maanantai 8. elokuuta 2022

Puutarhan kesä

Kesä on hurahtanut jo elokuuhun ja sadonkorjuuaikaan. Viime puutarhapäivityksessä kotipuutarhan taimet olivat vielä ihan pikkuisia, joten tässä nyt koostetta kuinka kasvien kesä on mennyt. 

Taimikasvatus onnistui tänä vuonna yli odotusten. Pientä haastetta kasvukaudelle aiheutti toki kun kasvihuone asettui paikalleen vasta heinäkuussa. En ollut varma, että hankinko sitä vielä tänä vai vasta ensi kesänä ja lisäksi keväällä sairastettu korona sotki muutenkin kevään hommat ja aikataulut. Mutta kasvihuone on nyt joka tapauksessa paikallaan.

Kaikki kasvit ovat itse siemenestä kasvatettuja paitsi kesäkurpitsat, joista yhden ostin taimena ja kaksi tainta sain lahjaksi. Myös mansikan taimista osa on vanhoja ja osa ostettuja. Toisen runkotomaattilajikkeen siemenet eivät lähteneet itämään oikein ollenkaan eikä kukkakaalin kasvatus ei onnistunut. Ruusukaalit ovat kysymysmerkki, tuleeko niistä satoa, vaikka ovat ihan hyvin kasvaneetkin.

Tomaatit, kurkut ja paprikat pääsivät siis muuttamaan kasvihuoneeseen heinäkuussa ja ovat siellä hyvin viihtyneet ja kasvaneet. Kirjoitan myöhemmin lisää kasvihuoneen valinnasta, perustusratkaisusta ja kokoamisesta. Tosin hyvin kasvit kyllä viihtyivät sitä ennen terassillakin, mutta toki kasvukausi pitenee merkittävästi kasvihuoneen avulla, etenkin nyt kun yöt alkavat olla jo melko viileitä. Onneksi lähiajoiksi on luvattu hellettä päiviksi, joten eiköhän tomaattien kypsyminen pääse jatkumaan hyvin. 

Kolmessa kasvatuslaatikossa on vihanneksia, joita onkin saanut korjata satona pitkin kesää alkaen kevään retiiseistä, pinaatista, perunasta ja nauriista siirtyen herneisiin ja nyt odotellen kesäkurpitsojen ja avomaankurkkujen satoa. Iloinen yllättäjä olivat tänä kesänä maissit, jotka ulos muuttaessaan taimina olivat lievästi sanoen lannistuneen oloisia, mutta vallan reipastuivat ja ovat viihtyneet kasvupaikallaan. 

Mukavaa elokuuta ja sadonkorjuuaikaa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti