maanantai 18. syyskuuta 2017

Talon LVI-suunnitelma

Talon LVI-suunnitelmat on tehtävä hyvin varhaisessa vaiheessa, koska teknisen tilan läpiviennit vedetään ennen anturan ja sokkelin valua. Omakotitaloprojektille nimetään myös rakennusvalvonnan hyväksymä LVI-vastaava. LVI-suunnitelmat käsittävät siis kaikessa yksinkertaisuudessaan suunnitelmat tulevan ja lähtevän veden reiteistä, sekä talon lämmitykseen ja ilmastointiin liittyvät asiat. Muuta yksinkertaista tässä ei olekaan, vaan veden virtaamat, etäisyydet ja mitoitukset lasketaan tarkasti. Ja kaikki toiminnot pitäisi saada mahtumaan tekniseen tilaan. :)

Salaojaputkien tarkoitus on siis pitää talon ympäristö kuivana. Samoin kuin katolta tulevien sadevesien johtamiseen tarkoitettujen sadevesiputkistojen. Alempana kuvassa on suunnitelma salaoja- ja sadevesiputkien reiteistä sekä tarkistuskaivojen ja kokoojakaivojen sijainneista. Meillä tulee yksi kokoojakaivo talon nurkalle, jonne sadevedet valuvat. 
Melkoinen on putkistojen verkosto omakotitalossa! Naurattaa, kun miettii minkälainen taistelu putkien laitto oli, ovat näet aika vempuloita laitella nuo isot etenkin. Ne eivät taivukaan, joten paksuimpiin suojaputkiin piti askarrella taipuvasta putkesta taitoskohta. :D Yksi päivä meni kokonaan näitä läpivientejä laitellessa, mutta siinähän nuo nyt ovat. Viimeisissä kuvissa näkyy jo Soklex -muotit paikoillaan ja läpiviennit kurkkivat teknisestä tilasta suurin piirtein oikeissa kohdissa.

 


Kuvassa alla suojaputket vasemmalta oikealle: varaus (esim autotallin sähköjohdolle), varaus (esim ulkovaloille), talon sähköjen suojaputki matkalla sähkökaapin suuntaan, varaus ulkorakennuksen lämpö- ja vesijohdoille (tuo punainen 160 asennusputki), maalämpöputkia kaksi kappaletta, kaksi vesijohdon suojaputkea ja sähköjohto kaivolle vesipumppua varten. Maalämpöputki on Meltexin eristettyä ja valmiiksi suojaputkessa olevaa putkea. Se on asennettu tässä vaiheessa lenkille, eli molemmat päät on työnnetty taloon ja lenkki katkaistaan sitten sopivasti siinä minne sattuvat ylettymään ja mihin lämpökaivo asettuu. Eikä tarvitse miettiä putkien päiden suojaamista, kiepin päät on tehtaalla jo hyvin suojattu.

Lopuksi hauska vinkki: jos laitat maahan varauksia tulevaisuutta varten, kuten myöhemmin rakennettavaa autotallia ym varten, kiinnitä putken päähän vaikka harjaterästappi. Näin metallinpaljastimella löytää putken, eikä tarvitse arpoa mistä kohtaa kaivaa. :)


1 kommentti:

  1. Minuakin yllätti tuo putkiverkoston laajuus. Meillä on LVI-suunnitelma jo tehtynä. Asennustyöt alkavat heti keväällä kun saamme rungon tarpeeksi kasaan.

    VastaaPoista