keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Lattialämmityksen asennus

Yhteistyössä Warmian kanssa

Lattialämmityksemme asennettiin Warmian toimesta, komponenttien laittaminen paikoilleen kesti päivän verran. Lattialämmityksen asensi meille näppärästi ja varmoin ottein Lattialämpö Ville Niskanen Oy. Ville on omien sanojensa mukaan yksi Suomen kokeneimmista lattialämmityksasentajista ja tehnyt vuosia pelkästään putkistojen asennuksia. 

Saimme Villelta lattialämmityksen siirtoputken ennakkoon työmaalle, jonka oma LVIS-asentajamme asensi eristekerroksien väliin jo ennakkoon. Ville kytki tämän sitten jakotukkiin.





Alunperin tutustuimme Warmian järjestelmään ohimennen Jyväskylän rakennusmessuilla. Pääosin asennukset tehdään sitomalla putket raudoitukseen siihen tehdyllä koneella, mutta Warmialla on myös olemassa tuollainen sininen kiinnike, johon putki painetaan kiinni. Kiinnikkeet täytyy laittaa ennen putkien asentamista oikeisiin kohtiin, joten Ville aloitti työnsä piirtämällä suunnitelman mukaiset linjat lattiaan. Tämän jälkeen kiinnikkeet painettiin raudoitukseen kiinni ja samalla ne nostivat raudoituksen ylös, joten ennen asennusta riitti vain raudoituksien latominen ja sidonta.

Warmia lattialämmityspiirit suunnitellaan jokaiseen tilaan erikseen siten, että putkistossa oleva lämpö pyritään luovuttamaan oikeassa kohtaa ja ulkoseinillä ja ikkunoiden alla putkijako on tiheämpi. Näin lämmön pitäisi olla tasaisempi kaikissa jakotukin piireissä ja piirit saadaan lyhyemmiksi, olettaen että jakotukit saadaan sijoitettua keskeisille paikoille. Lisäksi märkätilat ja sauna erotetaan omaan jakotukkiin, jolloin näihin laatoitettuihin tiloihin voidaan syöttää korkeampaa lämpötilaa. Piirien kierto ottaa myös huomioon sen, että esimerkiksi kylpyhuone saa piiristä ensiksi lämmön ja sitten vasta piiri kiertää saunan kautta. Vastaava mestarimme totesi, että paljon putkea mahtui myös pieneen WC-tilaankin. :)




Jakotukkien oikeaan paikkaan asentamisen ja tuennan jälkeen Ville pyöritteli piirit paikalleen. Warmian käyttämä saksalainen putki tuntui omissa käsissä laadukkaalta ja huomattavasti taipuisammalta kuin tavallinen radipex-putki. Jakotukit olivat yhdestä rosteriosasta tehtyjä saksalaisvalmisteisia, jolloin siellä ei ole virtausta kuristavia jatkoksia.

Järjestelmään kuuluu myös huoneilmasta lämmön mittaavat termostaatit ja jakotukille kuuluvat toimilaitteet, joiden asennus kuuluu sähköasentajalle. Lattialämmityksen vesikierron jakotukeille kytkee oma LVIS-asentaja, se ei kuulu Warmian asennukseen. Järjestelmä säädetään ja tasapainotetaan käyttövaiheessa peruslämmölle, jonka jälkeen termostaatit vain hoitavat ylilämmön katkaisun. Ville tulee tekemään tämän säädön sitten joskus, kun päästään muuttamaan. 

Asennuksen päätteeksi piirit paineistettiin 350kPa paineeseen, jota tarkkailtiin parikymmentä minuuttia. Paine jätetään putkistoon valua varten, jotta nähdään mahdolliset valussa syntyvät vuodot ja paine pitää putket muutenkin ryhdissä, kun betonia tulee päälle. Jos valussa olisi joku vuoto tullut, niin se olisi näkynyt kuplina ja kohta olisi voitu jättää valamatta.













Nyt koko komeus ja viikkojen uurastus pohjan kanssa onkin peitetty valun alle. :) Valun jälkihoito on menossa, lattia kasteltiin ja muovitettiin valupäivää seuraavana aamuna. Lattia on myös hiottu. Kerron tuosta valun jälkihoidosta myöhemmin lisää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti