keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Mainio maalämpö

Yhteistyössä KS-Geoenergin kanssa

Ensimmäinen talvi uudessa kodissa on meneillään ja näin talvella tietenkin lämmitysasiat ovat erityisen ajankohtaisia. Meillähän on maalämpö kallioon porattuna ja parasta maalämmössä on ehdottomasti lämmitysmuodon huolettomuus, edullisuus ja ekologisuus. 

Meidän kalliolämpökaivon kävi poraamassa pitkällä ja kivenkovalla ammattitaidolla KS-Geoenergi. Voit lukea tästä aiemmat blogikirjoitukset kalliolämpökaivon porauksesta ja keruuputkien asennuksesta. Olemme olleet todella tyytyväisiä maalämpöön!

Uutta taloa rakentaessa maalämpö oli meille selvä valinta, mutta myös vanhoissa omakotitaloissa asuvien kannattaa harkita maalämpöön vaihtamista, etenkin mikäli lämmitysjärjestelmä alkaa olla tiensä päässä. Vuoden 2020 alusta alkaen kotitalouksille on ollut mahdollista hakea 4000 euron energia-avustusta öljylämmityksen vaihtamisesta maalämpöön. Lisää tietoa energia-avustuksesta löytyy Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n verkkosivuilta. Myös KS-Geoenergillä voidaan auttaa hakemusasioissa suunnitteluvaiheessa. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä, oli kyse sitten uudiskohteesta tai vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta.

Takkaa lämmitämme näin talvella aika usein. Ilmanvaihtosysteemissämme asetukseksi takan lämmitystä aloitettaessa laitetaan ylipaine. Takka ja saunan kiuas lämpiävät oman metsän puilla, joten tulisijojen lämmitys on aina vähän sähkön kulutuksessa kotiinpäin, joskin lisälämmityksen vaikutus ilmanvaihtokoneen lämmön talteenottoon ja lattialämmityksen tasapainon hakemiseen tutustuminen ovat meillä vielä vaiheessa. Sähkölaskut maalämmön kanssa ovat joka tapauksessa olleet edullisia näin lämmityskauden kunnolla alettua. Myös lämmin vesi on riittänyt todella hyvin varaajassa, lämminvesivaraaja on meillä tässä samassa Niben maalämpöpumpussa ja vesi lämpenee käytännössä lähes pelkästään maalämmöllä.





2 kommenttia:

  1. Takka on kyllä upea sisustuselementti ja luo tunnelmaa näin talvisin. Ei se kuitenkaan ihan yksistään riitä lämmittämään koko kämppää. Olemme pohtineet lämmitysvaihtoehtoja huolella talven ajan, ja päätös on kääntymässä maalämpöön.

    VastaaPoista
  2. Meilläkin on meneillään talonrakennusprojekti täällä Turussa. Juuri oli sähkömies käymässä ja suunnittelimme hieman tulevia sähköasennuksia. Lämmitys on vielä sellainen asia mikä on pohdinnassa, mutta tällä hetkellä tuo maalämpö on myös meillä vahvasti harkinnassa.

    VastaaPoista