tiistai 19. kesäkuuta 2018

Lattiapurilainen

Valun alle tulee kaikenmoista tavaraa, jota on viime viikot laitettu paikoilleen. Ensin tasoitettiin ja tärytettiin pohja ja laitettiin laserilla vaateriin. Sitten saatiin viemäriputkitukset ja radonputki paikoilleen. Radonputki kiertää yhtenä lenkkinä noin puolentoista metrin päässä seinästä ihan sepelin pinnassa. Finnfoam-eristeitä tulee neljään kerrokseen, joista kaksi on paikoillaan ja välissä LVIS-asentajamme kävi asentamassa kylmät vesiputket. Hänellä on leikkuri, jolla eristelevyihin saa leikattua putkiurat. Takan korvausilmaputki ja saunan kiukaan korvausilmaputki ovat paikoillaan nekin. Kurasyöpön kaivon paikkaa kodinhoitohuoneessa jouduttiin säätämään sivuun, eristeet kuumaleikkurilla auki ja kaivon vaihto vaakakaivoksi oikeaan kohtaan ja sitten eristeet uretaanilla takaisin paikalleen. Pieni mittavirhe oli tullut putkia laittaessa, ne on hankalia kohdistaa vaikka väliseinien paikat hirsissä onkin näkyvissä.

Lattialämmityskomponentit tulee Warmialta, sitä ennen on asennettava vielä lämpimät vesiputket, viimeinen eristekerros ja keittiön saarekkeen sähköputkitukset. Sähköputkituksia ei saa laittaa eristeiden väliin, joten putket tulee betonia vasten. Tällöin sähkökaapelit pääsevät jäähtymään. Onhan tuossa aika monta kerrosta eristettä, mutta nykyään hirsitaloon onkin laitettava ala- ja yläpohjan eristettä reilusti kompensoimaan sitä, ettei seinissä ole eristettä ollenkaan. Ainakin laskennallisesti.

Yhtä olohuoneen kantavista tolpista jouduttiin välipuuhana suoristamaan, se kun oli hieman vinossa. Operaatio onnistui niin, että tolppa otettiin pois paikoiltaan ja passattiin oikeaan kohtaan. Viimeisimpänä seinien viereen on niitattu irroituskaista, joka estää betonin tarttumisen hirsiseinään ja lattian betoni jää kelluvaksi laataksi. Betoni kuitenkin kutistuu kuivuessaan ja hirren ja betonin väliin jäävä rako tiivistetään myöhemmin tiivistysmassalla. Radonkaistaan on työmaan temmellyksessä tullut reikiä, jotka paikataan.

Ihan lopuksi raudoitukset asetellaan koko alueelle ja reunoille tulee vahvikkeet, jotta erityisesti lattian nurkat eivät käyristyisi ylös kuivuessaan ennen kuin betoni on saavuttanut riittävän lujuuden. Seinät suojataan muovittamalla. Vielä on siis vähän matkaa valuun!

Pientä oheistoimintaa tontilla on ollut vajan maalausprojekti, joka onkin valmis. Piha-Tuurista tilattu valmisvarasto/puuliiteri sai ylleen punaisen sävyn. Tässä tämä pihamaan mansikka nyt on! :) Värikoodi on sävytettynä 533X, mikä on lähimpänä Virtasen Wanha punainen -tehdasväriä. Ihan samat sävyt nämä eivät kuulemma ole. 


4 kommenttia:

 1. Hieno tuli ulkovarastosta kyllä! ��

  VastaaPoista
 2. Onpas siinä ollut putkia asennettavaksi! Meilläkin alkaa olla putket jo aika vanhat ja remontti varmaankin pian edessä, ensin ajateltiin kuitenkin vielä tarkastuttaa kunto putkistokameran avulla. Asensitteko lattialämmityksen vain kylppäriin vai muihinkin huoneisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on lattialämmitys koko talossa. Hyvä on ollut kyllä. :)

   Poista
 3. Mahtavaa varmasti saada lattialämmitys uuteen kotiin. Perustuksissa kannattaa kyllä katsoa huolellisesti nuo kantavien tolppien oikaisut. Meillä on vähän vanhempi talo, ja pikkuhiljaa se on kallistunut. Nyt olen etsiskellyt sopivaa ammattilaista auttamaan, että saataisiin talo oikaistua.

  VastaaPoista