torstai 29. maaliskuuta 2018

Talolle kruunu

Yhteistyössä Weckman Steelin kanssa

Weckmanin peltikuljetus saapui työmaalle prikulleen sovittuna päivänä ja kuorman purku kävi jouhevasti. Siinä oli pihalla pino Proganttia asennusta odottamassa! Meidän Proganteissa on nyt uusi GreenCoat Pural BT pinnoite, joka pohjautuu rypsiöljyyn ja jolla on 25 vuoden takuu.





Peltien asennus aloitettiin terassin katosta. Heti ensimmäiset pellit laitettuaan rakennusmiehemme kehuivat, kuinka näppärästi näiden peltien pontit menevät paikoilleen. Tämä tekee asentamisesta mukavampaa ja helpompaa kaltevalla katolla kiipeiltäessä. Jiireissä riitti askartelemista ja pellin leikkaamista, vaan lopulta saatiin kummankin puolen jiirit valmiiksi. Räystäslaudoissa on pääosin vasta pohjamaali, terassin kohdalta on jo ehditty maalata toiseen kertaan. Maalausvaiheessa räystäslistaa saa kohotettua sen verran, että pääsee maalaamaan vähäsen listan alta. Räystäskourut peittävätkin kyllä sitten nuo pellin reunat.

Lopuksi harjalle koko matkalle laitetaan harjantuuletusritilä sekä harjapellit. Katto viimeistellään vielä kattoturvatuotteilla. Savupiipulle asti tulevat kattosillat, jotka laitetaan meillä näkyvämmän lappeen toiselle puolelle piiloon. Lumiesteet ovatkin jo paikoillaan, ne mies kiinnitti itse paikoilleen. Weckman myy kattojensa kanssa Oriman tuotteita, jotka tuntuvat laadukkailta ja mukana tulee selkeät asennusohjeet. Asennuksessa tarvitaan mielellään momenttiavainta, jos ei käsivaralla ole tullut tuntumaa. Oikean momentin tarkoitus on pitää kiinnike riittävän tiukalla, mutta myös kyllin löysällä, jottei pellin pontti rikkoonnu ja repeä. Kattosilloissa isommalla kiinnikkeellä olevaa luokan kaksi mallia voi käyttää myös turvaköyden kiinnityspisteenä.






Valitsimme hieman sirommilta näyttävät ovaaliprofiiliset lumiesteet. Parille katon sivulle lumiesteitä ei ole meillä suunniteltu. Mutta peltien alle on varalla näihin kohtiin ylimääräiset ruodelaudat valmiina, mikäli myöhemmin tulee tarvetta lisätä lumiesteitä. 

Progantin mattapinta näyttää mukavan luonnolliselta, kun pinta ei kiillä vaan sulautuu kauniisti vallitsevaan valoon. Katon sävy vaihtelee syvän harmaasta samettiseen vaalean harmaaseen riippuen valosta ja vuorokauden ajasta. Muutenkin lukkosaumakate tuntuu meille sopivalta valinnalta, onhan se ilmeeltään kuin perinteinen peltisepän tekemä katto. Tässä vaiheessa ei voi muuta olla kuin tyytyväinen, että meillä on katto pään päällä ja talo sen osalta varmasti ja visusti säältä suojassa!

lauantai 24. maaliskuuta 2018

Kuisteja ja karalankkuja

Tässä nämä ulkotilat eli terassi ja kuisti. Niiden rakentamiseen on mennyt aikaa enemmän kuin arvattiin, erityisesti kattorakenteiden teko on ollut aikaa vievää. Halusimme kuitenkin taloon vanhan ajan huvilafiilistä, jossa on konstikkaita katoksia ja jiirejä. Terassista tuli ehkä vähän turhankin suuri, toisaalta nyt ei sateinenkaan kesä haittaa. Katoksen alle mahtuu ulkosohvaryhmä, grilli, ruokapöytä ja lasten ehdottama riippumattokin. :)





Terassille jää myös kattamaton alue aurinkoterassiksi. Voin kuvitella, että koira tuossa mielellään köllöttelee! Terassi nikkaroidaan entisessä kodissa hyväksi havaitusta lehtikuusesta, joka on myrkytön ja ekologinen vaihtoehto kovilla aineilla kyllästettyihin terassilautoihin verrattuna. Terassin runko on kyllä painekyllästettyä lankkua, joka tuli talotoimituksessa mukana. Lehtikuusta käytetään myös laivojen kansissa ja se harmaantuu ajan kulkuun kauniisti, joskin se on mahdollista halutessaan käsitellä ja sävyttää. Lehtikuusi on luonnostaan lahoamista kestävää ihan ilman mitään käsittelyä. Minusta se on myös varsin kaunista puuta.

Lasten kanssa vietetään paljon aikaa ulkona, joten ulko-oleskelutilat ovat tärkeitä. Suosittelen ken rakentaa ja talomallia pähkäilee, miettimään ulkotiloja tarkasti oman perheen tarpeita ajatellen. Sitä helposti keskittyy pohjaratkaisuun ja terassien miettiminen voi jäädä vähemmälle. Terassirakennelmat nostavat kustannuksia paitsi tarvikkeiden myös rakenteluun kuluvan ajan vuoksi. Toisaalta ei liian pientäkään terassia kannata rakentaa, jota sitten joutuisi kenties laajentamaan. 



Kuva: Finnlamelli



Talon etupuolen kuistin katto on vielä vaiheessa. Runko on paikoillaan mutta ruodelaudat, aluskate, otsalaudat ja pellit puuttuvat. Finnlamellilta sai lisätilauksesta terassin ja verannan kattovasat esileikattuna piirrustusten mukaan ja numeroituna yllä olevan kuvan mukaisesti, joka on yksi toimituksen mukana saamistamme kuvista. Tällä nopeutettiin hieman asennusta ja jiirien tekoa, kun puutavara on niin sanotusti Precut -paketti. Normaalisti tuo puutavara tulee pitkänä tavarana. Kuistin kattoa eivät tosiaan rakennusmiehet enää ehtineet tehdä lähtiessään seuraaville työmaille, mutta onneksi mies on näppärä ja osaa tehdä sen loppuun. Minä taasen olen askarrellut ikkunaprojektin kimpussa ja valmistellut karalankkuja asennusta varten. Niittipyssy on tullut tutuksi näitä tehdessä, vielä näissä on kyllä puhdetta joksikin aikaa.  




Seuraavana ohjelmassa on lisäksi räystäiden maalausta, koska Vesivekin miehet ovat tulossa piakkoin asentamaan meille rännit, syöksytorvet ja tikkaat katolle. Raksantäyteinen viikonloppu on siis luvassa!

sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Ikkunoita akkunoita

Ikkunoiden asennus hirsitaloon alkaa ottamalla käteen moottorisahan ja sahaamalla ikkuna-aukot merkkien kohdalta auki. Tai me sahasimme näitä kyllä kaikilla mahdollisilla sahoilla. Käytössä oli lopulta niin pistosaha, puukkosaha, sähkösaha kuin moottorisahakin. :D Tehtaalla on tehty hirsiin valmiiksi urat, joita pitkin leikataan. Ikkuna-aukkojen sahauksen jälkeen saakin imuri hyrrätä, sisälle kun ei juuri saisi jäädä sahanpurua. Lattiavalua ei ole vielä tehty ja sisällä on sepelipohja. Ainakin yritettiin suojata pohjaa pressuin ennen sahaamista ja putsattiin loput lattialle livahtaneet purut imurilla.



Kun ikkunoiden kohdat on aukaistu, asennetaan sivuihin karalankut. Niihin on ensin tehty kiinnitysurat esimerkiksi upotussahalla tai moottorisahalla ja kiinnitetty niittaamalla hirren ja laudan väliin tuleva tiiviste. Finnlamellin toimituksessa tuli Jyremarkin eristettä. Ikkuna- ja oviaukot näyttävät suurilta, koska niiden yläpuolelle jää painumavara. Ikkunat tulevat siis kiinni vain karalankkuihin, jotta ne eivät hajoa talon painuessa. Karalankkujen pontti menee hirsissä olevaan uraan. Leveät listat ja vuorilaudat peittävät sitten alleen tuon painumavaran raon.






Karalankkuihin tehdyissä urissa ruuvit on siis laitettava uraan ylös, jotta ruuvit liikkuvat alaspäin hirsien painuessa. Yläkuvassa on sovellus karalankun sijaan painumavaralle erkkerin kohdalla, jossa on monta ikkunaa vierekkäin. Tällöin laitetaan raudat kiinni palkkiin ja kiinnitys on alapuolella, sillä rauta painuu alaspäin lankun pysyessä paikallaan. Näitä painumasuuntia joutuu miettimään monessa kohtaa, muunmuassa följäreihin ne tulevat riippuen kummasta päästä rakenne on lukittu.




Seuraavaksi nostetaankin ikkunalasit paikoilleen oikeaan kohtaan ja korkoon kiilojen avulla ja ruuvataan kiinni karalankkuihin karmeineen päivineen. Erkkerin kohdalla karmit ovat meidän ikkunoissa kiinteästi mukana. Kuvassa näkyvät ikkunat ovat painavia, kun niissä on kuuden millimetrin turvalasi. Eli nostajia tarvitaan monta! Meidän rakennusprojekti alkoi ja tilasimme talotoimituksen vuonna 2017, jolloin vaatimukseksi riitti kuuden millimetrin turvalasi sisällä. Turvalasi vaaditaan, kun ikkunan lasipinta on lattiapinnasta alle 700 millimetriä. Vuoden 2018 alusta vaatimukset ovat nousseet ja näissäkin ikkunoissa tulisi olla laminoitua tai karkaistua lasia, jolloin lasi on vielä kestävämpi. 

Kun ikkunat ovat paikoillaan, seuraava vaihe on pursottaa uretaania väliin. Tässä on oltava tarkkana, jotta uretaania menee sopiva määrä! Koska se laajenee, saattaa ainetta mennä liikaakin. Lopuksi asennuslaudat otetaan pois ja voikin alkaa miettiä, että millä konstilla nuo yläikkunat saadaan aikanaan pestyä.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Vahvistusta valinnoille Raksamessuilta

Sunnuntaina kiertelimme Raksamessuja Lahdessa. Monilla näytteilleasettajilla on messutarjouksia, joita saa hyvällä tuurilla hyödynnettyä, jos kyseinen tuote on hankintalistalla. Muutama päätös sai myös vahvistuksen messuilta.




Tuollaiset isot vaaleat laatat löytyivät messutarjouksena eteiseen. Nyt on ensimmäiset laatat siis hankittu! Silmäilimme myös koristepaneeleita, jollaista tulee eteisen seinään puolipaneeliksi. Virtasen Maalitehtaan pisteellä taas saimme Mauri Mikolalta lisää hyödyllisiä vinkkejä lähestyvään talon maalausurakkaan. 4 Öljyn Maalia kannattaa maalattavalle pinnalle levittää niin, että töpöttelee sitä ensin pitkin lautaa ja sitten sivelee koko matkalta. 







Virtasen Maalitehtaan pisteellä olivat esillä nuo perusvärit 4 Öljyn maalista ja sävyttämällähän saa mitä haluaa. Juteltiinkin vähän tuosta Kolmen Öljyn Kuullotteesta, jota meillä on tulossa tehosteeksi ulkomaalauksessa.

Suosittelen messuilla käymistä rakentajille, remontoijille tai sitä suunnitteleville siksikin, että messuilla pääsee kunnolla jututtamaan tuotteiden edustajia ja ennen kaikkea näkemään itse tuotteita! Näin oli esimerkiksi Huntonin kanssa, jonka Nativo puhalluseristettä ja levyeristettä pääsimme nyt katsomaan ihan livenä. Olemme valinneet Hunton Nativo puukuitueristeet talon väliseiniin ja puhalluseristeeksi yläpohjaan. Kerron myöhemmin lisää syistä, miksi päädyimme kyseiseen eristeeseen.



Siinä messujen antia tällä kertaa. Työmaalla on kaikenlaista taas tapahtunut. Seuraavissa postauksissa kerron lisää katosta ja ikkunoiden asentamisesta, joka onkin aika konstikasta hommaa hirsitalossa. 

lauantai 10. maaliskuuta 2018

Työnantajana raksalla

Talkootyö on suuri osa meidän taloprojektia. Silloin yritämme huolehtia, että kaikilla on mukavaa, taukoja pidetään sopivasti ja termarissa riittää kahvia. Ja talkoovakuutus on voimassa tarpeeksi monelle hengelle. Mutta monia ammattilaisia tarvitaan työmaalla ja tällöin on muutamakin eri tapa maksaa työstä. 



Helpoimpia ovat ammattilaiset, jotka laskuttavat oman yrityksen tai laskutuspalvelun kautta ja tulevat työmaalle omine työkaluineen. Tällöin hommaksi jää maksaa lasku ja kaikki kulut sisältyvät laskuun, myös mahdolliset vakuutukset, matkakorvaukset ja työkalujen käyttö. Tällöin laskutus menee yleensä tuntihinnalla. Myös urakkapalkkasopimuksia voidaan tehdä. Urakassa on hyvää tietenkin se, että tiedetään työlle lopullinen hintalappu, joskin urakkatöissä on omat ongelmansa. Urakkapalkka sopiikin yleensä lyhyihin töihin tai selkeisiin kokonaisuuksiin, joissa esimerkiksi ostetaan jokin tuote samalla.

Jos työväkeä tarvitsee isomman ja pitempikestoisen työvaiheen tekemiseen, jonka kestoa on hankalampi arvioida, tulee yksityiselle rakentajalle edullisemmaksi palkata heidät työntekijöiksi. Onneksi tämä on tehty melko helpoksi ja onnistuu esimerkiksi palkka.fi -sivuston kautta. Palveluun kirjaudutaan ja syötetään työntekijöiden tiedot. Palkkalaskelmien teko ja tulostus tapahtuvat palvelun kautta. Itse on ensin tehtävä työsopimukset ja muistettava hankkia työntekijöille työeläkevakuutus sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutukset. Palkka.fi toimittaa tiedot edelleen verohallintoon, työeläkeyhtiöön ja työttömyysvakuutusrahastoon. Palkka.fi ei suorita mitään maksuja, mutta tekee laskelmat ja antaa maksutiedot, joilla palkat maksetaan itse suoraan työntekijälle ja muut sivukulut muunmuassa verottajalle. Työsopimuspohjan tulostimme Rakennusliiton sivuilta. Rakennusalalla palkan maksu on kahden viikon välein, joka on hyvä huomioida budjettia laskiessa. 

Palkkaus.fi on toinen vaihtoehto. Palkkaus.fi hoitaa maksut eri tahoille yhdellä maksutoimenpiteellä, mutta ottaa tuosta pienen korvauksen. Loppujen lopuksi palkanlaskenta on kaikkein työläin vaihe, joka on samankaltainen palvelusta riippumatta. Niinpä jos jaksaa itse maksaa pari tilisiirtoa enemmän, niin säästää muutaman kympin kuussa työntekijää kohti. Työsuhteen päättyessä kirjoitetaan työtodistus ja palautetaan verokortti työntekijälle. Työtodistuksia työntekijät tarvitsevat jos heille vaikka tulee työttömyyspäiviä työmaiden välillä.

Rakennusalalla timpureiden palkka koostuu sovitusta tuntihinnasta, jos on tuntityöläinen, työkalulisästä ja matkakulukorvauksesta. Työkalulisä ja matkakulukorvaus maksetaan Rakennusliiton taulukoiden mukaan. Tuntihinnan päälle lasketaan vuonna 2018 lomakorvaus 18,5 % tuntipalkasta ja erillinen palkanosa 7,7 %. Palkanosa on eräänlainen korvaus yli 7,5 tuntisista päivistä ja lomakorvaus on lomaraha sekä palkanosa lomapäivistä rakennusalalla. Eli todellinen maksettava bruttotuntipalkka on 26,2 % korkeampi. Palkka.fi laskee eri maksut ja osuudet palkasta ja antaa lopulta todellisen työntekijälle maksettavan palkan. Käytännössä työnantajalle maksettavaa tulee sovitun tuntipalkan päälle noin 66 % lisää. Jos työntekijä olisi yrittäjänä samalla tuntihinnalla, päälle tulisi vielä 24 % arvonlisävero ja mahdolliset katteet. Eli käytännössä palkkaamalla työntekijät säästyy arvonlisäveron maksulta.





Tällaista talkoota on ollut tällä kertaa. Lautakasoja muuten riittää ja muutenkin pihan siivousta! Muutaman kerran on sauna lämmitetty näillä pätkillä ja pitemmistä laudoista saakin vielä kaikenlaista rakennettua. :) 

torstai 8. maaliskuuta 2018

Kateruuveista

Yhteistyössä Kingi Oy:n kanssa

Katon teko on jo aika pitkällä, terassin katto ja toisen puolen lape talosta ovat valmiina. Katon harja- ja päätylistat kiinnitetään Kingi Oy:n KINGI kateruuveilla, jotka ovat C4-ilmastorasitusluokkaa ja täyttävät samat korroosionkestävyyskriteerit kuin peltikatteetkin. KINGI kateruuvit valmistetaan Nurmijärvellä ja niiden tuotannossa käytetään mahdollimman paljon kotimaisia raaka-aineita. Niinpä näillä ruuveilla on Avainlippumerkki, joka on aina kiva juttu rakennustarvikkeissakin.


Tämän ruuvin juju on siinä, että sen kärki porautuu helposti oikeaan kohtaan asennettaessa ja näin peltikin naarmuuntuu vähemmän. Ei siis tarvitse juuri paikkamaalailla. Ruuvit laitetaan omalla niiden asentamiseen tarkoitetulla hylsyllä, joka on hieman normaalia kahdeksan millimetrin hylsyä suurempi. Ruuvit ovatkin menneet näppärästi paikoilleen! Ruuvien kruunussa on paksu maalikerros, joka kestää sateessa ja saasteissa. Ruuvien mukana saa takuutodistuksen, jossa ruuveille annetaan 20 vuoden ruostumattomuustakuu, 30 vuoden vuotamattomuustakuu ja 50 vuoden poikkiruostumattomuustakuu. 

Peltejä on tosiaan nyt muutama päivä laitettu. Suorat pätkät menevät joutuisasti mutta jiirit vievätkin sitten aikaa, kun täytyy leikellä peltejä. Tälläisessä lukkosaumakatossa pellin läpi kiinnitettäviä ruuveja käytetään lähinnä vain erilaisten listojen kiinnitykseen ja pellin päiden kiinnitykseen jiireissä. Muilta osin kattopellit kiinnitetään ruoteisiin litteäkantaisilla ruuveilla, jotka jäävät peltien alle piiloon tiukasti pitävien ponttien kohdalla. Kirjoitan myöhemmin lisää katon teosta!







torstai 1. maaliskuuta 2018

Maalari maalasi

Yhteistyössä Virtasen Maalitehtaan kanssa

Etsimme tovin perinnemaalia, joka olisi kestävä ja hengittävä eli varmasti hyvä valinta hirsitalon ulkomaaliksi. Päädyimme Virtasen 4 Öljyn Laatumaaliin, joka on pellavaöljyvernissan ja kolmen muun luonnonöljyn seosta. Koska kyseessä on öljymaali, se siis myös ohennetaan pellavaöljyvernissalla. 



Talomme pystytetään talvella, joten hyvä juttu tässä maalissa on, että sillä voi maalata pakkasellakin. Purkin kyljessä luvataan -20 asteessa maalaaminen. Minulle tämä talvimaalaaminen olikin uusi tieto! Virtasen maalitehtaan sivuilla on kerrottu monta syytä, miksi maalata talvella. Saaristossa onkin perinteisesti maalattu venevajat jäiden päältä. Paraisilla sijaitseva Virtasen Maalitehdas on valmistanut 4 Öljyn Maalia jo vuodesta 1963. Vuodesta 2013 maalissa on ollut lisäksi UV-suoja, joten sen sävyn keston luvataan olevan omaa luokkaansa.

Tätä maalia ei ihan joka rautakaupan valikoimissa ole, ainakin Jyväskylässä Seppälän K-Raudassa on hyvät valikoimat Virtasen tuotteita ja sieltä hankimmekin ensimmäiset purkit. Taitaa olla eri koulukuntia siinä, että laitetaanko hirsiin ennen maalaamista homeenestoainetta vai ei. Kaikki eivät sitä halua laittaa ja mekin puntaroimme asiaa. Päätimme levittää hirsien pintaan laimennettavaa homeenestoainetta Virtasen Homeentappajaa. Aineen annetaan vaikuttaa vuorokaudesta kahteen ja sitten voikin maalata päälle sävytetyllä maalilla. Homeenestokäsittelyä suositeltiin meille ja toivomme kuitenkin nimenomaan, ettei hirren pintaan tai räystäiden alusiin ilmaantuisi homepilkkuja ainakaan ihan heti. Emme myöskään haluaisi heti parin vuoden kuluttua käsitellä maalipintaa uudestaan, vaan toive on että nyt tehtävä maalaus kestää kauniina vuosia. 

Homeentappajassa käsittelylämpötila ei tosin ole sama kuin maalilla, mutta saimme Virtasen Maalitehtaalta neuvon, että pikkupakkanen ei vielä haittaa. Aine on ilmeisesti pääosin etanolia, isopropanolia ja desinfioivaa ainesosaa. Lämpimällä vedellä laimennettuna käsittely onnistui niiltä osin, kun oli tarve ensimmäisiä maalauksia tehdessä.





Siinähän tuota työmaata olisi. :D Olen kuullut paljon hyvää Virtasen 4 Öljyn Maalista, etenkin sen helposta maalattavuudesta. Koska talvimaalaaminen tosiaan tällä maalilla onnistuu, maalasimme jo räystäslautoja ja erkkerin terassin puoleisen katon lipan, joka on niin ahdas kohta, että se on helpompi käsitellä ennen peltien laittoa. Räystäslaudat ovat pohjamaalattuja, mutta nekin maalataan nyt jotta saadaan toinen kerros pintaan ennen peltien laittoa. Kokonaan talo maalataan keväämmällä luultavasti huhti-toukokuussa lattiavalun kuivuessa, kun silloin ei sisällä voi rakentaa. 

Kerron maalauskokemuksista lisää, kunhan saadaan kunnolla pensselit käteen! Testilautoja maalaillessa ja noita ensimmäisiä maalauksia tehdessä pääsi jo käsiksi tuntumaan maalin helposta levittymisestä. Vaikka lämpötila oli -10 pakkasen puolella, ei eroa juuri huomannut koostumuksessa lämpimällä maalaamiseen. Kuivumiseen 4 Öljyn maali tarvitsee useamman päivän aikaa ja se kuivuu lähinnä valon vaikutuksesta.