torstai 23. elokuuta 2018

Eristeeksi puukuitua

Yhteistyössä Huntonin kanssa

Tavoitteemme on tehdä talosta kaikin puolin terveellinen asua, jotta se olisi pitkään hyvä koti olla ja elää. Siksi puntaroimme monia valintoja ja rakennusmateriaaleja juuri tästä näkökulmasta. Selluvillatuotteet tehdään pääosin kierrätyssanomalehdistä, määrä riippuu hieman valmistajasta. Tämä on tietenkin hyvää kierrätystä. Yläpohjaneristeen vaihtoehdoksi on kuitenkin toinenkin eriste, joka on puhtaasti puukuituinen eriste. Vertaillessamme vaihtoehtoja löysimme Huntonin Nativo-eristeetHuntonin tarina alkaa vuodesta 1889, jolloin se aloitti toimintansa Norjan Gjövikissä. Kyseessä on siis pohjoismainen puukuitutuotteiden valmistaja ja Nativo -puukuitueristeitä saa jo laajalti Suomessa. Huntonin myyjä kertoi rakennusmessuilla, että Nativo valmistetaan kuusesta. Niinpä sama materiaali jatkuu meillä eristeissä, kun talon hirretkin ovat kuusta.

Työskentelin aikoinaan pariinkin otteeseen työpaikoissa, joissa oli hometta ja sisäilmaongelmia. Toinen rakennuksista on purettu ja toista remontoitiin silloin, kun olin töissä siellä. Sain noissa työpaikoissa lieviä silmä- ja kurkkuoireita, siksi sisäilma-asioita miettii myös uutta rakentaessa. Sillä yllättäen uusissakin taloissa on havaittu sisäilmaongelmia. 

Palonestoaineena käytetyn boorin arvellaan olevan yksi syy oireilulle uusissa taloissa. Sisäilmayhdistyksen tutkimuksissa boorin on havaittu edistävän myrkyllisten sisätilahomeiden leviämistäHuntonin seiniin laitettavassa puukuitueristeessä ei käytetä ollenkaan booria. Puhallettavassa puukuitueristeessä on tietenkin mukana palonestoaineita, mutta siinäkin booria on paljon vähemmän kuin selluvillatuotteissa. 

Kun Lahden Raksamessuilla viime keväänä näimme Huntonin puukuitueristettä, valinta tuntui meille selvältä ja oikealta. Tämähän on kuin paluu ennen vanhaan eristeenä käytettyyn sahanpuruun, uudessa paketissa vain! 

Huntonin eristelevypaketit saapuivatkin jo työmaalle, niitä tulee erkkerin kattoon ja väliseiniin. Puhalluseristettä päästään laittamaan kunhan ilmastointikanavat ovat valmiit ja sisäkatot rimoitettu. Puhalluksen on tulossa tekemään Ekoeriste Oy. Tällä hetkellä meillä muurataan savupiippuja ja kylpytilojen väliseiniä. :)


1 kommentti:

  1. Olisi ehkä aiheellista mainita, että linkitetty tutkimus ei koske boorin osalta mitään rakennusmateriaalia, siinä on petrimaljaan laitettu suoraan booria. Tuotetasolla kasvun selektiivisyys on täysin päinvastainen.

    Epäorgaanisten ammoniumsulfaattien käyttö sanomalehtiraaka-ainepohjan kanssa taas on kielletty koko Euroopan Unionin alueella havaittujen sisäilmapäästöjen takia.

    VastaaPoista