torstai 21. maaliskuuta 2019

Väliseiniä ja tiiveysmittausta

Valmiusaste on nyt 77 %. Vielä pitäisi löytää voimat ja kärsivällisyys tehdä puuttuvat 23 prosenttia, jotta tämä raksaelämänvaihe olisi vihdoin ohi. Kyllä mielellään kaivaisi puolitoista vuotta muuttolaatikoissa olleet tavarat esille. Mutta jaksaa jaksaa vielä! 

Kun yhtenä iltana ruuvasin tuuletusikkunoiden kahvat paikoilleen, tuntui melkein jo sisustamiselta se. :D Kieltämättä mielellään laittaisi jo verhoja ikkunoihin, mutta ei nyt vielä ihan onnistu. Valmista pintaa sentään tulee koko ajan lisää. Takkaleivinuuniin on saatu pinnoitus, rapattu antiikkilaasti ja koristelaatat. Takkaleivinuuni on Tiilerin Amanda.


Väliseinien rungot on saatu myös kokolailla valmiiksi. Oleellista on tietysti saada rungot menemään suoraan, ettei kipsilevyjen ja listojen kanssa tule vaikeuksia. Linjalaserilla ja vatupassilla saa kyllä näin amatööreinäkin homman onnistumaan. 

Liimasimme runkojen betonia vasten olevat laudat, toinen vaihtoehto olisi ruuvata ne. Liimatessa ei ainakaan osu lattialämmitysputkiin, joten varmempi valinta tämä. Rungot ovat kertopuuta, jotta on helpompi laittaa kipsilevyjä. Kertopuut kuuluivat meillä talotoimituspakettiin. Nyt odotellaan Finnlamellin viimeistä talotoimituserää, jossa kipsilevytkin tulevat.
Kodinhoitohuone taitaa olla tällä hetkellä eniten valmiin näköinen huone. Sähköjen veto on aloitettu sekin. 

Tiiveysmittaus on tehty myös, alustavaksi arvoksi saatiin 0,7. Operaationa tiiveysmittaus on sellainen, että ulko-oveen laitetaan tehokas puhallin ja paine-eroa mittaava laite. Mittaus tapahtuu tietokoneohjatusti. Ensiksi puhallin pyörii jatkuvasti ja tutkitaan mahdolliset vuotopaikat lämpökameralla ja käsin tunnustelemalla. Eli teippaukset kuntoon, samoin unohtuneet tulppaukset. Piiput tulpataan, lattiakaivoihin vesilukot täyteen vettä, iv-putkiin kannet kiinni ja niin edelleen. Vuotoja joutui lähinnä parista teippauksesta ikkunoiden nurkista korjaamaan ja ovia vähän säätämään. Mittaus onkin hyvä tehdä vähän keskeneräiseen taloon, etteivät lopulliset pinnat ole vielä paikoillaan ja pystyy tarvittaessa teippailemaan lisää. Muuta ei juuri voinut edellä mainittujen toimien lisäksi meillä tehdä. Lämpökameralla näkyi sitten muutamat vuodot hirsisaumoista ja erityisesti erkkerin hirsien sisäkulmien päädyistä.

Seuraavaksi tietokoneelta käynnistetään noin vartin kestävä mittaus, jossa puhaltimen nopeus nousee korkealle ja tulosta mitataan hetken aikaa, kun tietty paine-ero pyritään pitämään tasaisena. Tämä toistetaan asteittain aina vähän alemmilla nopeuksilla. Tuosta ohjelma saa sitten laskettua tarkemman käyrän ja laskettua siirretyn ilmamäärän 50 pascalin paine-erolla, josta johdetaan ilmanvuotoluku. Alla kuvassa tiiveysmittaus on käynnissä.Laatoituksia jatketaan tekemällä teknisen tilan lattia loppuun ja sitten kylppärin kimppuun. Vedeneristyksiä pääsee seuraavaksi levittämään kylppäriin.
Erityisen mukavaa on, että lapset ovat voineet olla ja viihtyneet raksalla nyt enemmän, kun ei ole ihan niin vaarallinen paikka tämä enää. Raksadominoa on pelattu kertopuupätkillä ja ulkonakin riittää puuhaa kun hanki on kantanut viime viikkoina. Nyt on kevät jo niin pitkällä, että pääsee kohta pihaa laittamaan käyttöönottotarkastuskuntoon eli viemään loput naulaiset laudat ja talven aikana kertyneet jätesäkit kaatopaikalle. Mukavaa kevään odotusta ja aurinkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti