lauantai 9. syyskuuta 2017

Pari sanaa budjetista

Moni varmasti pähkäilee, onko taloudellisesti mahdollista ryhtyä rakentamaan taloa. Enpä tiedä tarkalleen, millaisia suhdanteet oli rintamamiestalojen rakentajien aikaan tai minkä mittakaavan investointi talonrakennus oli 80-luvulla. Mutta nykyään rakentaminen on todella kallista. Ja on hassua, että kun tontilla näkyy pelkkä betonijalka ja maasta sojottaa muutama tötterö, on rakennusbudjetista palanut suuri osa. Mutta infrastruktuurin rakentaminen onkin toki iso urakka. Ulkoapäin valmiin vesikattovaiheessa olevan talon valmiusaste on vasta 40-50% Eli tekemistä ja rahan menoa riittää sen jälkeen paljon. Mutta budjettiin palaten, joissakin asioissa voi säästää ja asioita voi priorisoida. 

TEE ITSE JA TALKOOTYÖLLÄ! Toki tämä ei ole aina mahdollista ja ammattilainen hoitaa kriittisimmät vaiheet. Mutta lapio ja pensseli kyllä pysyy kädessä ja siivous työmaalla sujuu keltä vaan, eli monia työvaiheita voi tehdä itse. Myös rakennusprojektin suunnittelu- ja hallinnointityöt kuten tarjouspyynnöt ja budjettiseurannan itse tehden säästää. Talkoorupeamien ajaksi saa otettua talkooväen vakuutuksen, maksaa muutaman kympin. Päätimme rakentaa pidemmällä aikavälillä ja teemme taloa omien voimien ja ajan mukaan. Suuri kuluerä budjetissa on juuri työn hinta ja tämä on se kohta, jossa saa suurimmat säästöt. 

MIETI, MINNE RAKENNAT. Yksi tärkeä säästökohde meillä on rakentaa taajaman ulkopuolelle. Tontti saatiin lahjana ja koska se ei ole rannallakaan, verotuksessa lasketaan metsämaalle arvo alueella toteutuneiden metsäkauppojen keskiarvon mukaan. Tämä on n. 3000 eur/hehtaarilta. Näin lahjaveroa ei tullut maksettavaksi, eli tontin hinnaksi muodostui lohkomistoimituksen hinta 1020 eur. Että hurjilta tuntuu omakotitalotonttien hinnat Jyväskylän alueella, kun niitä on myynnissä haarukalla 25 000 eur- yli 200 000 eur rantatonteista. Huh! Saatika hinnat Etelä-Suomessa, kun postimerkin kokoisten tonttien hinnat lähtevät 100 000 eurosta. Kaupunkitontille olisikin korkeintaan varmaan teltta voitu pystyttää. :D

KILPAILUTA, KILPAILUTA JA KILPAILUTA. Joskus se puuttuva ruuvipaketti on vaan haettava lähimmästä rautakaupasta, mutta etenkin isompien hankintojen osalta muutamasta paikasta tarjoukset kysyen voi säästää. Ja koska rakentajalla hankittavaa riittää, tällä on pitkässä juoksussa paljon merkitystä. Kannattaa myös kysyä kauempaa, joskus rahti on jopa edullisempi kaukaa tilattaessa. Myös suoraan tehtailta tarjouksia kysyen ja tavaraa itse noutaen saa säästöjä. 

MIETI, MITÄ OIKEASTI TARVITSET. Tarjolla on vaikka mitä hienouksia. Niistä usein tulee aluksi olo että vau, tuohan on kätevä. Mutta onko se kuitenkaan asumisen ja elämisen kannalta välttämätön ja hintansa väärti? Tarvitseeko sitä kymmenenkin vuoden päästä? Etenkin kodin älytekniikan osalta aletaan syksyn mittaan pohtia, millä tavalla ja tasolla se talossamme toteutetaan. Emme tarvitse jääkaappia, joka ottaa itse kuvia sisällöstään eikä kännykkää näpräillen tarvitse valaistusta säädellä. Mutta järjestelmä, joka etänä sammuttaa sen ehkä aamukiiressä päälle unohtuneen kahvinkeittiminen ja muut laitteet, tuntuu huomattavasti hyödyllisemmältä. :)

Lopputulema on, että budjettia on seurattava visusti, siinä on oltava varaa yllätyksiin ja kuitit on syytä pitää ojennuksessa. Olisihan se mukavaa, että rakennuslainan ehtisi ennen eläkeikää maksaa poiskin! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti