maanantai 11. marraskuuta 2019

Tammea tassujen alle

Yhteistyössä Kährsin kanssa

Lattian asennuksessa on päästy vauhtiin, aloitimme työn keittiön kohdalta. Parketti tuntuu kotoisalta materiaalilta lattiaksi meille ja lattiapinnoite onkin hankinta, jota ei ole tarvinnut yhtään miettiä. Meille on koko tämän raksamatkan ajan ollut selvää, että valitsemme saman Kährsin kolmisauvaisen ja silkinhimmeälakatun Como -tammiparketin, joka meillä oli aiemmassa kodissakin. Comoa on myös mattalakkaisena versiona.Kährs on perinteikäs puulattioiden ja parkettien valmistaja, onhan yritys perustettu jo 160 vuotta sitten. Parketeissa on Woodloc 5S -pontit, jotka menevät kyllä tosi helposti paikoilleen verrattuna vanhempaan ponttimalliin, joka edellisen asunnon lattiassa oli. Yksittäinen lauta menee vaivattomasti ponttiinsa tiiviisti. Muutenkin parketti on tasalaatuista ja mittatarkkaa. Tilasimme parketit Parkettiliike Säkkinen Oy:ltä ja saimme samalla hyviä neuvoja Heikki Säkkiseltä. Hän sanoikin, että Kährsin parketti on laadukas ja hyvä tuote muovittomaankin lattia-asennukseen. 

Parketin alle valitsimmekin tällä kertaa korkkimaton vastaavan mestarimme hyväksynnällä. Kährsin suositus on höyrysulkuinen solumuovi uusille betonilattioille. Korkkimattoon päädyimme kuitenkin siksi, jotta koko asennus on muoviton ja hengittävä. Korkki alusmateriaalina on yhtä aikaa vaimentavaa, tukevaa ja hyvin betonin alkalisuutta ja kosteutta kestävää. Lattian betoni on meillä nyt kuivunut peräti 16 kuukautta, josta 10 kuukautta on ollut lattialämmitys käytössä, lisäksi alapohjan rakenne on meillä kuiva, paljon sepeliä ja alapohjan eristekerros on paksu. Solumuovin ja korkkimaton hintaero ei ole kovin suuri, nämä meidän on tilattu Saksasta suoraan valmistajan verkkokaupasta. Suomesta korkkimattoa ei tuntunut helposti löytyvän. Matto on kaksi millimetriä paksua ja tuossa paksuudessa korkkimatto on hiukan hauraampaa, joten asennuksessa on oltava hieman malttia.

Vaikka puu on herkkä materiaali, tässä sauvatammiparketissa aiempien kokemuksiemme mukaan koiran kynnenjäljet ja muut arjen kolhut eivät näy häiritsevästi. Kolhut sulautuvat luontevasti parketin eläväkuvioiseen pintaan, eivätkä siitä mitenkään paista. Lisäksi vertaillessa uutta parkettia vanhaan kymmenen vuotta sitten tehdyn lattian palaseen, ei eroa juurikaan tammipinnassa näy ja vain parkettilaudan piiloon jäävä runkomateriaali on vaihtanut hiukan väriä.


Vielähän tuossa muutama pinossa on odottamassa, mutta pala ja pontti kerrallaan tämäkin työ tehdään. Erittäin joutuisaa ja miellyttävimpiä työvaiheita tähän mennessä työmaalla. Onpas mukavaa saada viimein betonit piiloon! Jalkalistat tulee meillä samaan sävyyn Kährsin tammiviiluisilla jalkalistoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti