lauantai 4. marraskuuta 2017

Reunan anatomia

Kerron tarkemmin, miten tuo talon paraatipuolen kuistin perustus toteutettiin. Tosiaan alkuperäisessä mallissa se on piirretty avokuistiksi, mutta meillä hautuu ajatus puolilämpimästä kuistista. Jätämme varauksen umpikuistille, koska sille meillä on enemmän käyttöarvoa. Siitä ei tule hirsirakenteinen, vaan hirsipaneloitu.



Aluksi kuitenkin teemme kustannussyistä avokuistin. Rakennusluvan puitteissa molemmat ovat mahdollisia, umpikuistiin päädyttäessä tosin täytynee ainakin ilmoitus tehdä, koska se vaikuttaa kiinteistöveron perusteena oleviin neliöihin. Olemme saaneet hyvin päätettyä isot asiat talossa, mutta tämä on ollut sellainen kohta, jota soudetaan ja huovataan. Rakennepiirrustuksetkin aiheuttivat hieman päänvaivaa, sillä valu olisi pitänyt suorittaa luultavasti kahdella tai kolmella erillisellä kerralla. Ensiksi sokkeli ja sitten laatta.

Soklex-muottien asentajan ja pääsuunnittelijamme kanssa pohdittiin rakennetta ja päädyttiin reunavahvistettuun laattaan. Reunavahvistettu laatta tarkoittaa laattaa, joka on yhtä ja samaa teräsbetonia sokkelin kanssa. Tuosta piirrettiin piirrustus ja toteutettiin Soklex-muoteilla siten, että muotin sisäreuna leikattiin laatan alapinnan korkeudelle. Kuistin etureunan muottia laskettiin pari senttiä alemmaksi, jotta laatalle saadaan pieni kaato. Valu tapahtui samalla kertaa samalla betonilla muun perustuksen kanssa. Valun yhteydessä reunaan muotoiltiin pieni porras, jotta hirren ulkoreuna ei jää suoraan laatalle lepäämään. 

Laatikossa on pohjalla hiekkaa, suodatinkangas ja sepeliä, sitten neljä kerrosta 50 millisiä XPS eristelevyjä ja raudoituksena 6 millistä raudoitusverkkoa 150 millimetrin silmällä. Kuvassa pilkistelee myös sininen radonputken pää, tosin tässä tapauksessa kyseessä on enemmänkin tuuletukseen ja kosteuden poistoon tarkoitettu putkitus. Putken ulkopuolinen pää jää rappusten alle suojaan ja piiloon. Laatan päälle tulee siis aluksi terassilaudat. Kun se joskus muutetaan puolilämpimäksi tilaksi, tilalle vaihdetaan lattialankut, joiden alle oli ajatus laittaa sähkölattialämmityskaapeli. Muualle taloon tulee kyllä vesikiertoinen lattialämmitys. Puolilämpimässä tilassa jäätymisen vaara on helpompi hallita sähkölämmityksellä, sillä tilaa ei välttämättä haluta talvella pitää jatkuvasti lämpimänä ja erillinen glygolikierto toisi lisää kustannuksia.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti