torstai 9. joulukuuta 2021

Lempimateriaalivalinnat

Tässä koosteena muutamia lempijuttuja kodin kiinteistä materiaalivalinnoista, jotka ovat osoittautuneet erityisen mieleisiksi käytössä.

Yllä olkkarin vaneriset käpylamput, jotka ovat olleet tosi mieluiset. Löytyivät jostakin valaisinverkkokaupasta ja olivat kivat myös kasata. Olkkarin valaistus muutenkin on kiva; katon ledit ovat säädettävät, joten voi vaihdella valaistuksen voimakkuutta tilanteen mukaan.

Laattavalinnat ovat osoittautuneet hyviksi nekin. Kylpyosasto- ja kodinhoitohuoneen lattialaatat eivät ole liukkaat, mutta ovat silti mukavan sileät jalan alla. Myös eteisen laatat ovat olleet tosi kivat ja pinta niissäkin miellyttävä. Pinta on karheampi kuin kylppärissä, eikä tosiaankaan liukas märillä kengilläkään kävellessä. Tässä aiempi Laattoja kylpytiloihin -postaus kylpytilojen laatoista ja Sisätyövaihetta ja lisää laattoja -postaus, jossa on kerrottu nuo eteisen laattojen mallit tarkemmin. Keittiön välitilassa maalaisromanttiset laatat ovat kiiltävällä pinnalla ja tummalla saumauksella, joten ovat helppo pitää puhtaana.

Kährsin tammiparketti on yhtä kiva kuin ennenkin. Toinen vaihtoehto olisi ollut toki laittaa ihan perinteinen lankkulattia. Mutta tämä parketti tuntui tutun omalta vaihtoehdolta, joten tähän päädyttiin sen kummempia pohtimatta. Parkettiahan voi myös hioa, jos joskus alkaa siltä vaikuttaa. Tämä on kuitenkin kokemuksen mukaan tosi kestävää parkettia, jossa ei normaali kuluma ja elämän jäljet paljoa erotu. Voit lukea tarkemmin parketista Tammea tassujen alle -postauksesta.

Pihlgren ja Ritolan Vanha Ahteen Sali -tapetti perinteisellä tapettikuosillaan on ihan tosi lemppari! Tapettitehtaan tapetit valmistetaan perinteisillä rotaatiopainomenetelmillä vanhoilla tapettikoneilla, niinpä tapetin pinta ja värit ovat erityisen kauniita ja nostalgisia.


Keittiön seinässä tehtiin Osmo Colorin Uviwax -uv-suojavahakäsittely. On kiva, että alkuperäinen kuusihirren sävy on jossakin esillä. Käsittely Uviwaxilla estää tai ainakin hidastaa auringon valosta johtuvaa kellastumista.

Siskonpaneeli -mäntypaneeli eteisessä on Lopen Rakennuspuun valikoimista. Bongasimme tämän paneelin joiltakin rakennusmessuilta. Tällä vaniljan sävyisellä puolipaneloinnilla tuli myös kivasti perinnetalon fiilistä. 

Listaukseen voi lisätä vielä takkaleivinuunimme, joka on takan osalta ollut kovassa käytössä ja on tosi kiva tällaisena mallina, että takka on olohuoneessa ja leivinuuni keittiön puolella. Malli on Tiilerin AmandaMeillä muurataan -postauksesta voit lukea lisää takasta. Leivinuunia emme tosin ole ehtineet edes kokeilla vielä, mutta nyt pakkasilla on tarkoitus siihen tutustua. Täytyy ensiksi joillakin pataruuilla kokeilla kokkailua, että miten juuri tämä uuni käyttäytyy verrattuna aiemmin käytettyihin leivinuuneihin, voisikin laittaa vaikka hirvipaistit sinne mureutumaan. Myös riisipiirakoita ja klassista leivinuuniherkkua uunipuuroa tulee varmasti tehtyä. Tämä on siis oikea leivinuuni, eli tuli tehdään uuniin, eikä kyseessä ole takan tulisijalla lämmitettävä lämpöuuni.


Oikeastaan en tiedä muuttaisinko mitään valintoja muutenkaan, mitä taloon matkan varrella on tehty. Ainut asia, jota olen silloin tällöin pohtinut on, että olisiko ollut sittenkin mahdollista toteuttaa painovoimainen ilmanvaihtosysteemi. Se tuntui kuitenkin senhetkisessä valossa vaadituilla energiavaatimuksilla liian vaikealta ja lähes mahdottomalta toteuttaa, joten koneellisella mennään. Olen lueskellut kyllä, että aivan viime vuosina painovoimaisia ilmanvaihtoja on alettu taas tehdä uusiin taloihin.

Oikein mukavaa joulun aikaa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti