sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Urhea pelargonia ja muut kesäkukat

Näin syksyn alkuun tässä pieni katsaus kuluneen kesän kesäkukista. Samalla muutamia säästövinkkejä kukkaharrastukseen.


Ikilempparini petunia kukki vakipaikallaan räystään reunalla koko kesän. Petunioista en ole jaksanut ottaa siemeniä talteen, mutta ostan petuniat yleensä alkukesästä pikkutaimina, istutan ne amppeliin ja kasvatan itse isommiksi. Tulee paljon edukkaammaksi kuin ostaa valmis amppeli.

Joku ehkä muistaa, että yritin viime syksynä talvettaa ensimmäisen kerran pelargonioita. Kolme talvehtijaa oli, joista muut eivät selvinneet, mutta tämä yksi tummanpunainen selvisi ja se on kukkinut aivan uskomattoman reippaasti. Se näytti toki vähintäänkin surkealta keväällä ja aloitti kukinnan myöhään, mutta sitten kukkikin näyttävästi koko kesän ajan. Sille hankin keväällä kaveriksi pari uutta pelargoniaa, joten taas on kolme talvehtijaa ensi talveksi. Nyt kun hallaa alkaa jo ollakin, on ne muistettava siirtää hyvissä ajoin talvehtimaan.

Orvokit ovat kyllä mukavia kukkia, kun ne kukkivat kevään ensi hetkistä syksyyn saakka. Orvokeista on tärkeää muistaa aina nyppiä siemenkodat pois, yhdestä orvokista jäi nyppimättä ja se lopetti kukinnan kokonaan kesän aikana. Tähän on kuitenkin konstina leikata reippaasti koko kasvi alas, laittaa kasteluveteen lannoitetta ja voilá, noin viikon päästä se kukkii taas niinkuin mitään ei olisi tapahtunut. Kruunasin orvokkien kesän istuttamalla ne lopuksi kukkapenkkiin. Orvokkihan on periaatteessa monivuotinen, joten katson mitä niille nyt kukkapenkissä tapahtuu talven aikana. 

Krasseja kylvin siemenestä, mutta ne eivät jostain syystä tänä vuonna itäneet. Yhden vain sain itämään, joten ostin puutarhamyymälästä pari taimea. Krasseista on helppo ottaa siemenet talteen, kuivattaa ne ja kylvää seuraavana keväänä. Samettiruusut sain lahjaksi pikkutaimina, niiden kukinta oli myöhemmässä tänä kesänä, mutta kukkivat loppukesän upeasti.

Nyt onkin syksy jo niin pitkällä, että on syyshortensian kukinnan aika. Liekö kuuman kesän vai minkä takia, senkin kukinta on nyt kuukautta myöhemmässä, mutta onneksi kasvi on muuten kasvanut ja juurtunut hyvin. Hankin tällä kertaa syyslannoitetta ja annoin sitä hortensialle, jospa olisi kukinta reippaampaa ensi vuonna sitten.

Mukavia kuulaita syyspäiviä!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti