tiistai 6. marraskuuta 2018

Parempia putkia

Yhteistyössä BetterPipen kanssa

Koneellisen ilmanvaihdon putkistoja on jo tovi laitettu paikoilleen. Ilmanvaihtoputkissa vaihtoehtoina on metalliset tai muoviset putket. Metallisissa työläin vaihe on putkien eristäminen ja helpottaaksemme tätä työvaihetta valitsimme Haapajärvellä toimivan BetterPipen tuotteet, joissa ilmastointikanavien eristys on tehty valmiiksi. Tehdasasenteiset lämpö- ja kondenssieristeiset putket jättävätkin monta työvaihetta pois ja putkien asentaminen on paljon nopeampaa. BetterPipe toimittaa tuotteet suoraan tehtaalta työmaalle. Täydensimme pari kertaa tilaustamme ja lisäosat toimitettiin työmaalle todella nopeasti!Pyytäessämme tarjousta putkista, saimme tarjouksen mukana 3D-mallinnuksen ilmanvaihtokanavista. Tarjouksen pohjaksi tarvitaan suunnitelma kanavistosta. Suunnitelmassa näkyvät putkien reitit, koot ja venttiilien paikat. Meillä niinsanotut runkolinjat ovat 200-putkea ja haarat pääosin 125-putkea. Tarjouksen mukana tulevasta 3D-mallista on helppo hahmottaa, miten asennus on ajateltu. BetterPipen sivuilta löytyy malli millainen tämä mallinnus on.Kuvassa on osista rakennettu T-haara päätytulpalla ja läpivientiosa. Läpivientiosa on noin 20 senttiä kanavaa ja tästä puolet on eristetty. Osa viedään ilmasulkupaperin läpi ja ilmasulkupaperin toiselle puolelle liimataan uretaanilla parin sentin eristekiekko ja varmistaan liitos nylonruuveilla. Näin eriste jatkuu ilmasulun läpi. Kanavat ja kanavaosat liitetään toisiinsa kuten normaalit metalliset, mutta liitokset varmistetaan popniittien sijaan vain uretaanilla ja saumat teipataan. Liitoksesta tulee niittiliitosta vahvempi ja kanaviin ei tule reikiä. Lisäksi liitos on helppo purkaa mattoveitsellä, jos joku asennusvirhe sattuu tulemaan.


Kolmen metrin putkista katkaistaan puukkosahalla sopivia pätkiä ja liitetään osilla yhteen.

Tässä näkyy teknisen tilan putkiviidakkoa. Ilmansulkupaperin on laitettu kattoon teknisen tilan kohdalla. Väliseinien teko aloitetaan teknisen tilan seinien rakentamisella ja sen myötä päästään toivottavasti piakkoin kytkemään lämmitys taloon. 

BetterPipen putkia ja osia saa kahdella eri eristevahvuudella, 30 millimetrin ja 50 millimetrin eristevahvuudella. Koska BetterPipen eriste on uretaania alumiinipinnalla, eristys vastaa kondessieristettyä 50 millimetrin ja 100 millimetrin villaa. Uretaanieristeellä on asennuksessa myös mukavana puolena se, että putket on helppo sitoa reikävanteilla tukevasti rakenteisiin. Suurin etu on kuitenkin se, että kanaviston rakentamisen ja asennuksen jälkeen ei enää tarvita eristää erikseen. Työ on suhteellisen siistiä ja onnistuu pienellä vaivalla myös yhdeltä henkilöltä.

Pari sanaa tässä myös saunan ilmanvaihdosta. Koneellisen ilmanvaihdon ja puukiukaan kanssa ilmanvaihto voi olla haastellinen toteuttaa, tästä ei hirveästi ohjeistusta löydy vaikka näitä rakennetaan. Saunamme ilmanvaihto toteutetaan siten, että pääasiallinen koneellinen poistoilmaventtiili on saunan lauteiden alla. Tämä on toteutettu niin sanotulla saunakanavalla, mikä saatiin BetterPipen kautta samalla tilauksella. Lauteiden yllä on kuivatuskäyttöä varten oleva poistoventtiili. Raitisilma tuodaan kiukaan ylle ja kiukaan vierellä on suoraan ulkoa terassin alta johdettu korvausilmaputki puukiukaalle. Tuo putki on käytännössä 110-viemäriputkea ja saunan puolelle se tuodaan HST putkena. Tuohon on tarkoitus etsiä joku sopiva käsikäyttöinen venttiili jonka voi sulkea ja avata tarpeen mukaan.

3 kommenttia:

 1. Hei��Tilasitteko itse putket? Yritin laittaa tarjous pyyntöä mutta siinä kysyttiin yritystä joten myököhän ne suoraan yksityiselle? Vertailitteko tuliko paljon kalliimmaksi kuin eristämättömät iv putket? T.maiju

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, vastaus on vähän viipynyt tähän kommenttiin, mutta kyllä tilasimme suoraan putket BetterPipelta. Emme suoraa vertailua tehneet, varmaan hieman hintavammaksi tuli eristettynä, mutta toisaalta työmäärää helpotti paljonkin.

   Poista
 2. Me olemme myös suunnittelemassa meidän mökin täysivaltaista remonttia ja mietimme juuri tuota ilmastoinnin mahdollisuutta. Asumme siellä tosiaan melkein vuoden ympäri, sillä emme jaksa viettää niin paljon aikaa kaupunkikämpässämme. Mietimme juuri ilmastointikanavien tai sitten ilmalämpöpumppujen välillä, mutta vaikea päästä lopputulokseen. Kätevät nuo putket, jos ne tulee eristyksien kanssa!

  VastaaPoista