keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Äänikirjoja ja kevätsiivousta

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä  

Luen paljon kirjoja ja mieluiten kyllä luen ne edelleen aivan klassisessa muodossa, samoin kuin sanomalehdetkin. Pari vuotta sitten kuitenkin kokeilin äänikirjapalvelua ja joissakin tilanteissa opin kuuntelemaan kirjan myös luettuna. Siivoaminen, haravoiminen tai vaikka polttopuihin liittyvä homma on sopivaa aikaa kuunnella äänikirjaa. Joskus kyllä haluan keskittyä täysin kuunneltuunkin tarinaan ja silloin en tee muuta. 

Äänikirjat on siitä kivoja, että ne ovat sopiva matalan kynnyksen ovi astua taas kirjojen ja pitkien kerrottujen tarinoiden maailmaan, jos tällä selailun aikakaudella kirjojen lukeminen on jäänyt vähemmälle. Jotkin kirjat sopivat kyllä minusta paremmin itse ajatuksella kaikessa rauhassa kirjan sivuilta luettaviksi, kuten erilaiset oppaat tai filosofiset syvällisemmät tarinat, joita vanhat kirjallisuuden klassikot ovat. Kuitenkin etenkin elämäkerrat toimivat minusta hyvin kerrottuina ja äänikirjojen lukijat ovat nykyään tosi hyviä ja taitavia. Moni kirjailija lukee kirjansa myös itse nauhalle, mikä on mukavaa sekin.

Itselläni on tällä hetkellä tai hiljattain ollut kuuntelussa mielenkiintoinen Heikki Mansikan Hornet-lentäjä, Mirkka Torikan koskettavaakin koskettavampi Rakas katastrofini ja Helena Telkänrannan Millaista on olla koira -kirja, joka sisältää uutta tutkimustietoa koirista. Joskus tämä äänikirjahomma toimii jopa kannusteena, eli Lotta-Sofia Saahkon Matkalaukkulapsuuden olen varannut tämän kevään ikkunanpesukuunteluksi. Toimii, kun ei malta odottaa että pääsisi kuuntelemaan!

Jos ei ole vielä tullut kokeiltua äänikirjapalveluita, voi tästä linkistä ottaa kokeiluun *BookBeatin kuukauden ilmaisen kokeilujakson. Jos jakson aikana tuntuu, etteivät äänikirjat ole kuitenkaan oma juttu, voi palvelun perua ja sen voi muutenkin lopettaa milloin tahansa, vaikka jatkaakin palvelun käyttöä. Jos siis peruu palvelun kokeilujakson aikana, ei tule kuluja. Kokeilujakso sisältää 20 tuntia kuunteluaikaa, eli pari kirjaa saa siinä ajassa kuunneltua. BookBeatilla on valikoimissa 800 000 äänikirjaa, eli valikoimaa tosiaan riittää. Kirjat löytyvät kategorioittain ja uutuudet, jotka usein ovat medioissa esillä ja pinnalla ajankohtaisissa keskusteluissa, löytyvät heti etusivun listauksesta. Usein kuuntelenkin näitä uutuuksia, joita ei ehkä kirjastosta vielä saa kun varausjonot ovat pitkiä.

Palvelusta löytyy myös äänikirjoja muilla kielillä, joten näitä voisi hyödyntää myös vaikka omankin ruosteessa olevan lukiosaksan verestykseen tai uuden kielen opiskelussa kuullun ymmärtämisenä.

Mukavaa kirjakevättä kaikille painettujen tai kuunneltujen kirjojen parissa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti