keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Pellavaöljymaalia sisällä ja ulkona

Talon maalaus on edistynyt mukavasti. Etenkin räystäslautojen maalaus on vienyt aikaa, vaan voiton puolella ollaan. Henkilönostin on ollut vuokralla, sillä päästiin käsiksi korkeisiin paikkoihin. 







Kuvassa yllä talon alaosa on maalattu kahteen kertaan ja yläosa on maalattu vasta kertaalleen. 

Sisällä muutama seinä on saanut jo ylleen kuultopintaista Virtasen Paneelimaalia. Virtasen Maalitehtaan 4 Öljyn Laatumaali on ollut niin unelmaa maalata ulkomaalauksia, että halusimme jatkaa saman tehtaan maaleilla sisälläkin. Olen lukenut muista blogeista monen painiskelleen sisäseinien hirsien vahakäsittelyn kanssa. Ensituntuma Paneelimaaliin on todella hyvä maalattavuus ja levittyvyys. Maali kuuluu M1 rakennusmateriaalien päästöluokkaan ja tosiaan sen tuoksu on varsin mieto maalatessa. M1 päästöluokka määrittelee päästöt yhden kuukauden päästä maalauksesta.

Paneelimaalia ei suoraan myydä kuultavana, mutta Virtasen Maalitehtaan ohjeiden mukaan kuultava pinta saadaan sävyttämällä Paneelimaalin C-pohjaa kuultavan värikartan sävyillä. Testailimme tovin oikeaa sävyä, valittu sävy on Lumi (5060) Valtti Akvacolor 
-kaavalla. Pastan määrällä voikin vaikuttaa lopputuloksen kuultoasteeseen ja testasimmekin myös sävyä Lumi (5060) Valtti Color -kaavalla, jossa pastaa on kaksi kertaa enemmän Akvacoloriin verrattuna. Kannattaa vartoa muutama päivä, sillä sävy näytti heti maalaamisen jälkeen aika valkoiselta. Muutaman päivän kuluttua se oli imeytynyt puuhun ja sen kuultavuus näyttikin juuri siltä miltä toivoimme. Alla on kuvat seinästä heti maalauksen jälkeen sekä muutaman päivän kuluttua maalauksesta. Käsittelykertoja on vain yksi. Loppuviikon urakkana minulla onkin käsitellä loput sisäseinät. Tuntuu kovin mukavalta ja palkitsevalta saada lopullista pintaa näkyviin sisällekin!

Maalin ollessa lopullisesti kuiva pintaan kuulemma saa "vanhanaikaista" kiiltoa kiillottamalla pinta villasukalla. Nyt pinta jää luonnollisen mattamaiseksi.





perjantai 7. syyskuuta 2018

Meillä muurataan

Yhteistyössä Tiilerin kanssa

Takkakuvastojen selailun päätteeksi tulisijaksemme valikoitui Tiilerin varaava takkaleivinuuni Amanda, johon tulee olohuoneen puolelle takka ja taakse keittiön puolelle leivinuuni. Tiileri on yrityksenä toiminut jo yli 60 vuoden ajan ja sillä on tällä hetkellä kolme tehdasta.

Leivinuunin luukku olisi voinut olla myös sivussa, mutta meidän pohjapiirrustuksesta jätettiin palomuuri muuraamatta ja takka toimii samalla tilanjakajana. Yksihorminen Tiilerin savupiippu on muurattu takan viereen. 



Päädyimme leivinuunin, vaikka haudutusuunikin oli hetken pohdinnassa. Nyt ei ruuanlaitto ainakaan siitä jää kiinni, ettei tarpeeksi kuumaksi saa uunia. Haudutusuuneissahan maksimilämpö on 200 astetta. Olemme tosi tyytyväisiä valintaamme, kyllä takkaakin vaan kannatti muutama kuukausi pohtia kaikessa rauhassa jotta asia varmistui mielessä ja valinta tuntuu oikealta.

Muuraus aloitettiin piipusta. Tiilerin yksihormisen piipun tiilissä on kaarrokkeet sisällä, jolloin hormista tulee pyöreä sisältä. Tiilihorminkin kanssa on huomioitava suojaetäisyydet rakenteisiin.










Enpä tiennytkään, kuinka monessa palassa tällainen takkaleivinuuni on! Palat oli numeroitu kerrosten mukaan ja leikattu valmiiksi, joka nopeutti toki muuraamista. Korvausilma takalle tulee alta ja Tiilerin ratkaisu tähän on tuollainen metallinen AirBox kanava takan alimmassa kerroksessa, jossa ilma ohjataan palotilaan alakautta. Kanavan voi sulkea luukulla tuhka-astian alta.








Kun takka on muurattu, kahdesta neljään viikon kuluttua tehdään ensimmäiset koepoltot. Viikon ajan poltetaan päivittäin pieni määrä puuta ja seuraavalla viikolla nostetaan vähän määrää. Rakennusvalvonta kävi myös tässä välissä tekemässä vaadittavan piipputarkastuksen ja teki samalla talon runkotarkastuksen. 

Tiilerillä on paljon vaihtoehtoja takan pinnoitteeksi. Amandaa on saatavilla kolmen eri tyylisenä, Original on tiilipintainen, Funkkis rapattu ja Trendi laattapintainen. Meidän takan ja piipun pinnoitteeksi tulee valkoinen antiikkilaasti ja luukkujen ympärille isot laatat. Luukut ovat satiinikromin väriset. Muurarimme tulee myöhemmin vielä rappaamaan takan, nyt siinä on tällainen tasoitepinta. Näytän lisää kuvia, kunhan saamme takkaleivinuunin ihan valmiiksi asti.


tiistai 4. syyskuuta 2018

Piippu numero kaksi ja kylpytilojen väliseinät

Saunanpiipuksi ajattelimme ensin valmista teräspiippua, mutta kuitenkin muurattu piippu tuntui mukavammalta ja paloturvalisemmalta vaihtoehdolta. Niinpä vastaava työnjohtajamme ehdotti Schiedelin Isokern -piippua, joka on nopeasti muurattava islantilaisesta laavakivestä valmistettu piippu. Harkot ovat tuollaisia yksiosaisia 25 senttimetrin korkuisia paloja, jotka "liimataan" yhteen. Meidän malli on 160-hormikoolla.




Kylpytilojen väliseinät muurattiin Kahi-tiilillä. Niitä kannettiinkin urakalla sisälle ja valmista alkaa olla. Kylppärin sisustus on sekin jo aika pitkälti selvillä. Meille tulee kaksi suihkua ja halusimme muuratun syvennyksen shampoopurkeille. WC-pöntön yhteyteen tulevalle käsienpesualtaalle oli niukasti tilaa, joten allaskaappi päädyttiin upottamaan hitusen seinän sisään. Niinpä allaskaapille on myös muurattu syvennys. Kiukaan piippu on sekin osa tuota saunan ja kylppärin väliseinää.

Puukiukaalla suojaetäisyyksien kanssa saa pienessä saunassa olla aika tarkkana, jotta kaikki etäisyydet ovat kohdillaan. Schiedelin Isokern -piipun suojaetäisyys on 50 millimetriä palaviin materiaaleihin T600 luokassa, joka on vaadittu paloluokka kiukaan yhteydessä. Saunan puolella kiukasta lähtevä yhdyshormi taasen vaatii enemmän tilaa ja sen ympärille laitettava kivikori puolittaa vaadittavat suojaetäisyydet. Teorissa minimi olisi kolme kertaa putken halkaisija, mutta 500 millimetriä olisi hyvä ja kivikorilla tästä riittää puolet eli 250 millimetriä. Kiukaan ympärille tulee muurattu syvennys, joten ainoat lähellä olevat palavat materiaalit ovat lauteet ja katon paneelit. Kattoon pitää jättää enemmän tilaa, joka riippuu vähän kiukaasta. Puolitoista metriä kattaa aika monta yhdistelmää.

Finnlamellin toimitussisältöön kuuluu Warkopin tervaleppälaudepaketti, joka meille tulee. Laudepaketin perusmittoja onkin vähän mittailtu näitä etäisyyksiä suunnitellessa.










Seuraavassa postauksessa kerron tarkemmin meidän takkaleivinuunista ja sen piipun muurauksesta.