiennytkään, kuinka monessa palassa tällainen takkaleivinuuni on! Palat oli numeroitu kerrosten mukaan ja leikattu valmiiksi, joka nopeutti toki muuraamista. Korvausilma takalle tulee alta ja Tiilerin ratkaisu tähän on tuollainen metallinen AirBox kanava takan alimmassa kerroksessa, jossa ilma ohjataan palotilaan alakautta. Kanavan voi sulkea luukulla tuhka-astian alta.
Kun takka on muurattu, kahdesta neljään viikon kuluttua tehdään ensimmäiset koepoltot. Viikon ajan poltetaan päivittäin pieni määrä puuta ja seuraavalla viikolla nostetaan vähän määrää. Rakennusvalvonta kävi myös tässä välissä tekemässä vaadittavan piipputarkastuksen ja teki samalla talon runkotarkastuksen. 

Tiilerillä on paljon vaihtoehtoja takan pinnoitteeksi. Amandaa on saatavilla kolmen eri tyylisenä, Original on tiilipintainen, Funkkis rapattu ja Trendi laattapintainen. Meidän takan ja piipun pinnoitteeksi tulee valkoinen antiikkilaasti ja luukkujen ympärille isot laatat. Luukut ovat satiinikromin väriset. Muurarimme tulee myöhemmin vielä rappaamaan takan, nyt siinä on tällainen tasoitepinta. Näytän lisää kuvia, kunhan saamme takkaleivinuunin ihan valmiiksi asti.


3 kommenttia:

 1. Kiitos blogista. Olemme myös aikeissa laittaa Amandan ja tuoda paloilman alakautta. 160mm kierresaumakanava tulee nyt pystyssä keskeltä. Kysyisin että minkälainen liitos tuli Airboxin ja kierresaumakanavan väliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Mitään erityisempää liitosta siinä ei ole, Airbox on vain metallinen laatikko ja se on muurattu kiinni lattiassa olevan reiän päälle takan muurauksen yhteydessä.

   Poista
 2. Ihana leivinuuni, itsekin olen vuosia haaveillut hieman samantyppisestä. En olekaan koskaan muurannut, oliko muuraukset helppo tehdä? Kätevää, että palat oli numeroitu, se varmasti nopeutti hommaa huomattavasti.

  VastaaPoista