torstai 28. syyskuuta 2017

Routaa vastaan

Yhteistyössä Styroplast Oy:n kanssa

Valintamme talon routaeristeiksi on Valkeakoskelaisen Styroplast Oy:n EPS pro Routa 120. Eristeet toimitettiin kätevästi tontille suoraan tehtaalta ja kuorman purkaminen kävi jouhevasti. Paketit oli pakattu suuriksi kuutioiksi ja kuljettaja sai tiputettua kuutiot suoraan ulos autosta. Nyt kun työmaalle on tilattu yhtä sun toista, on jo todettu, että purkaminen aiheuttaa toisinaan päänvaivaa, kun jakeluautojen korkeat kuormat on purettava ilman trukkeja ja muita. Onkin sovellettu tilanteen mukaan ja kerran napattu tavarat kaivurin kauhaankin kyytiin. :D 




Routaeristeitä laitetaan talossa siis putkien päälle ja talon perustusten ympärille suojaamaan pakkasen puremilta. Ja eristäminen vähentää suoraan talon energiankulutusta. Ensimmäiseksi styroksista helposti tulee mieleen pienet valkoiset pallerot, joita on joka paikassa kun ovat niin sähköisiäkin. Pro Roudan ensivaikutelma oli aivan erilainen! Eristelevyt ovat kestäviä eivätkä murennu. Ne kestävät päällä kävelyäkin, joka on tosi kätevää siinä vaiheessa, kun koko talon ympärys on ladottuna täyteen kahteen kerrokseen routaeristeitä. Terassin aluekin oli melkoinen eristematto hetken aikaa ennen pihan täyttämistä. Ja varmasti ovat lämpimiä nämä eristeet.

Eristelevyt on erittäin mukavia työstää, silppua tulee vähän ja vaikka levyjä on leikelty, heitelty ja asennettu nyt jo kolmatta sataa, yksikään levy ei ole haljennut. Hukkaa on tullut vain sen verran mitä leikkuista on jäänyt. Levyt on rakenteeltaan tiiviitä, joten niiden vettyminenkin on vähäistä.

Saumat ladotaan limittäin, jotta ei jää rakoja. Levyt on kooltaan 120 cm x 100 cm, joten ne on helppo latoa niin, että saumat jäävät suojaan. Lopuksi uretaanilla tiivistetään putkien ympärykset sun muut raot.











maanantai 18. syyskuuta 2017

Talon LVI-suunnitelma

Talon LVI-suunnitelmat on tehtävä hyvin varhaisessa vaiheessa, koska teknisen tilan läpiviennit vedetään ennen anturan ja sokkelin valua. Omakotitaloprojektille nimetään myös rakennusvalvonnan hyväksymä LVI-vastaava. LVI-suunnitelmat käsittävät siis kaikessa yksinkertaisuudessaan suunnitelmat tulevan ja lähtevän veden reiteistä, sekä talon lämmitykseen ja ilmastointiin liittyvät asiat. Muuta yksinkertaista tässä ei olekaan, vaan veden virtaamat, etäisyydet ja mitoitukset lasketaan tarkasti. Ja kaikki toiminnot pitäisi saada mahtumaan tekniseen tilaan. :)

Salaojaputkien tarkoitus on siis pitää talon ympäristö kuivana. Samoin kuin katolta tulevien sadevesien johtamiseen tarkoitettujen sadevesiputkistojen. Alempana kuvassa on suunnitelma salaoja- ja sadevesiputkien reiteistä sekä tarkistuskaivojen ja kokoojakaivojen sijainneista. Meillä tulee yksi kokoojakaivo talon nurkalle, jonne sadevedet valuvat. 




Melkoinen on putkistojen verkosto omakotitalossa! Naurattaa, kun miettii minkälainen taistelu putkien laitto oli, ovat näet aika vempuloita laitella nuo isot etenkin. Ne eivät taivukaan, joten paksuimpiin suojaputkiin piti askarrella taipuvasta putkesta taitoskohta. :D Yksi päivä meni kokonaan näitä läpivientejä laitellessa, mutta siinähän nuo nyt ovat. Viimeisissä kuvissa näkyy jo Soklex -muotit paikoillaan ja läpiviennit kurkkivat teknisestä tilasta suurin piirtein oikeissa kohdissa.





 


Kuvassa alla suojaputket vasemmalta oikealle: varaus (esim autotallin sähköjohdolle), varaus (esim ulkovaloille), talon sähköjen suojaputki matkalla sähkökaapin suuntaan, varaus ulkorakennuksen lämpö- ja vesijohdoille (tuo punainen 160 asennusputki), maalämpöputkia kaksi kappaletta, kaksi vesijohdon suojaputkea ja sähköjohto kaivolle vesipumppua varten. Maalämpöputki on Meltexin eristettyä ja valmiiksi suojaputkessa olevaa putkea. Se on asennettu tässä vaiheessa lenkille, eli molemmat päät on työnnetty taloon ja lenkki katkaistaan sitten sopivasti siinä minne sattuvat ylettymään ja mihin lämpökaivo asettuu. Eikä tarvitse miettiä putkien päiden suojaamista, kiepin päät on tehtaalla jo hyvin suojattu.

Lopuksi hauska vinkki: jos laitat maahan varauksia tulevaisuutta varten, kuten myöhemmin rakennettavaa autotallia ym varten, kiinnitä putken päähän vaikka harjaterästappi. Näin metallinpaljastimella löytää putken, eikä tarvitse arpoa mistä kohtaa kaivaa. :)


lauantai 16. syyskuuta 2017

Sisustusmietteitä

Tämä sisustus on pakattuna muuttolaatikoihin ja vietynä rakennusajan säilöön, mutta kyllä kai sekin päivä koittaa, kun taulut kaivetaan esille ja ripustetaan uudenkarkeille hirsiseinille! Haikeus entisestä on muuttunut odotukseksi uudesta kodista. 

Talo sisustetaan siis samalla tyylillä kuin entinen koti, eli tammiparketit, vaaleat seinät ja muutamat tehosteseinät kuuluvat yleisilmeeseen. Tärkeät yksityiskohdat sisutuksessamme on muistot Euroopan reissuilta ja tietenkin valokuvat. Uusia huonekaluja ei ole tarkoitus juurikaan ostaa. Puuttuvia tuoleja ja sen sellaisia haalitaan varmaan ajan mittaan kirpputoreilta ja kunnostetaan. Yksi korkea kaappi jouduttiin myymään, kun sille ei säilytyspaikkaa löytynyt, mutta sen tilalle tuleekin kiintokalusteita. 

Uutuutena blogini liittyi osaksi Suomela.fi blogiverkostoa. Blogi pysyy muuten entisellään, mutta löytyy siis jatkossa myös Suomelan sivuilta. :) Suomelan toimittama Pientalo ja piha -lehti on koteihin jaettava mukava lukupaketti asumisen ajankohtaisista aiheista ja onkin varmasti monelle pinetaloasujalle tuttu! Pientalo ja piha & Suomela.fi löytyy myös Facebookista ja Instagramista. Toivon tämän yhteistyön avaavan ovia uusille mielenkiintoisille kuvioille ja uusien lukijoidenkin löytävän blogiini! :)






 

lauantai 9. syyskuuta 2017

Pari sanaa budjetista

Moni varmasti pähkäilee, onko taloudellisesti mahdollista ryhtyä rakentamaan taloa. Enpä tiedä tarkalleen, millaisia suhdanteet oli rintamamiestalojen rakentajien aikaan tai minkä mittakaavan investointi talonrakennus oli 80-luvulla. Mutta nykyään rakentaminen on todella kallista. Ja on hassua, että kun tontilla näkyy pelkkä betonijalka ja maasta sojottaa muutama tötterö, on rakennusbudjetista palanut suuri osa. Mutta infrastruktuurin rakentaminen onkin toki iso urakka. Ulkoapäin valmiin vesikattovaiheessa olevan talon valmiusaste on vasta 40-50% Eli tekemistä ja rahan menoa riittää sen jälkeen paljon. Mutta budjettiin palaten, joissakin asioissa voi säästää ja asioita voi priorisoida. 

TEE ITSE JA TALKOOTYÖLLÄ! Toki tämä ei ole aina mahdollista ja ammattilainen hoitaa kriittisimmät vaiheet. Mutta lapio ja pensseli kyllä pysyy kädessä ja siivous työmaalla sujuu keltä vaan, eli monia työvaiheita voi tehdä itse. Myös rakennusprojektin suunnittelu- ja hallinnointityöt kuten tarjouspyynnöt ja budjettiseurannan itse tehden säästää. Talkoorupeamien ajaksi saa otettua talkooväen vakuutuksen, maksaa muutaman kympin. Päätimme rakentaa pidemmällä aikavälillä ja teemme taloa omien voimien ja ajan mukaan. Suuri kuluerä budjetissa on juuri työn hinta ja tämä on se kohta, jossa saa suurimmat säästöt. 

MIETI, MINNE RAKENNAT. Yksi tärkeä säästökohde meillä on rakentaa taajaman ulkopuolelle. Tontti saatiin lahjana ja koska se ei ole rannallakaan, verotuksessa lasketaan metsämaalle arvo alueella toteutuneiden metsäkauppojen keskiarvon mukaan. Tämä on n. 3000 eur/hehtaarilta. Näin lahjaveroa ei tullut maksettavaksi, eli tontin hinnaksi muodostui lohkomistoimituksen hinta 1020 eur. Että hurjilta tuntuu omakotitalotonttien hinnat Jyväskylän alueella, kun niitä on myynnissä haarukalla 25 000 eur- yli 200 000 eur rantatonteista. Huh! Saatika hinnat Etelä-Suomessa, kun postimerkin kokoisten tonttien hinnat lähtevät 100 000 eurosta. Kaupunkitontille olisikin korkeintaan varmaan teltta voitu pystyttää. :D

KILPAILUTA, KILPAILUTA JA KILPAILUTA. Joskus se puuttuva ruuvipaketti on vaan haettava lähimmästä rautakaupasta, mutta etenkin isompien hankintojen osalta muutamasta paikasta tarjoukset kysyen voi säästää. Ja koska rakentajalla hankittavaa riittää, tällä on pitkässä juoksussa paljon merkitystä. Kannattaa myös kysyä kauempaa, joskus rahti on jopa edullisempi kaukaa tilattaessa. Myös suoraan tehtailta tarjouksia kysyen ja tavaraa itse noutaen saa säästöjä. 

MIETI, MITÄ OIKEASTI TARVITSET. Tarjolla on vaikka mitä hienouksia. Niistä usein tulee aluksi olo että vau, tuohan on kätevä. Mutta onko se kuitenkaan asumisen ja elämisen kannalta välttämätön ja hintansa väärti? Tarvitseeko sitä kymmenenkin vuoden päästä? Etenkin kodin älytekniikan osalta aletaan syksyn mittaan pohtia, millä tavalla ja tasolla se talossamme toteutetaan. Emme tarvitse jääkaappia, joka ottaa itse kuvia sisällöstään eikä kännykkää näpräillen tarvitse valaistusta säädellä. Mutta järjestelmä, joka etänä sammuttaa sen ehkä aamukiiressä päälle unohtuneen kahvinkeittiminen ja muut laitteet, tuntuu huomattavasti hyödyllisemmältä. :)

Lopputulema on, että budjettia on seurattava visusti, siinä on oltava varaa yllätyksiin ja kuitit on syytä pitää ojennuksessa. Olisihan se mukavaa, että rakennuslainan ehtisi ennen eläkeikää maksaa poiskin! 




sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Kun kaikki menee putkeen

Yhteistyössä Meltex Oy:n kanssa

Pyrimme hankkimaan raksalle mahdollisuuksien mukaan Suomessa valmistettuja tuotteita. Meltex Oy on 1993 perustettu kotimainen putkivalmistaja, jolla on tehtaat Jyväskylässä, Kuhmoisissa, Sipoossa ja Turussa. Tilasimme kätevästi Meltexin Jyväskylän Palokassa sijaitsevasta tehtaanmyymälästä perustusvaiheessa tarvittavat tarvikkeet eli salaoja- ja sadevesijärjestelmät, käyttövesiputket, jätevesijärjestelmät, erilaiset asennus- ja suojaputket sekä maalämmön siirtoputket. Noutomyymälästä saa haettua tarvikkeita suoraan mukaan ja isommalle määrälle järjestyy toimitukset nopealla aikataululla ympäri Suomen. Samassa pompsissa meille tulee radonputkitukset, viemärien ja sadeveden tarkistuskaivot (joista jälkimmäiset tehdään tehtaalla mittojen mukaan mittatilaustuotteina), eristeet ja suodatinkankaat.

Meltexille on myönnetty Avainlippu-merkki, yritys on mukana Luotettava Kumppani -ohjelmassa ja toimii tuotannossaan ympäristövastuullisesti. Viemäriputket valmistetaan kestävästä polypropeenista eli PP-muovista ja niillä on Nordic Poly Mark -laatumerkintä, joka takaa tuotteen korkean pohjoismaisen laatutason. Muutenhan rakennustarvikkeissa käytetään CE-merkintää, mutta muoviputkituotteissa ei toistaiseksi voi tuota merkintää käyttää. CE-merkityn tuotteen ideahan on, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän EU:n rakennustuotedirekiivin vaatimukset ja standardit.

Talon perustuksia tehdessä kaivetaan maahan jos jonkinmoista putkea ja kaikki johtavat talossa tekniseen tilaan. Koska lähdöt tulee sokkelin alta, on putkityöt tehtävä samalla rysäyksellä perustuksen kanssa. Käyttövesiputkia varten kaivetaan oja rengaskaivosta talolle päin ja imeytyskentän suuntaan lähteville putkille aletaan myöskin pian tehdä kaivantoa. Suurin osa talon lvi-töistä tehdään siis tässä alkuvaiheessa!









Kaivolta kotiin! Työmaakuvissa on kaivaukset ja siellä pilkottaa vesikaivokin. Kuvassa kaivo on vielä kesken parin renkaan verran. Tuosta tasosta on vesiputkien lähdöt talolle päin ja seuraavana loppujen renkaiden laitto, eristeet ja peittely. Piti sinne vielä sähkötkin saada vesipumppua varten. Suojaputkessa tietysti.. kerron näistä vaiheista myöhemmin tarkemmin.

Näitä Meltexin putkiasioita voi fiilistellä lisää videolta. :)