torstai 29. maaliskuuta 2018

Talolle kruunu

Yhteistyössä Weckman Steelin kanssa

Weckmanin peltikuljetus saapui työmaalle prikulleen sovittuna päivänä ja kuorman purku kävi jouhevasti. Siinä oli pihalla pino Proganttia asennusta odottamassa! Meidän Proganteissa on nyt uusi GreenCoat Pural BT pinnoite, joka pohjautuu rypsiöljyyn ja jolla on 25 vuoden takuu.

Peltien asennus aloitettiin terassin katosta. Heti ensimmäiset pellit laitettuaan rakennusmiehemme kehuivat, kuinka näppärästi näiden peltien pontit menevät paikoilleen. Tämä tekee asentamisesta mukavampaa ja helpompaa kaltevalla katolla kiipeiltäessä. Jiireissä riitti askartelemista ja pellin leikkaamista, vaan lopulta saatiin kummankin puolen jiirit valmiiksi. Räystäslaudoissa on pääosin vasta pohjamaali, terassin kohdalta on jo ehditty maalata toiseen kertaan. Maalausvaiheessa räystäslistaa saa kohotettua sen verran, että pääsee maalaamaan vähäsen listan alta. Räystäskourut peittävätkin kyllä sitten nuo pellin reunat.

Lopuksi harjalle koko matkalle laitetaan harjantuuletusritilä sekä harjapellit. Katto viimeistellään vielä kattoturvatuotteilla. Savupiipulle asti tulevat kattosillat, jotka laitetaan meillä näkyvämmän lappeen toiselle puolelle piiloon. Lumiesteet ovatkin jo paikoillaan, ne mies kiinnitti itse paikoilleen. Weckman myy kattojensa kanssa Oriman tuotteita, jotka tuntuvat laadukkailta ja mukana tulee selkeät asennusohjeet. Asennuksessa tarvitaan mielellään momenttiavainta, jos ei käsivaralla ole tullut tuntumaa. Oikean momentin tarkoitus on pitää kiinnike riittävän tiukalla, mutta myös kyllin löysällä, jottei pellin pontti rikkoonnu ja repeä. Kattosilloissa isommalla kiinnikkeellä olevaa luokan kaksi mallia voi käyttää myös turvaköyden kiinnityspisteenä.


Valitsimme hieman sirommilta näyttävät ovaaliprofiiliset lumiesteet. Parille katon sivulle lumiesteitä ei ole meillä suunniteltu. Mutta peltien alle on varalla näihin kohtiin ylimääräiset ruodelaudat valmiina, mikäli myöhemmin tulee tarvetta lisätä lumiesteitä. 

Progantin mattapinta näyttää mukavan luonnolliselta, kun pinta ei kiillä vaan sulautuu kauniisti vallitsevaan valoon. Katon sävy vaihtelee syvän harmaasta samettiseen vaalean harmaaseen riippuen valosta ja vuorokauden ajasta. Muutenkin lukkosaumakate tuntuu meille sopivalta valinnalta, onhan se ilmeeltään kuin perinteinen peltisepän tekemä katto. Tässä vaiheessa ei voi muuta olla kuin tyytyväinen, että meillä on katto pään päällä ja talo sen osalta varmasti ja visusti säältä suojassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti