lauantai 21. huhtikuuta 2018

Aumakaton arvoitus

Kuistin katto on viimein valmis! Se on tosiaan malliltaan aumakatto, joka on kyllä kaunis mutta työläs. Aumakatossa on siis lappeita enemmän kuin kaksi, eli meidän kuistin katossa niitä on kolme. Niinpä tulee kaksi harjalistaa, joiden päiden muotoilussa miehellä meni tovi jos toinenkin. Tarkoitus on estää muunmuassa lintujen pesäpaikat. Harjalistojen alla on vielä harjantuuletuslistat ja jokaisen auman kattolevyn pääty on taivutettu ylöspäin.


Rakennusmiehet ehtivät tehdä kuistin rungon ennen lähtöään ja siitä eteenpäin katto on tehty itse. Ruodelaudat ja aluskatteet saatiin paikoilleen pari viikkoa sitten ja reunapellit ja lumiesteet on nyt laitettu nekin. Kuistin kohdalle tuli Meltexin hengittävä aluskate, jos tila tosiaan joskus muutetaan umpikuistiksi.Räystäät on maalattu niiltä osin, mihin rännit tulivat. Kuistin kattoikkunan kohta on saanut maalia pintaan sekin. Talvella maalaaminen kiinnostikin monia ja aiheesta on tullut paljon kysymyksiä. Meidän maalaustyöt ainakin onnistuivat vallan mainiosti talvellakin Virtasen 4 Öljyn maalilla, kuivumisaika toki oli monta päivää. Eli ei kannata kulkea ihan pylväiden vierestä muutamaan päivään, jos ei halua kaikkien takkien värjäytyvän valkoisiksi. Nyt kelit ovat jo lämpimiä eikä pakkasrajoja tarvitse miettiä, kunhan ei sataisi.

Katosta puheen ollen vielä, Weckmanin peltitoimituksen mukana tuli alla näkyvät tuuletusjouset. Niiden tarkoituksena on pitää harjan aluskatteen tuuletusraot auki myös talvella. Nämä tulivat pääkaton harjoihin. Tuuletusjousi käytännössä painaa harjalla olevan noin 40 senttimetriä leveän aluskatteen irti ruoteista. Katon aluskate on sitten alapuolella rimojen välissä ja harjalta auki, eli tuuletusreitti kiertää tuosta jousen painamasta raosta harjan kautta yläpohjaan. Hengittävän aluskatteen ilmeisesti voisi jättää avaamatta harjalta ainakin jonkun ohjeen mukaan.
Citynurkat ovat paikoillaan, vuorilaudat ja muut nikkaroidaan myöhemmin. Citynurkkien yläpäässä oli hieman lisäpuuhaa yläpuolisten räystäslautojen vuoksi. Nurkkalevyjä ei kiinnitetä hirsiin kuin ylhäältä, muuten nurkat tavallaan roikkuvat yhtenä pakettina terassiruuveilla kasattuna. Helpointa ne oli kasata suoraan paikalleen. 

Pikkuhiljaa alamme siirtyä sisähommiin valmistelemaan pohjaa! Toivon mukaan kevään mittaan on näytettäväksi putkituksia, raudoituksia sun muuta sälää, mitä valun alle tulee. Ensin täytyy saada pohja varmasti sulaksi asti.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti