tiistai 14. marraskuuta 2023

Kesän puutarhakooste

Talvi onkin jo ovella, joten vähän on myöhässä tämä puutarhakesän koostaminen. Mutta ei voi mitään, syksy on mennyt meillä sairastellessa angiinaa ja sen liitännäisiä, itselläni on menossa jo toinen antibioottikuuri, toiset perheenjäsenet onneksi selvisivät yhdellä kuurilla. Mutta jospa tästä joulua kohden helpottaa ja mikäpä tässä postauksen myötä muistellessa viime kesän lämpöä.

Mansikkamaa oli kesän iloinen yllättäjä, sillä se kypsytteli mansikoita joka päivä koko kesän ajan aina muutaman marjan päivässä. Lajike on polkaa ja nyt tulleista rönsyistä sai hyvin lisää taimia tulevalle kesälle. Mansikkamaan reunassa oleva siemenestä kylvetty metsämansikan makuinen reunamansikka yllätti kypsyttelemään lokakuun alussa vielä loppuhuipennuksena kesän suurimmat mansikat. Myös kasvihuoneen punakukkainen amppelimansikka teki ahkerasti marjoja koko kesän. Kasvatin viime kesänä myös syötäviä kukkia, eli kuvan ruiskaunokit ovat kasvihuoneen antimia.

Maissit olivat koko kesän kasvihuoneessa ja kerkesivät kypsyttää ihan täysikokoisia maissintähkiä. Kasvihuonekurkku ei sen sijaan onnistunut tänä vuonna. Luulen, että oli virhe laittaa kolme tainta samaan kasvatuslaatikkoon, niille ei varmaan riittänyt oikein ravinteita. Ensi kesänä siis vain kaksi tainta laatikkoonsa. Avomaankurkut tekivät kyllä satoa, eivät tosin niin paljoa kuin viime vuonna. 

Laventeli kukki koko loppukesän ajan ja nyt tajusin hyödyntää tuota ihanaa yrttiä pitkin kesää. Koska kun kukintoja ottaa jatkuvasti käyttöön, se myös tekee niitä lisää. Kävimme vuonna 2010 Ranskassa Provencessa laventelinviljelyalueella pellon laidalla ja niin vain toi kesäinen laventelin tuoksu mieleen tuonkin reissun. Käytän yrttiä jalkakylvyissä ja pienissä tuoksupusseissa vaatehuoneessa. Nyt on meneillään uusi yritys saada laventeli talvehtimaan tällä kertaa maahan kohopenkkiin istutettuna.

Tomaateista yksikään ei ehtinyt kypsyä kasvihuoneessa, kun ilmat alkoivat viiletä, joten keräsin raakileet kypsymään keittiön pöydälle. Hyvin ne kypsyvät sisälläkin ja auringon makeus niissä on näinkin kypsyneenä. Koko elokuun lopusta lokakuun alkuun syötiin siis omia tomaatteja, ei tarvinnut kaupasta ostaa. Pakastimeenkin sain vähän tomaattia kun suurin osa kypsyi yhtä aikaa. Kesän aikana kasvihuoneessa muutamiin runkotomaatteihin tuli latvamätää, jonka kuitenkin sain aisoihin ja vain muutama raakile meni piloille. 

Paprikat muuttivat niin ikään sisälle ilmojen viilennyttyä ja ne ovat kypsytelleet pikkuhiljaa satoaan. Vielä pari paprikaa on tuossa kypsymässä, kohta saa ottaa ne syötäväksi. Paprikahan on monivuotinen kasvi, vaikka sitä yleensä yksivuotisena viljellään, joten koetan tällä kertaa jos nämä vaikka selviäisivät talvesta. 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti