keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Makramee -suunnitelmia ja lukuvinkkejä

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kun ei tarvitse enää olla koko ajan pensseli, porakone tai saha kädessä, kerkeää tehdä muutakin näin pitkinä talvi-iltoina, kuten neuloa. Muuan sisustuskokeilujakin on tekeillä nyt kun joulukoristeetkin on kerätty talteen lipaston uumeniin.


Harva varmaan on välttynyt kuulemasta ja näkemästä makramee-töitä sisustuslehdissä. Makramee tai makrame, alunperin siis kirjoitusasuna ranskan kielen aksenttimerkki makramé. Kyseessähän ei ole mikään uusi villitys vaan todella vanha solmeilutekniikka, joka on mitä ilmeisimmin arabien kehittämä 1200-luvulla. Makramee on saapunut Euroopassa ensin Espanjaan ja 1600-luvulla Englantiin. Merimiehet ovat aikoinaan harrastaneet solmeilua punoen riippumattoja sun muita ja ymmärtäähän sen, kun näissä käytetään vähän niinkuin koristeellisia merimiessolmuja. Makramee-lankaa voi myös virkata ja koristella vaikka helmillä. Sitä en tiedä, miten kauan makrameeta on Suomessa tehty, pari vuotta sitten olen itse tainnut ensimmäiset makrameet nähdä. Makramee-töiden pelkistetyssä tyylissä on kyllä jotain hyvin somaa ja skandinaaviseen sisustukseen sopivaa.

Makrameelangat ovat olleet jonkun aikaa odottamassa projektikorissa sukkalankojen seurana. Näihin voi siis käyttää erityyppisiäkin naruja, mutta kannattaa katsoa, että lanka ei hevillä purkaudu. Ajattelin ensin tekeväni makrameelangasta seinävaatteen, joka onkin vähän kuin ilmava ryijy, näitä tuntuu monissa sisustuskuvissa nyt olevan. Mutta ehkä teen sittenkin jotakin käytännöllisempää, vaikka kauniita nuo seinävaatteet ovatkin. Tutkailen ensin ideoita ja ehkä ainakin päällystän makramee-langalla solmien kurkkupurkkeja säilytyspurkeiksi. Myös amppelit ja erilaiset verhosysteemit ovat somia. Jotakin käytännöllistä näistä siis varmaan tulee! Adlibriksellä on ideointiin kattava valikoima *makramee-aiheisia kirjoja


*Ihana makramee -kirjasta (Adlibris) löytyy nimenomaan sisustukseen soveltuvia mielenkiintoisia ideoita, linkissä lisää tietoa jos kirja kiinnostaa.

*Makrame -kirjoja (Adlibris) löytyy siis tästä lisää.



Kohdalle sattui myös tämä kiinnostava kirja, eli Hannu Rinteen Perinnemestarin materiaalioppi -Mistä on vanhat talot tehty. Kirja edustaa perinteistä rakennusideologiaa luonnollisine rakennusmateriaaleineen ja on kiinnostavaa perehtyä näiden materiaalien perinteiseen käyttöön tarkemmin. Näin jälkikäteen kun materiaaleista tiedetään enemmän, myös niistä, joita ei kannata enää käyttää. Kirja sopii tietenkin etenkin vanhoja (hirsi)taloja kunnostaville, mutta myös uudisrakentajille, jotka ovat kiinnostuneita näistä perinteisistä hengittävistä materiaaleista.

*Perinnemestarin materiaalioppi (Adlibris)

sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Kuistikatsaus


Kuistin laudoitukset valmistuivat loppukesällä ja kun syksy jatkui leutona, ehdimme nikkaroida kuistin rappusetkin. Mallin valinta kesti aikansa, pienemmätkin portaat olisivat tässä riittäneet vallan hyvin. Kuitenkin koska alunperin meillä oli suunnitteilla tähän umpinainen kuisti, teimme portaat joka suuntaan aukeaviksi ja niissä on tuo isompi tasanne, jos kuisti joskus on umpinainen ja siinä on ovet.

Jiirien sahausta toki tässä mallissa riitti, mutta toisaalta kaiteita ei nyt tullut ollenkaan. Rappuset ovat kyllä niin loivat, että näistä on turvallista kulkea talvellakin. Joskus kun kuistia ympäröivät kaiteet, saa siitäkin sitten otteen tarvittaessa. Kuistin laudoitus ja rappuset ovat siperianlehtikuusta. Emme ole käsitelleet näitä millään, vaan puu saa harmaantua luonnostaan. Tämän mallisissa rappusissa talvella tietenkin lumen lakaisua riittää, mutta siitä voi aina oikaista harjaamalla vaikka vain sivuraput.

Samalla pihahommat polkaistiin eteenpäin ja rapunedusta sai lisää täytemaata. Keväällä pääseekin sitten laittamaan pintamaat pihalle.




keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Mainio maalämpö

Yhteistyössä KS-Geoenergin kanssa

Ensimmäinen talvi uudessa kodissa on meneillään ja näin talvella tietenkin lämmitysasiat ovat erityisen ajankohtaisia. Meillähän on maalämpö kallioon porattuna ja parasta maalämmössä on ehdottomasti lämmitysmuodon huolettomuus, edullisuus ja ekologisuus. 

Meidän kalliolämpökaivon kävi poraamassa pitkällä ja kivenkovalla ammattitaidolla KS-Geoenergi. Voit lukea tästä aiemmat blogikirjoitukset kalliolämpökaivon porauksesta ja keruuputkien asennuksesta. Olemme olleet todella tyytyväisiä maalämpöön!

Uutta taloa rakentaessa maalämpö oli meille selvä valinta, mutta myös vanhoissa omakotitaloissa asuvien kannattaa harkita maalämpöön vaihtamista, etenkin mikäli lämmitysjärjestelmä alkaa olla tiensä päässä. Vuoden 2020 alusta alkaen kotitalouksille on ollut mahdollista hakea 4000 euron energia-avustusta öljylämmityksen vaihtamisesta maalämpöön. Lisää tietoa energia-avustuksesta löytyy Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n verkkosivuilta. Myös KS-Geoenergillä voidaan auttaa hakemusasioissa suunnitteluvaiheessa. Kannattaakin olla hyvissä ajoin yhteydessä, oli kyse sitten uudiskohteesta tai vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta.

Takkaa lämmitämme näin talvella aika usein. Ilmanvaihtosysteemissämme asetukseksi takan lämmitystä aloitettaessa laitetaan ylipaine. Takka ja saunan kiuas lämpiävät oman metsän puilla, joten tulisijojen lämmitys on aina vähän sähkön kulutuksessa kotiinpäin, joskin lisälämmityksen vaikutus ilmanvaihtokoneen lämmön talteenottoon ja lattialämmityksen tasapainon hakemiseen tutustuminen ovat meillä vielä vaiheessa. Sähkölaskut maalämmön kanssa ovat joka tapauksessa olleet edullisia näin lämmityskauden kunnolla alettua. Myös lämmin vesi on riittänyt todella hyvin varaajassa, lämminvesivaraaja on meillä tässä samassa Niben maalämpöpumpussa ja vesi lämpenee käytännössä lähes pelkästään maalämmöllä.





torstai 7. tammikuuta 2021

Kotisohvalta (ohjelmasuosituksia)

Ajattelin vinkata pari talojen ja puutarhojen ystäville sopivaa ohjelmasuositusta. Kummassakin sarjassa myös huokuu ruotsalainen positiivinen asenne, josta jo heti tulee kiva olo katsoessa. Nämä löytyvät siis Areenasta ja tulevat telkkaristakin.

Talot huokuvat historiaa -sarjassa selvitetään talojen historiaa ja samalla entisöidään jokin osa talosta, mikä on asukkaiden toiveesta huoltoa vailla. Erityisen kiinnostavaa on sarjassa näytetyt perinnerakentamisen metodein toteutetut kunnostustavat. On myös todella kiinnostavaa sukeltaa vuosisatojen taakse jopa keskiajalle talojen entisten asukkaiden elämäntarinoihin. Tätä sarjaa on tullut jo useampi kausi.


Kuva: Yle Areena


Puutarhakausi vie ajatukset kesään ja puutarhaan. Sarjassa neljä ammattilaista alkavat kunnostaa rapistunutta pihapiiriä ja loihtivat upean puutarhan. Tosi mielenkiintoisia ja kivoja, välillä aika jänniäkin ideoita ranskalaisen ja englantilainen puutarhan vaikutteilla, vaikkapa omiinkin puutarhakokeiluihin sovellettaviksi. Ideoissa käytettään paljon kierrätysmateriaaleja ja puutarhakasveista oppii kaikenlaista samalla. Sarjassa myös kokkaillaan. Pidän siitäkin, että sarjassa on myös huumoria. Tästäkin on olemassa aika monta aiempaakin kautta.

Kuva: Yle Areena


Lisäksi on varmaan mainittava omista suosikeista myös klassikko Strömsö, josta vaan tulee aina niin hyvälle mielelle. Tällaisia suosituksia tällä kertaa kotisohvalta käsin!

perjantai 1. tammikuuta 2021

Lauteille


Sauna tosiaan valmistui ennen joulua. Lauteet ovat tervaleppää, tämä Warkopin laudepaketti kuului talotoimitukseen. Lauteet odottelivat keväästä asti ruokapöydän vieressä asennusta, mutta ovat nyt siis paikallaan. Lauteet on käsitelty parafiiniöljyllä.

Kiukaan taakse tulleet kivilaatat olivat myös jo valmiiksi hankittu, kiukaan viereisessä muurissa taasen on käytetty lattialaattojen jämät. Tarvitsi siis hankkia vain kiuas ja kiuaskivet. Kiukaaksi valikoitui Kota Kuru 20. Muutaman kerran on nyt saunottu ja sen perusteella hyvät on löylyt. Lasiluukku on kiukaassa tosi kiva ja tunnelmallinen.  

Kiukaan käyttöönotossa on tietenkin tärkeintä tehdä esilämmitys ulkona, jotta tehtaan käryt saadaan poltettua pois. Pari pesällistä poltettiin tulipesässä siis ulkona ja sitten vielä asennuksen jälkeen sisälläkin lämmitettiin saunaa tyhjillään, jotta katkuista varmasti päästiin. Kiukaan päällä on kivikori, jolla yhdyshormin suojaetäisyys pienenee ja samalla kiukaaseen saa vähän lisää kiviä.

Saunan myötä siis sisällä on nyt kaikki valmista. Lopputarkastuksessa rakennusvalvonta tarkistaa saunan osalta vielä nuo suojaetäisyydet. Tarvittavat suojaetäisyydet riippuvat kiuasmallista ja ne kannattaa aina tarkistaa kiuaskohtaisesti.

Tämä onkin vuoden ensimmäinen blogipostaus, joten oikein hyvää tätä vuotta kaikille!