Yhteistyössä KS-Geoenergin kanssa
Lämmityskauden ollessa taas ajankohtainen, voimme todeta olevamme erittäin tyytyväisiä maalämpösysteemiimme. Meidän maalämpökaivomme porattiin talvella ennen hirsikehikon pystytystä ja poraaminen onnistuukin hyvin myös talvella.
Maalämmön perusperiaatehan on, että maalämpökaivoon asennettu keruuputki johtaa kaivossa olevan veden avulla kalliosta lämpöä. Keruuputki on halkaisijaltaan 40 millimetrinen muoviputki, jonka sisällä kulkee keruunestettä. Tämä maalämpöneste on myrkytöntä ja biohajoavaa bioetanoliliuosta, joka sitten kuljettaa lämmön eteenpäin tekniseen tilaan maalämpöpumpulle.
Kaivon oikea mitoitus on erittäin tärkeää kaivon parhaan mahdollisen ja pitkäikäisen toiminnan kannalta. Niinpä mekin otimme heti suunnittelun alkuvaiheessa yhteyttä KS-Geoenergiin, jossa tehtiin asiantuntemuksella mitoituslaskelma kaivollemme. Maalämpökaivon syvyyteen vaikuttaa rakennuksen lämmitysenergian tarve ja lisäksi muun muassa alueen kallion lämpötila sekä laatu ja siten kohteen maantieteellinen sijaintivyöhyke kartalla. Oikein mitoitettu maalämpökaivo tuottaa tarvittavan energian eikä esimerkiksi pääse jäähtymään saati jäätymään talvella. Kaivon riittävä syvyys on hyvin tärkeää, jotta energia riittää kireillä -30 asteen pakkasillakin. Jos lähialueella on useampia maalämpökaivoja, on niiden välillä hyvä olla hieman välimatkaa, jotteivat kaivot vie energiaa toisiltaan.
Mitoitus tehdään sekä kaivon syvyyden osalta, että huomioiden sopivan maalämpöpumpun valinta. Meillä on Niben maalämpöpumppu ja 143 neliöisen talomme kaivon syvyys on 200 metriä. Voit lukea lisää aiemmasta blogikirjoituksesta 200 metriä kalliolämpöä meidän maalämpökaivomme porauksesta.
Maalämpökaivoa voidaan käyttää myös kesällä asunnon edulliseen viilentämiseen. Tällöin mekanismi on, että taloon siirtyy kaivosta viileyttä ja talon sisäilmasta vuorostaan siirtyy lämpöä kaivoon. Näin kesällä kaivoon myös palautuu osa sieltä talvella otetusta lämmöstä. Meillä ei tällä hetkellä ole tätä systeemiä käytössä, mutta se on mahdollista asentaa myöhemminkin maalämpöpumppujärjestelmäämme.
Alla muutama kuva tuosta meidän kaivon porauksesta tammikuulta 2018.