keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Thebenin kotiautomaatio

Yhteistyössä Thebenin kanssa

Kotiautomaatio on toteutettu meillä kevyesti Thebenin LUXORliving KNX-järjestelmällä. Thebenin ideana on toteuttaa omakotitaloasumiseen sopiva pelkistetty järjestelmä. Toki lisäherkkuja saa niin halutessaan. Järjestelmän ollessa pelkistetty, sitä voidaan ohjelmoida vain Thebenin omalla sovelluksella. Se voidaan myös muuntaa täydeksi KNX-järjestelmäksi, mutta silloin menetetään tuoteperheen helppokäyttöisyys.



Jos puntaroi sen välillä, että tarvitseeko ollenkaan kotiautomaatiota ja jos haluaa toteuttaa sen mahdollisimman edullisesti ja pelkistetysti, on Theben hyvä vaihtoehto varsinkin uudisrakentamisessa.  Järjestelmällä on se etu, että kytkimien toimintaa voi muuttaa helposti pelkästään ohjelmoimalla Thebenin helppokäyttöisellä LUXORplug sovelluksella, eli sähkömiestä ei tarvitse kutsua paikalle sitä varten. 

Lisäksi mukana tulee LUXORplay sovellus mobiililaitteille. Sovellus toimii kodin lähiverkossa, joten se ei vaadi internet -yhteyttä ja on siltä osin tietoturvallinen ja toimii lähes viiveettä. Keskusyksikön voi aktivoida Thebenin pilvipalveluun, jolloin LUXORplay sovellus toimii myös etänä vaikkei olisi kotona.

Järjestelmän käyttöönotto vaatii alkuun Thebenin toimilaitteiden määrittelyn, siis sen mitä mikäkin kytkin tekee ja mihin valaistukseen tai toimintoon se on määritelty. Yleensä tämän tekee sähköasentaja sähköpiirustusten mukaan, meillä mieheni suoritti tämän itse.

Meillä järjestelmässä on kotona/poissa -kytkin sekä kaikkien valojen ohjaus. Lisäksi ohjaukseen on liitetty kaksi ulkopistorasiaa, jotka on varattu autolämmitykseen. Näin autolämmityksen voi ohjelmoida ajastetusti tai sisältä kytkimestä ohjattavaksi. Osaan valaistuksesta on kytketty himmennys, joka toimii yhden painikkeen avulla. Kotona/poissa -kytkimeen voi määritellä esimerkiksi, että poissa -toiminnon ollessa päällä tietyt keittiön ja kodinhoitohuoneen pistorasiat menevät pois päältä.

Alla kuvissa Thebenin toimilaitteita ennen asennusta.





Alunperin talon sähkösuunnittelu lähti liikkeelle niin, että merkitsimme pohjapiirrustukseen huoneisiin valojen, pistorasioiden ja valokatkaisijoiden halutut paikat. Helpoimpia olivat makuuhuoneet ja työhuone, joihin tuli valaistukseksi vain kattolamppu, haasteellisempaa oli miettiä sopiva valaistus etenkin käytävätiloihin. Entisen asunnon valaisimet tulivat kaikki käyttöön ja uudet kiinteät led-valaistukset on hankittu olohuoneeseen, keittiöön, käytävään, kylpytiloihin ja kodinhoitohuoneeseen. Näissä tiloissa valaistus toteutettiin spotein ja lednauhoin. Saunan katossa on kirsikkana kakussa ja tunnelmaa tuomassa Cariitin valokuitu -tähtivalosarja. Tässä kuva meidän talon sähkösuunnitelmasta.


Käytännössä edullisemmaksi ratkaisuksi toimilaitteiden osalta tulee se, että johdotus valaistuksille tuodaan suoraan sähkökaapilta jokaisella valolle erikseen. Suunnittelija pystyy suunnittelemaan johdotukset vaadittavien ryhmien mukaan ja joka huoneelle voidaan tuoda esimerkiksi vain yksi riittävän moninapainen johdin. Thebenin järjestelmään kuuluu myös kojerasiaan asennettavia kytkentätoimilaitteita, mutta uudiskohteessa helpoin ja edullisin on sähkökaapin toimilaitteet.

Sähkötyöt rakennusvaiheessa saa tehdä itse niin pitkälle, että vetää johdot ja asentaa rasiat seinien runkoihin. Johtojen kytkennät tekee tietenkin aina sähköasentaja ja hän myös valvoo työn suorittamista. KNX-järjestelmän asennus tapahtuu siten, että joka kytkinryhmään tuodaan oma erillinen pieni 30V jännitteellä toimiva johdin, johon Thebenin toimilaitteet kytketään. Toimilaite saa sekä virtansa, että kommunikoi myös keskusyksikön kanssa tällä johdolla. Järjestelmään on mahdollista liittää tavallisia liiketunnistimia vaikkapa ulkovaloihin.

KNX-johdotus voidaan suunnitella hyvin joustavasti, riittää kun plus ja miinus navat ovat aina yhdessä ja silmukkaa ei tehdä. Käytännössä helpoin on yksi pääjohdin, josta haaroitetaan tarpeen mukaan huoneisiin. Meillä nämä on myös putkitettu, jos järjestelmään joutuu tekemään muutoksia. KNX:n ollessa 30V tasavirta, sen kytkennät saa tehdä itse, jos kyseiset työt ovat riittävän tuttuja. Sähkökaapissa olevat kytkennät tekee tietenkin aina sähköasentaja.


Tässä kuvia Thebenin sovellusnäkymistä, LUXORPlay puhelimessa ja LUXORPlug tietokoneella. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti