tiistai 25. huhtikuuta 2017

Rakennusmessuilla Jyväskylässä

Tähän väliin fiiliksiä maaliskuun puolivälissä pidetyiltä rakennusmessuilta Jyväskylän Paviljongista. Viime vuonna messut menikin talotoimittajien tiskejä kierrellessä, nyt kiinnosti eri jutut kuten talotekniikkapuoli. No pistäydyttiin toki Finnlamellin kojulla lyhyesti moikkaamassa Veijoa. :)

Ruukin uutuuskatto on Classic Silence, jossa pellin alla on ääntä vaimentavat huopalevyt, ja siksipä Silence on jonkun verran kalliimpi kuin tavalliset pellit. Varmaankin hyödyllinen joissain kohteissa, me nyt ei tarvita sellaista, kun eristeitä tulee paksulti ja muutenkin tykätään sateen ropinasta. Jännä uutuus on myös Ruukki Classic solar -lämpökatto, jossa aurinkokeräimet on sulautettu osaksi kattoa. Näin niinkuin jos uusi tekniikka kiinnostaa. Mietityttää vaan mitä sitten, kun aurinkokeräimet alkavat tulla tiensä päähän, meneekö koko katto vaihtoon? Tummanharmaaseen kattoon maastoutuu kyllä hyvin erillisetkin aurinkokeräimet. Meille tulee taloon maalämpö, ja aiotaan laittaa varaus aurinkokeräimille käyttöveden lämmitystä varten. Keräimet asennetaan heti jos budjetti sallii, tai lisätään joskus myöhemmin.

Seuraavaksi jututettiin Vallox ja Enervent -ilmanvaihtojärjestelmien ja kodin älyjärjestelmien esittelijöitä. Koneellinen ilmanvaihto vaatii kyllä tutustumista. Tavallaan tekisi mieli laittaa painovoimainen ilmanvaihto, mutta taitaa olla nykyään tehty niin vaikeaksi saada arvoja natsaamaan, että on oltava koneellinen ilmanvaihto. Enervent vaikuttaa tällä hetkellä sopivammalta, siinä on pyörivään massaan perustuva lämmöntalteenottojärjestelmä. Myyntipuheiden mukaan se siirtää myös osan ilmankosteudesta takaisin kiertoon.

Pönttöuunit on kyllä ikilemppareitani, niistä tulee lapsuus mieleen. Taloon ei pönttöuunia ole tulossa, sen sijaan Tiilerin takka sivulla olevalla leivinuunilla on aika vahvoilla. Olen miettinyt leinvinuunin tarpeellisuutta, näinköhän tulee karjalanpiirakoita paistettua, mutta ei sitä tiedä jos joskus mummoiässä innostuu. Pizza Margheritaa yritän ainakin paistaa kaukokaipuun vallassa, nyt ei taida ihan hetkeen olla varaa Italian reissuille lähteä. Mies kyllä ehdotti, että olisko palkinto rakennusurakan päättymisestä matka Toscanaan, mutta sinne nyt on aikaa, kun ei vielä olla alkua pidemmällä. Haudutusuunissa onnistuu siis nimensä mukaisesti alhaisemmalla lämpötilalla valmistettavat ruuat. Haudutusuuni lämpiää takan tulipesän voimalla, eikä sinne laiteta tulta. Vaaka on kallistumassa leivinuunin puoleen, tykätään kuitenkin kovasti ruuanlaitosta. Jos jollain on kokemuksia takka+leivinuuni tai takka+haudutusuuni yhdistelmästä, kertokaa ihmeessä!

Lopuksi etsittiin jäätelökioskia, jota ei tällä kertaa messuilla ollut, ja kysäistiin lähtötohinoissa Perustavalta tarjous betoniperustuksesta. Taidetaan tosin päätyä pistämään talkoot pystyyn ja tehdään harkkoperustus. Messuilta tarttui kotiinviemisiksi pari alustavaa tarjousta, neljä ilmapalloa ja nippu esitteitä. Paljon on kaikenlaisia valintoja kyllä tehtävänä kun rakent
aa!


On tässä muitakin uutisia, ei sen suurempia, kun että käytiin allekirjoittamassa sopimus talotoimituksesta. Nyt sitten odotellaan piirrustuksia hyväksyttäviksi, mukaan Veijolta saatiin jo tällainen kunnon plakaatti työmaalle. Se meinasikin heti ovesta kävellessä tempautua tuulen mukaan, toivottavasti ei rakennusbudjetti meinaa karata käsistä samalla tavalla... Budjettia on kyllä koetettu laskeskella excellissä ja merkata ylös kaikki saadut tarjoukset ja selvitetyt hinnat. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti