maanantai 16. joulukuuta 2019

Kompostointi kuntoon

Yhteistyössä UK-Muovin kanssa

Olemme tottuneet lajittelemaan jätteet huolellisesti ja koska mullalle tulee olemaan pihan laitossa kukkapenkeissä tarvetta, niin oman kompostorin hankinta tuli ajankohtaiseksi näin talon valmistumisen myötä. 


Päädyimme UK-Muovin kotimaiseen Greeny -kompostoriin. UK-Muovi Oy on vuonna 1963 perustettu perheyritys, jonka tehdas on Iisalmessa. Yrityksen valikoimissa on muitakin tuotteita kuten laitureita, ponttoneita, hiekkalaatikoita ja rakennuseristeitä. Meidänkin talon yläpohjassa viemärin ja radonin tuuletusputket on eristetty kätevillä UKOREX LVI -eristeillä.

Greenyn tilavuus on 250 litraa ja sitä on saatavilla väreissä viinisakka, laastinharmaa ja kataja. Me valitsimme viinisakan, joka onkin kiva väri ja kuviointi kompostorin kyljessä on soma. Kompostori on malliltaan ilahduttavan tilava ja tukeva. Kompostorissa on lämpömittari, multaluukku, ilmanvaihdon säätö sekä huoltolaatikko tarvikkeille. Kompostori on valmistettu polyeteenimuovista ja eristetty polyuretaanilla. Mukana tuli selkeät ohjeet kompostointivinkkeineen, joten aloittelevakin kompostoija pääsee hyvin hommassa vauhtiin.








Greeny sopii ympärivuotiseen kompostointiin, joten pääsemmekin heti testaamaan keittiöjätteen kompostointia näin talvipakkasilla!

torstai 21. marraskuuta 2019

Keittiöpalapeli

Yhteistyössä Jyväskylän Puustellin kanssa

Keittiö alkaa olla meillä nyt kodinkoneita vaille valmis. Jotain pientä vielä on laittamatta kuten sokkelilaudat. Puustellin kalustetoimituksen mukana tuli hyvät asennusohjeet ja teimme siis asennuksen itse. Tiskiallas ja liesituuletin (Falmecin Polar-V 35) tulivat meillä Puustellin paketin mukana. Puiset ovenkahvat ja kodinkoneet hankimme muualta. Jääkaapin paikka on alla kuvassa ikkunoiden välissä. Tuohon mahtuu juuri side by side -mallinen jääkaappi pakastimella.



Kun tapasimme aikaa sitten suunnittelukäynnillä Jyväskylän Puustellissa keittiösuunnittelijamme Ville Pohjosen, oli toiveemme tietenkin saada toimiva keittiö lapsiperheelle. Niinpä esimerkiksi jääkaappi siirrettiin Villen ehdotuksesta keskeisemmälle paikalle lähemmäs hellaa ja keittiön pöytää, kuin mitä alkuperäisessä talon pohjakuvassa oli ajateltu. Keittiö muuttui samalla saarekemalliseksi ja on kyllä paljon toimivampi näin! Voit lukea aiemman postauksen suunnittelukäynnistämme täältä.

Vaikka vielä ei ollakaan päästy kokkailemaan, tuntuvat keittiön mittasuhteet ja tiskialtaiden, hellan ja jääkaapin välimatkat sopivilta toisiinsa ja ruokapöydän paikkaan nähden. Jännäsin sitä, miltä saarekekeittiö tuntuu ja tosi hyvältä ja näppärältä vaikuttaa! Saareke on varmasti myös kätevä tarjoilupöytä juhlissa. Keittiön yksityiskohtina saarekkeeseen tuli olkkarin puolelle kaapistot maitolasisilla ovilla. Keittiön pyörivä kulmakaappi on mainio kattiloiden säilytykseen, tässä Mondo 90 karusellimallissa ovi pyörähtää kokonaan kaapin sisään avattaessa ovea. 

Asennukseen on käytetty Puustellin ohjeen mukaan Würthin AW20 ruuvauskärkeä, jota kaikki toimitetut ruuvit ovat, pois lukien saranoissa olevat ristipäät. Kaapit on asennettu suoraan kiinni hirsiseinän puolella siten, että sidelistoissa on 16 millimetrin reikä, jolloin ruuville jää tilaa liikkua. Alimmissa hirsissä liikkumavaran tarve on kuitenkin pienempää. Kuvassa näkyy myös kulmakaapin taakse kiinnitetyt sidelistat pöytätason tueksi. Taso on liimattu tuossa kohdin sidelistoihin. Hirsiseinällä on myös tuet pystyssä siten, että alin kiinnitys on kiinteä. Väliseinässä sidelista on kiinni kiinteästi, painumavara on huomioitu jo väliseinän rungossa.

Ovien saranoissa ja vetolaatikoissa on hyvät säätömahdollisuudet, säädöt on meillä vielä tekemättä.













Kunhan loput laatoitukset ovat valmiit, saadaan kodinhoitohuoneen kalusteetkin paikoilleen. Nekin on meillä Jyväskylän Puustellista. Laitan myöhemmin kuvat keittiöstä kodinkoneineen ja kodinhoitohuoneesta, kun sinne asti pääsemme.

maanantai 11. marraskuuta 2019

Tammea tassujen alle

Yhteistyössä Kährsin kanssa

Lattian asennuksessa on päästy vauhtiin, aloitimme työn keittiön kohdalta. Parketti tuntuu kotoisalta materiaalilta lattiaksi meille ja lattiapinnoite onkin hankinta, jota ei ole tarvinnut yhtään miettiä. Meille on koko tämän raksamatkan ajan ollut selvää, että valitsemme saman Kährsin kolmisauvaisen ja silkinhimmeälakatun Como -tammiparketin, joka meillä oli aiemmassa kodissakin. Comoa on myös mattalakkaisena versiona.



Kährs on perinteikäs puulattioiden ja parkettien valmistaja, onhan yritys perustettu jo 160 vuotta sitten. Parketeissa on Woodloc 5S -pontit, jotka menevät kyllä tosi helposti paikoilleen verrattuna vanhempaan ponttimalliin, joka edellisen asunnon lattiassa oli. Yksittäinen lauta menee vaivattomasti ponttiinsa tiiviisti. Muutenkin parketti on tasalaatuista ja mittatarkkaa. Tilasimme parketit Parkettiliike Säkkinen Oy:ltä ja saimme samalla hyviä neuvoja Heikki Säkkiseltä. Hän sanoikin, että Kährsin parketti on laadukas ja hyvä tuote muovittomaankin lattia-asennukseen. 

Parketin alle valitsimmekin tällä kertaa korkkimaton vastaavan mestarimme hyväksynnällä. Kährsin suositus on höyrysulkuinen solumuovi uusille betonilattioille. Korkkimattoon päädyimme kuitenkin siksi, jotta koko asennus on muoviton ja hengittävä. Korkki alusmateriaalina on yhtä aikaa vaimentavaa, tukevaa ja hyvin betonin alkalisuutta ja kosteutta kestävää. Lattian betoni on meillä nyt kuivunut peräti 16 kuukautta, josta 10 kuukautta on ollut lattialämmitys käytössä, lisäksi alapohjan rakenne on meillä kuiva, paljon sepeliä ja alapohjan eristekerros on paksu. Solumuovin ja korkkimaton hintaero ei ole kovin suuri, nämä meidän on tilattu Saksasta suoraan valmistajan verkkokaupasta. Suomesta korkkimattoa ei tuntunut helposti löytyvän. Matto on kaksi millimetriä paksua ja tuossa paksuudessa korkkimatto on hiukan hauraampaa, joten asennuksessa on oltava hieman malttia.

Vaikka puu on herkkä materiaali, tässä sauvatammiparketissa aiempien kokemuksiemme mukaan koiran kynnenjäljet ja muut arjen kolhut eivät näy häiritsevästi. Kolhut sulautuvat luontevasti parketin eläväkuvioiseen pintaan, eivätkä siitä mitenkään paista. Lisäksi vertaillessa uutta parkettia vanhaan kymmenen vuotta sitten tehdyn lattian palaseen, ei eroa juurikaan tammipinnassa näy ja vain parkettilaudan piiloon jäävä runkomateriaali on vaihtanut hiukan väriä.










Vielähän tuossa muutama pinossa on odottamassa, mutta pala ja pontti kerrallaan tämäkin työ tehdään. Erittäin joutuisaa ja miellyttävimpiä työvaiheita tähän mennessä työmaalla. Onpas mukavaa saada viimein betonit piiloon! Jalkalistat tulee meillä samaan sävyyn Kährsin tammiviiluisilla jalkalistoilla.

perjantai 8. marraskuuta 2019

Ikkunapellit ja vuorilaudat

Ennen talven tuloa urakoimme talon ulkojutut käyttöönottokuntoon, näin ollen ensi kesälle jää talon ulkorakenteista enää terassin ja kuistin teko loppuun, portaiden ja kaiteiden nikkarointi terassilta ja kuistilta sekä vähän maalaushommia. 

Yksi ikuisuusprojekti meillä oli ulkovuorilaudat, joiden nikkarointi tuntui vähintäänkin suurelta urakalta. Eristeitäkin ehti jo päätyä talitinttien pesätarvikkeiksi, kun kävivät niitä nappaamassa omiin tarpeisiinsa ikkunoiden päältä, mutta nyt eristeet on sullottu takaisin ja täydennetty niitä. 

Tuulensuojakangassuikaleet nidoimme kiinni vuorilautojen alle, rulla kangasta tuli talotoimituksen mukana. Toinen vaihtoehto olisi ollut käyttää tuulensuojateippiä. Smyygilistat maalattiin ennen paikoilleen laittamista valmiiksi kahteen kertaan, vuorilaudat kertaalleen vaan ja ne maalataan toiseen kertaan ensi kesänä. Ikkunapellit on tilattu Weckmanilta katon sävyyn ja annettujen mittojen mukaan profiiliin taivutettuina. Päädyt taivuteltiin itse ennen asennusta, tuossa työssä on ehdoton työkalu leveä listapihti.









Kuvassa alla näkyy nuo tuulensuojakankaat ennen vuorilautojen laittoa. Terassi on Lauta Oy:n höyläämää 145 millimetriä leveää siperianlehtikuusta. Tavara ostettiin paikallisesta rautakaupasta keväällä. Laudat ovat alkukeväästä tehtaalle tehdystä ennakkotilauksesta ja hinnat ovat edullisemmat näissä tilauserissä. Materiaalina lehtikuusi on ennestään meille tuttu, joten se oli helppo valinta. Huoltovapaa, myrkytön ja harmaantuu ajan myötä kauniisti. Terassin rungot olikin jo valmiina ja nyt on kansilaudatkin laitettu. Myös Meltexin ruukkusadevesikaivot on askarreltu paikoilleen.




Siinäpä nuo ja sisähommat siis jatkukoon, ensi postauksessa kerron tarkemmin tästä meidän lattiasta eli Kährsin tammiparketista. Mukavaa alkutalvea!


torstai 19. syyskuuta 2019

Viekkaita vedeneristyksiä

Vedeneristykset ja laatoitukset etenevät tasaiseen tahtiin. Vedeneristykset voi laittaa itse, kunhan tekee työn huolella ja ohjeitten mukaan. Vedeneristyksistä tehdään lopputarkastusta varten oma tarkastusasiakirjansa, jossa ilmenee eristyksen paksuudet otetuista koepaloista. Meidän käyttämässä vedeneristeessä ensin laitetaan huolella harjattuun ja imuroituun lattiaan primer-aine, joka on meillä kosteussulku, ensimmäinen kerros laimennettuna ja kuivuttuaan toinen kerta ohentamattomana. Sama juttu seiniin. Teemme vedeneristykset Weberin MS ja WP -tuotteilla. 



Varsinaisen vedeneristyksen tekeminen alkaa askartelemalla nurkkiin ja saumoihin vahvikekankaat, lattiakaivoihin tulee meillä Vieserin omat vedeneristyslaipat ja lopuksi telataan koko alue vedeneristeellä. Seiniin vedeneristeen paksuudeksi vaaditaan vähintään 0,4 mm ja lattiaan vastaavan mestarin pyynnöstä meillä 0,5 mm.

Kuivuttuaan pinnoista otetaan siis koepala, jonka paksuus mitataan ja liitetään dokumentteihin. Meillä seiniin tuli vaadittava paksuus kahdella ja lattioihin kolmella telauskerralla. Kunhan eristys on kunnolla kuivunut, pääseekin laatoittamaan! Weberin verkkosivuilta löytyy hyvät työohjeet vedeneristyksen tekemiseen.





Tällainen koepala otetaan eristeestä ja korjataan sitten kohta levittämällä vedeneristettä pensselillä.






Osa pinnoista on laatoitettu ja kuvassa oleva eteisen lattia jo saumattukin. Meillä on ollut apuna laatoituksessa kuvassa näkyvä laattojen tasausjärjestelmä. Nämä laatat ovat Jyväskylän Laatta Leevistä, laatta on nimeltään Pietra Vals Sabbia koko 60x60.

maanantai 12. elokuuta 2019

Pintoja



Meillä näyttää aika valmiille! Maalaukset ovat loppusuoralla, hirsipanelit on laitettu olohuoneeseen alas, ylhäältä vielä puuttuu. Samoin kattopanelit on muualla paitsi erkkerissä. 







Seuraavaksi on vuorossa laatoitukset; kosteussulut on jo vessassa ja kylppärissä, vedeneristykset tulee seuraavaksi kylppärin seiniin. 

Ulkona on tehty vihonviimeinen kaivaus eli sadevesi- ja salaojavesien imeytys. Se on toteutettu kivipesänä, johon keräsimme tontilta kiviä ja harkonpalasia. Näin täällä kaavan ulkopuolella onnistuu toteuttaa tämä näin, ympärysmaakin on hyvin läpäisevää. 

Samalla ohimennen pihakin on siistiytynyt ja tasoittunut, kun parikymmentä kantoa vietiin samaan syssyyn tontilta pois. Terassilaudoitusta teemme syksyn mittaan myös.





Syksyllä blogiin tulee juttua lattiapinnoitteeksi valitsemastamme Kährsin tammiparketista, joka onkin meille ennestään tuttu ja hyväksi havaittu lattiamateriaali sekä Puustellin keittiöstä ja kodinhoitohuoneesta, kunhan pääsemme niitä asentamaan. Myös talotekniikasta ja sähkösuunnitelmasta on tulossa asiaa. Mukavaa alkusyksyä!