lauantai 12. elokuuta 2017

Muuttostressiä ja mansikkakakkua

Kulunut viikko on mennyt töitä tehdessä ja lapsiperheen arkea pyörittäessä. Muuttoruljanssikin raastaa hermoja. Kun harvoin muuttaa, ei muistakaan miten mahdoton homma siinä on. Siitähän rakentamisaika helposti menee stressin puolelle, kun pitää luopua kaikesta entisestä, tavaratkin säilöä ties minne yli vuodeksi, kaikki on sekaisin ja väliaikaista ja rahaakin menee rutkasti. Mutta tässähän sitä mielenlujuutta mitataan!

Enpä muista, milloin mansikoita olisi näin myöhään säilötty. Itsekin joskus olin kesätöissä mansikanmyyjänä ja tähän aikaan elokuuta oli hommat jo loppu. Tänään tuli mansikkakakun äärellä mietittyä rakennusprojektin alkumaininkeja. 

Nyt kun rakennuslupa on taskussa, kerron vähän mitä prosessi piti sisällään. Tämähän vaihtelee hieman kunnittain, mutta rakennuslupahakemuksen liitteeksi toimitetaan asemapiirrustus, mahdollinen poikkeuslupa/suunnittelutarveratkaisu, talotoimittajalta saadut rakennuspiirrustukset (pohjapiirrustus & julkisivukuvat), energialaskelmat, jäteveden käsittelysuunnitelmat, naapurien kuuleminen rakennushankkeesta, alustavat lvi-suunnitelmat sekä mahdollisesti talon värityssuunnitelma.

Rakennuslupavaiheessa on oltava selvillä projektin pääsuunnittelija ja vastaava mestari, sama henkilö voi toimia kummassakin pestissä ainakin pientalokohteissa. Omakotitalon rakennusluvan hinta oli reilun 1100 euron luokkaa ainakin täällä, riippuen eri tekijöistä. Myöhemmin luvan saannin jälkeen lupapiste.fi:ssä käydään lisäämässä rakennesuunnitelmat, sähkösuunnitelmat, tarkemmat lvi-suunnitelmat sekä projektiin palkattujen asentajien tiedot.

Kuvat on aika idyllisiä tällä kertaa, aamupäivä hurahti tontin raivauksessa ja iltapäiväksi ehti marjapensaaseen. Mutta eikös tässä pitänyt olla muutakin elämää kuin rakentamista. Kaivuri saapuu tontille seuraavaksi, on näet muutama kanto ylös kaivettavaksi. Ensi kerralla lupaan laittaa raksahenkisempiä kuvia. :)


2 kommenttia:

  1. Hyviä kuvia nuokin viinimarjakuvat! Ihan voi kuvitella maun suussa! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Tämä on kyllä itselle ihan lemppari vuodenaika, kun sato kypsyy ja kesääkin on vielä. :)

    VastaaPoista