torstai 4. tammikuuta 2018

Ränniasiaa

Yhteistyössä Vesivek Oy:n kanssa

Sadevesijärjestelmiä on hyvä miettiä ajoissa, koska sadevesikaivot laitetaan jo perustusvaiheessa. Niinpä veden johtaminen katolta ja rännien paikat on oltava jo tuolloin tiedossa. Tilasimme sadevesirännit ja seinätikkaat Vesivekiltä, josta saimme samalla asiantuntevan ja mukavan suunnittelupalvelun ränneille ja kattoturvatuotteille. Vesivekin tehdas sijaitsee Orimattilassa ja tuotteita toimitetaan ja asennetaan ympäri Suomea.Sadevesikaivojen asetteluun vaikuttavat vesikuormat, jotka lasketaan katon lappeiden pinta-alojen mukaan. Sen mukaan mitoitetaan rännien koko, syöksytorvien halkaisijat ja maan alle jäävät sadevesiputkistot. Meillä tulikin pieni muutos niiden kulkuun, kun yksi sadevesikaivo jätettiin pois terassin edestä. Rännien ja yhden sadan millimetrin syöksyputken vetoisuus riitti, joten muutos ei haitannut. Käytännössä pientaloissa ongelmaa ei juuri ole, kun valitaan sadan millimetrin syöksyputket ja perusrännit. Jos sataa kaatamalla, ylimääräinen vesi joka tapauksessa menee rännin ohi. Meidän tapauksessa tuon erillisen terassikaton vuoksi yhdelle rännille ja syöksytorvelle tulee enemmän kuormaa, mutta riittää silti hyvin ainakin laskennallisesti. Alempana kuvassa lappeet B, E ja F johdetaan yhteen ränniin ja putkeen.

Alkuperäisissä rakennuspiirrustuksissa katolle menevät tikkaat oli piirretty siihen talon päätyyn, joka jää meillä näkyvämmälle osalle pihaa. Vesivekiltä ehdotettiin fiksua ratkaisua siirtää tikkaat toiseen päätyyn, jolloin ne eivät näy julkisivun puolelle ja jatkuvat kaksiosaisina siten, että samaa reittiä pääsee kätevästi terassinkin katolle. Todella hyvä muutos! Suunnittelupalaverissa saatiin muitakin käytännön vinkkejä ränniasioihin ja niiden huoltoon. Rännit on kerran-pari vuoteen hyvä puhdistaa lehdistä ja roskista, ihan suihkuttamalla vettä puutarhaletkulla. 

Räystäslaudat maalataan samassa yhteydessä katon teon kanssa. Niinpä talon väriä on hyvä miettiä jo varhain, koska usein talopaketeissa räystäslaudat tulevat pohjamaalattuina. Myös tikkaiden ja rännien väri kannattaa huomioida talon väritystä miettiessä, että haluaako ne talon vai katon värisinä. Päädyimme valkoisiin Arvo ränneihin, jotka ovat polttomaalattua alumiinia. Tähän uutuusränniin ei kuulemma jää siitepölyraitoja, jotka helposti näkyvät peltiränneissä. Arvolle annetaan huikea 100 vuoden puhkiruostumattomuus takuu! Eli näitä ei tarvitse ihan heti olla uusimassa. :)

Tilasimme samalla ränneille ja tikkaille asennuksen. Erityistä Vesivekin ränneissä on, että ne tehdään mittatilauksena määrämittaansa rakennuspaikalla. Niinpä ne ovat saumattomia ja siten varmasti tiiviitä. Rännien kulmat ja päädyt toki ovat erilliset ja ne tiivistetään massalla. Asennukselle annetaan viiden vuoden takuu. Kerron lisää asennuksesta, kunhan päästään sinne asti! Alla kuvissa miehen tekemät sadevesisuunnitelmat rännien ja syöksytorvien osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti