maanantai 16. tammikuuta 2023

Sähkönsäästöä maalämmöllä

Yhteistyössä KS-Geoenergin kanssa

Tänä talvena on ajankohtaista miettiä, kuinka kaikin tavoin voi säästää sähkönkulutuksessa. Moni myös seuraa sähkön hinnan vaihtelua ja on mahdollisesti vaihtanut sähkösopimuksen pörssisähköön.


Yhden työkalun lisää sähkön säästämiseen tarjoaa Niben maalämpöpumpun Smart Price Adaption -ominaisuus, joka kerää etänä sähköpörssistä seuraavan päivän sähkön tuntihinnat ja painottaa pumpun lämmöntuottamisen niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin sähkön hinta on edullisinta. Valikosta voi itse säätää, kuinka paljon lämmitysenergian tuotossa haluaa painottaa näitä sähkön alhaisimman hinnan ajankohtia. Edullisemman yösähkön aikaan voi säätää lämmitystä joitain asteita korkeammaksi, joka siten tasoittaa päivän pienempää lämmitystehoa. Kannattaa kokeilla eri variaatioita ja katsoa, mitkä asetukset toimivat parhaiten omassa talossa. 

Smart Price Adaption -ominaisuus on ilmainen, mutta jotta se toimii on maalämpöpumpun oltava liitettynä nettiin. NIBE S -sarjan pumpuissa on myös sääennusteen huomiointi -toiminto, jota voi käyttää samaan aikaan pörssisähkön seurannan kanssa. Vaikkei itsellä olisikaan pörssisähkösopimusta, voi kuitenkin toiminnon avulla oman kotitalouden osalta pienentää valtakunnallisia sähkönkulutushuippuja, joka on tärkeää sekin sähkön riittävyyden kannalta. 

Maalämpöjärjestelmän alunperin oikeanlainen mitoitus on avainasemassa sähkön säästössä. 
KS-Geoenergi teki meille mitoituslaskelman jo maalämpöjärjestelmän toteutusta suunniteltaessa. Voimme lämpimästi suositella meille maalämpökaivon porannutta KS-Geoenergia, joten mikäli suunnittelmissa on maalämpöjärjestelmä uudiskohteeseen tai korvaamaan entisen lämmitysjärjestelmän, kannattaa olla yhteydessä yritykseen suunnittelun ensi metreillä.

Maalämpöhän on jo lämmitysmuotona muutenkin suoraa sähkölämmitystä edullisempaa, koska se tarvitsee ainoastaan kolmasosan sähköä saman lämmön tuottamiseen. Lämpimän käyttöveden kulutuksen vähentäminen on oleellista sähkön säästössä maalämpöjärjestelmälläkin lämmitettäessä. Niinpä maalämpöpumpussa on hyvä olla erikseen käyttöveden ja lämmitysveden tuotanto. 

Alla näkyy vertailuna kuvat oman sähköyhtiömme sivuilta otetusta kulutusseurannasta. Ylimmässä kaaviossa on talon sähkönkulutus 10.12. ennen kuin otimme Smart Pricen käyttöön. Kuvasta näkee, että sähkönkulutus on melko tasaista päivän mittaan, tällöin kulutuspiikki on osunut illan saunomiselle ja siten vedenlämmitykselle. Alemmassa kaaviossa taas on sähkönkulutus 21.12., jolloin kulutus on selvästi painottunut edullisiin yön tunteihin, jolloin maalämpöpumppu on lämmittänyt.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti