lauantai 14. huhtikuuta 2018

53%

Talon valmiusaste on uusimmassa valmiusastetodistuksessa 53%. Tämän jälkeen on päästy jo hitusen eteenpäin eli asennettu ikkunat ja tehty terassin runkoa. Valmiusastetodistukset täyttää vastaava työnjohtaja ja pankkiin niitä toimitetaan lainan nostamista varten. Rakennuslainaa nostetaan saapuneita laskuja vastaan ja samalla seurataan talon valmiusastetta ja rakennusbudjettia. Ulkoapäin "valmiin" talon valmiusaste on yleensä noin 50-60%. Meillä valmiusastetta nostaa esimerkiksi jo porattu maalämpökaivo. 
Huhhuijaa, paljon on tekemistä vielä! Välillä käy mielessä, kuinka paljon pientä näpertämistä on luvassa. Toisaalta ei tämä ikuisesti kestä ja kerran vain tehdään, niin turha nyt on hötkyillä. Kaikki aikanaan ja pala kerrallaan. Viimeisin erävoitto oli kun saimme kaikki ikkunat paikoilleen, se tuntui tärkeältä etapilta.

Olen lukenut monesta blogista raksaväsymyksestä, joka varmaan iskee jokaiselle rakentajalle jossakin kohtaa. Kun keskeneräisyys ja rahanmeno kyllästyttävät eikä raksalle oikein huvita mennä. Talvirakentamisen etuna voisi sanoa, että kun tämä hidas rakennusvaihe alkaa, valon lisääntyminen piristää! Kun päivä pitenee, tuntuu järkevämmältä työpäivän jälkeen vielä nikkaroida tai tarttua pensseliin. Syksyn harmauskin jäi alkuinnostuksen alle perustusta tehdessä. :D Jos talo olisi tässä vaiheessa syksyllä, voisi tuntua harmaammalta. Toistaiseksi hommiin on lähtenyt mielellään. On myös huomannut, miten paljon kaikenlainen kannustus ja pienikin apu luo uskoa talon valmistumiseen!

Nyt tuntuu, ettei enää myöskään halua varata mitään liian tiukalla aikataululla. Vaan varata sitten kun on varmasti saatu edellinen vaihe niin valmiiksi, että ehditään saada kaikki kuntoon vaikka ennen lattiavalua. Kun rakentaminen on itsessään jo stressaava projekti, kaikkea turhaa stressiä on syytä välttää. Elämässä ylipäänsä ja varsinkin taloa rakentaessa.
  
Teemme vielä kuistin katon pellitykset loppuun, asennamme ovet ja sitten alamme valmistella pohjaa lattiavalua varten. Tämä tietää myös viemäriputkituksia, eristeiden laittoa ja lattialämmityksen asennusta. Olisi kiva saada lattia valettua toukokuun aikana ja kuivumisprosessi alkuun. Jos betonia haluaa sen puoli vuotta vaikka kuivattaa. Talossa voi tietenkin tehdä kaiken muun valmiiksi ja lopuksi vasta laittaa lattiapinnat. Parkettien asennuksessa ja etenkin laatoittamisessa tuon kuivumisajan kanssa on turha kiirehtiä, etteivät laatat sitten irtoile märän betonin päältä. Terassin rungon vasat on asennettu, taas yksi puutavarapaketti on poissa tontilta.Suurin osa vuokratelineistä on palautettu ja kuistin katon asennusta varten jätetyt telineet on siirretty paikoilleen. Kerron vielä lisää myöhemmin tästä kuistin katon teosta, jonka olemme siis tehneet itse. Näillä eväillä mennään kevättä kohti, mukavia aurinkoisia päiviä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti