torstai 12. lokakuuta 2017

Betonia leipomassa

Kivijalka on nyt valettu ja valmis. Siellä sitä on teräsbetonia maassa 14,6 kuutiota! Tai tuosta määrästä 0,4 m3 oli itseasiassa tilaukseen laitettua työvaraa ja käytännössä sen verran jäi yli. Määrä laskettiin Soklex-muottien laskennallisten betonimäärien mukaan. Lisäksi tuli kuistin reunavahvistetun laatan tarvitsema määrä. Aika tarkkaan siis tilattu määrä käytettiin, kun yli jäi oikeastaan vain mitä pumpun putkiin ja pumppuauton perään jää. Tuosta jämäbetonista muotoiltiin lopuksi rappukivi vuosiluvulla ja neljä pientä ankkuria soutuveneisiin. 


Alla kuvissa terassin kierretankojen tapit, jotka aamulla ennen betoniautojen tuloa ehdittiin laittaa. Lapsille luvattiin, että betoniautoa pääsee sitten katsomaan. Ja olihan autossa melkoinen nosturi, vaivatta ylettyi 17 metrin pituisen perustuksen toiseen reunaan. Betoni tuotiin kahdella autolla, pumppuautoon siirrettiin täydennyslasti toisella kuormalla. Koko valutoimitus kesti vajaat pari tuntia, ensimmäiseksi betoni valettiin anturatasoon ja toinen kierros heti perään sokkeliksi. Ja lopuksi valettiin maanvaraisen kuistin lattia ja terassin tolpat. Sitten otettiinkin muurarinlusikka käteen ja tasoitettiin sokkelin pinnat ja liipattiin kuistin laatta. Kuistin laattaan piti tehdä pieni kaato poispäin seinästä. Sokkelin ja laatan yhtymäkohtaan muotoiltiin pieni porras, jotta hirren ulkoreuna ei lepäisi laatan päällä.Betoni lasketaan muottiin ja vibrataan heti perään. Eihän tämä homma juuri leipomisesta eroa, taikina vatkataan ja lopuksi muotista otetaan ulkoreuna pois katsoen lopputulosta. :D Pieni vaara on, että vibratessa betoniin jää ilmakuplia. Tällöin sokkeliin jäisi harmillisia reikiä näkyviin. Saamassamme betonissa oli kunnolla sementtiä, joten eiköhän perustukset tulevalle asumiselle ole nyt tukevaa sorttia. :) Betonille laskettiin 100-vuoden käyttöikä ja lujuudeksi tuli tällöin K37 (arvo kertoo kuinka monta kiloa yksi senttineliömetri kestää painoa). Soklex muotit tulee täyttää riittävän notkealla massalla. Valmistajan suositus on S3 pumpattuna 80 mm letkulla tai supistajalla. Raekoko on #16 "hieno", jolloin osa aineksesta on kokoa #8. Tuo risuaitamerkki tarkoittaa siivilän kokoa, josta aines on siivilöity läpi.
Valamisesta selvittiin kuivin nahoin, mutta sitten alkoi sade. Suojasimme ensihätään eristelevyillä sokkelin pinnat, näin ei jäänyt pisaranjälkiä eikä leijunut lehtiä kiinni märkään betoniin. Levyt nosteltiin pois seuraavana päivänä. Kuistinkin lattia suojattiin levyillä ja muovilla, mutta silti siihen ehti tulemaan pisaranjälkiä. Tämä ei nyt meidän tapauksessa kuitenkaan haittaa, koska pinnoitamme lattian laudoilla. Valupintaa voi kyllä jälkeenpäin hioa, jos siihen on jäänyt korjaamista.

Betonivalu pitää aina jälkihoitaa. Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkailua ja kastelemista, jotta halkeamia ei pääse tulemaan. Meillä seuraavien päivien kastelu hoituikin luontoäidin toimesta itsekseen. Pari päivää kuistin lattiaa suojattiin liialta sateen piiskaamiselta. Seuraavaksi paljastuu sokkeli, jolle tehdään vielä loppusilaukset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti